Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Le lehet védetni egy ételt...

Le lehet védetni egy ételt vagy annak forgalmazását?

Figyelt kérdés
Franchise-ra vagy valami hasonlóra gondoltam. Példa: Pesten nincs kebab (tudom, hogy van, de példának okáért nincs). Én szeretnék egy olyan vendéglátó egységet nyitni, ahol árulhatom, és csakis én árulhatom a városban. Tehát kérhetek a forgalmazására területi kizárólagosságot?
2012. ápr. 1. 11:53
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
31%

1 van kebab Pesten

2 nem kérhetsz, mert nem te találtad ki/fel az ételt (update szarra pl van jogvédelem, a lecsóra nincs ;)

2012. ápr. 1. 12:19
 2/11 anonim ***** válasza:
26%

De ha mégis, akkor kicsit kevesebb/több sót (paprikát, ecetet, akármit) teszek bele, átnevezem és máris azt csinálok vele amit csak akarok!

Az élet kegyetlen!

2012. ápr. 1. 12:29
 3/11 A kérdező kommentje:

1. írtam, hogy "tudom, h van, de példának okáért nincs".

Azért köszi a választ, és próbálom másképp kérdezni.

Ha zsemlébe rakok virslit, és elnevezem burger dog-nak? olyan még nincs...És nem az érdekel,hogy milyen az íze, mert csak PÉLDA!:)

2012. ápr. 1. 12:39
 4/11 anonim ***** válasza:
0%
Hát a zsemlében a virsli elég szar ízű lehet.
2012. ápr. 1. 14:03
 5/11 anonim ***** válasza:
0%
Főleg hidegen.
2012. ápr. 1. 14:03
 6/11 anonim válasza:
100%
Látom sokan nem értik a példákat..Szerintem ha egyedi hozzávalókat tudsz, elnevezed, levédeted, akkor biztos azon a néven, azokkal a hozzávalókkal csak te árulhatod. Viszont van pl a cocakóla, védett, mégis 1000 másféle kóla is van még. Emiatt ezzel igazán nagy haszonra csak akkor tehetsz szert, ha valami egyedit tudsz produkálni. Hajrá hozzá!
2012. ápr. 1. 14:47
 7/11 A kérdező kommentje:
Utolsó, köszönöm! Te legalább úgy értelmezted a mondandóm, ahogy írtam:)
2012. ápr. 1. 15:07
 8/11 anonim ***** válasza:
76%
Igen levédetheted,de nem túl olcsó mulatság.
2012. ápr. 1. 16:07
 9/11 anonim ***** válasza:

A zsömlés példád nagyon jó.

A helyzet a következő:

- Ha te kitalálod, hogy zsömlébe virslit meg X+Y+Z fűszert raksz, ezt elnevezed BurgerDognak - akkor ezt levédetheted receptestül. Ilyenkor senki nem árulhat burgerdogot az engedélyed nélkül.

De azzal nem fogsz tudni csinálni semmit, hogyha valaki ugyan úgy zsömlébe tesz virslit, csak mondjuk ketchup helyett mustárral árulja és Zsömledognak nevezi el.

2012. ápr. 1. 17:56
 10/11 A kérdező kommentje:
Értelek,köszönöm. Közben olvasgattam, a technológiát kell levédetni. Legalábbis én úgy értelmeztem. Az én példámnál maradva azt, hogy virsli+zsemle. Nem? Innentől kezdve nem tudják variálni összetevőkkel, ha a lényeget, a virslit és a zsemlét nem párosíthatják.
2012. ápr. 1. 19:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!