Vaterán vásároltam MAGÁNSZEMÉLYTŐL! Vettem egy szandált ami nem lett jó méretben. Írtam az eladónak h szeretném visszaküldeni. De ő max csak kicseréli vmi másra. Nekem semmi nem jó az ő termékei közül. Követelhetem- e a pénzem? Vagy bebuktam?!
Rád az "17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet (a távollevők között kötött szerződésekről)" vonatkozik ami alapján 8 napon belül elállhatsz a szerződéstől az áru kézhezvételétől számítva! Ezt jelezheted írásban(pl email vagy sms) vagy szóban is de az email jobb mert ugye amit szóban mondtok azt utána bajos bizonyítani.
A visszaküldés költségét neked kell állnod.
Az áruban keletkezett kárért felelős vagy így érdemes lehet lefényképezni elküldés előtt, bár ebből nem hiszem hogy baj lenne.
A pénzt köteles haladéktalanul visszautalni de legkésőbb 30 napon belül!
A rendeletben talán zavaró lehet hogy "fogyasztó" és "vállalkozás" között kötött szerződésről beszél.
A "vállalkozás" fogalmát a:
"2001. évi CVIII. törvény (az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről)" törvény fogalommagyarázata adja meg ami alapján vállalkozásnak minősül a:
t)19 Vállalkozás: a természetes személy, jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet - ideértve a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepét is -, aki, illetve amely önálló foglalkozásával vagy gazdasági tevékenységével összefüggő célok érdekében jár el;
A magánszemélyt a "természetes személy" fogalma fedi le!
Vagyis 8 napon belül jelezd elállásod, küldd vissza a terméket(papírt őrizd meg) és neki küldenie kell a pénzt maradéktalanul!
Nekem ez egy kicsit fura.
Megvetted a cipőt, gondolom, jól körbekérdezted, belső talphossz, külső talphossz, sarokmagasság és még a fene tudja.
Persze előfordul, hogy ha minden adat stimmel is, mégsem lesz jó a cipő. Ezért nem az eladó a felelős. Ezért javasoltam az eladás dolgot, mert kevésbé macerás, mint visszaküldeni stb.
Igaz, ilyenkor valószínű, hogy veszítesz rajta.
Amikor butikban dolgoztam, sokszor hozták vissza a vizipisztolyt, hogy cseréljem ki, mert a gyereknek mégsem a sárga kell, hanem a lila. (A vásárlás után egy órával)
Nem lett volna kötelességem kicserélni, de megtettem.
Vagy reggel megveszi a vizipisztolyt, s aztán délután hozza, hogy adjam vissza a pénzét. (Kvázi kijátszotta magát, s azt gondolta, mi kölcsönző vagyunk.)
Követelni nem érdemes. Szép szóval próbáld megbeszélni vele, hátha visszaveszi.
Sok sikert!
Jó de azért egy boltban megnézem..kézbe veszem..felpróbálom és úgy döntök.interneten ez azért más.nem követeltem én a pénzt.csak megkérdeztem h visszaveszi e. de nem veszi.így jártam.egyébként nekem ez az első alkalom h ha nem megfelelő a termék akkor nem veszik vissza.idáig ezzel nem volt gond.na mind1.
nagyon szépen köszönöm mindenkinek a hozzászólását!
Sokszor üzletben nem kapható vagy méreg drága, s a licites helyeken is akad szép számmal olyan, hogy szinte fillérekért rakja fel az eredeti árhoz képest, s talán nem is hordta.
Érdemes ilyenkor (ha mondjuk egy ismertebb márka darabja) egy boltban előre felpróbálni, így lesz viszonyítási alapod.
Nekem nem volt még ilyen, hogy vissza akarták cserélni, de nyilván ez is emberfüggő. A másik fél jóindulatán múlik az egész. Valószínű, hogy örült, hogy megszabadult tőle, ezért nem veszi vissza.
igen ez így van..rugalmasság kérdése..legközelebb sokkal körültekintőbb leszek..bár nem rá haragszom..inkább magamra..h nem kérdeztem előre.
..és az a szar h direkt összespóroltam rá a pénzt..és most már nem tudok mit csinálni..
Jogilag teljesen egyértelmű a helyzet! 8 napon belül elállhatsz és visszakapod a pénzed!
Innentől csak Tőled függ hogy elmész-e a fogyasztóvédelemhez esetleg ügyvédhez vagy hagyod az egészet mert Neked nem ér meg annyit...
100%-ban te döntesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!