A tgyással, gyessel, gyeddel kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Voltam személyesen is érdeklődni, de még mindíg nem tiszta! Hogy tudom megoldani, hogy járjon nekem is tgyás, illetve gyes, gyed?
Most,még csak 6 hetes terhes vagyokk,decembereben fogok szülni.2009-től számítva a biztosítási jogviszonyom biztosított.Folyamatosan dolgoztam 2011 júliusig,majd egy hónap passzív táppénzen voltam,és augusztus óta munkanélküli vagyok.Még tart a munkanélkülim május 25.-ig.Most május 2.-án megyek dolgozni,a baj viszont az,hogy határozott idejű a szerződésem,ami augusztus 31.én jár le.Valószínű,hogy nem fogják meghosszabbítani.A négy hónapban kell kitalálnom valamit.
Hallottam valami 42 napról ami alatt nem baj,ha nem vagyok biztosított,ez igaz?Illetve a munkanélkülimből fel nem használt napokat ( Kb 24nap) felhasználhatom ha megszűnt a szerződésem?Vagy jár négy hónap ledolgozott idő után még valahány nap munkanélküli?
Arra gondoltam,hogy augusztus 31-e a munkaszerződésem lejárata után,felhasználnám a 42napot.Ennek végén okt 12.e lesz. Majd bejelentkezem a munkaügyi központba a meg maradt 24 napomra.ennek végén kb nov 5-e lesz.Majd egy ismerősőm bejelentene 4 órába a boltjukba szülésig.(Bár még ezt nem hoztam nekik elő,de remélem megteszik értem ha így összejöhet az egész.)Viszont ha megteszik akkor nekik mit kell fiztniük utánnam?Mennyi káruk lesz abból,ha bejelentenek a boltjukba?
Ezt meg lehet így csinálni?Ebben az esetben jogosult lehetek tgyásra?Ha igen,akkor melyik időszakból számolják ki az összeget?Segítsetek kérlek!Kétségbe vagyok esve?
Szia!
Én úgy tudom, hogy azt nézik, hogy a szülést megelőző 2 éven belül volt-e 365 nap munkaviszonyod. Ha volt, jogosult vagy TGYÁS-ra és GYED-re. Ezek összegének alapja a szülést megelőző évi - tehát Neked 2011. évi - jövedelmed.
Ezek alapján nem az számít, hogy a szüléskor munkaviszonyban állsz-e...
Egy kicsit később lesz időm rá és kiszámolom Neked! (Munkaügyes voltam, vagyok és kismama. Körbe jártam már a témát. :-))
Köszönöm nagyon aranyos vagy!
2009 márciustól 14.-től dolgoztam 2011 augusztusig 24-ig.E közben volt egy hosszabb táppénzem 2011januártól-2012 augusztusig.(Épp ezért küldtek el.)
2011augusztus 25.-től vagyok munkanélküli a mai napig is.
Igaziból az érdekelne még nagyon,hogy az a megoldás amit leírtam jó lehet-e ahoz,hogy megkapjam a tgyást?Ha bejelent az ismerősőm a boltjukba,utána szülési táppénzre kell mennem?
Bocsika!
Lehet, hogy jobb, ha Te próbálod kiszámolni. Túl sok adatot kér. Regisztrálj a www.szuloklapja.hu weboldalon és ott van kalkulátor arra is, hogy jogosult vagy-e és arra is, hogy milyen összegben.
Regisztrálni muszáj! Segíteni lehet,hogy tudok a számításban...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!