Zsarol a könyvelőm? Ez törvényes?
Figyelt kérdés
Volt egy kis cégem ami megszűnt. A könyvelőmnek tartozom 30E Ft munkadíjjal, amit nem tudok megfizetni. Részletben menne, de egyben biztosan nem. Erre ő közölte, hogy ha nem egyenlítem ki maradéktalanul a tartozásom a bevallásig, akkor nem készíti el a bevallásom és nem adja be... Ezt megteheti? Törvényes? Ez nem zsarolás?2012. febr. 1. 22:06
11/15 anonim válasza:
Vegyél fel hitelt, fizesd ki a könyvelődet és megcsinálja neked a bevallásodat.
Ja, hogy akkor már nem a könyvelőnek fogsz tartozni, hanem egy pénzintézetnek? Az kőkeményen be fogja hajtani rajtad, de ott tudsz részletben is törleszteni legalább.
12/15 anonim válasza:
Ez olyan dolog, hogy ha az áramot nem fizeted, akkor kikapcsolják. (Bocs, E.on-nál most a hidegre tekintettel talán moratórium van) Vagy a gázt. És nem fogják nézni-kérdezni, hogy miért nem fizeted. A könyvelőnek is mondtad, hogy részletekben talán tudnád fizetni, vagy eleve ráborítottad az asztalt? Mert ez sem mindegy...
13/15 A kérdező kommentje:
Tisztelt Válaszadók! Ismételten köszönöm a kommenteket. 1 hónappal vagyok "hátralékban" a JANUÁRRAL tehát nem kéri 3-6-9 hónapja a pénzét... Egy olyan könyvelő irodáról beszélünk aminek a tulajdonosa nem az én pénzem miatt fog éhen halni... maradjunk ennyiben. Nem kell beállni a sorba mert mindenki tartozik, de van hogy az ember úgy kel fel reggel, hogy tartozik... tegnap még nem, ma már igen... nem borítottam rá az asztalt. Nem veszek fel hitelt, 1 forintot sem egy csődbe ment cégnél van épp mire fizetnem. Csak azt nem értem, hogy ma Magyarországon sorba mennek csődbe a cégek, mert nem fizetnek nekik... nekem közel 2 millióval tartoznak, én szedjem ki a lakóparkban a kábeleket a falból amit beépítettem ??? Nem azért nem fizetek ki egy ekkora összeget, mert le akarom húzni a könyvelőt!!! Nem azzal van a a baj, hogy nem készíti el a bevallást... hanem azzal, hogy a nekem is lehetetlenné teszi, hogy elkészíttessem, mert a papírokat visszatartja... ezzel van gondom. Szerintem tényleg mind könyvelők lehettek és igen-igen sokan tartozhatnak nektek... lehet hogy a kérdést egy ügyvédes toppicba kellett volna írnom :) ők azért kicsit másképp látják ezt a dolgot :) de jó tudni, hogy ma ebben az országban, a könyvelő megteheti/megteszi, hogy olyan szinten visszaél a "hatalmával" hogy az ügyfelének az akár tízszer annyiba kerülhet mint amivel adott esetben neki tartozik... mert ha nem lesz időben bevallás vagy nem lesz bevallás akkor ugye bünti van.... És ismétlem, nem kell a bevallást elkészítenie DE a papírokat köteles kiadni, hogy a bevallás elkészíthető legyen!!! Ha ezt nem teszi meg és bírság lesz belőle azzal vagyoni hátrányt okoz, mint ilyen még akár bűncselekmény is lehet függően a bírság összegétől. Erről van szó... és szintén ügyvéd kommentje máshol : nem törvényes, nem teheti meg, és ugyan nem zsarolás mert jogos a követelés (csak akkor lenne zsarolás ha jogtalanul követelne) DE büntető jogi felelősségre vonható érte...
2012. febr. 3. 07:56
14/15 anonim válasza:
lehet hogy ez a jószándékúnak cseppet sem mondható könyvelö el van maradva a könyvelési munkával ezért tartja vissza a papirokat ,nem gondoltál még erre??egyébként én azt gondolom hogy lehetne megértöbb ,mert én tudom hogy egy könyvelö nem csak 30 ezer ft ból él egy hónapban hanem a sokszorosából és nem hiszem el hogy nem tudna várni a pénzzel.egyik ismerösöm ugyan ebben a szituban volt mint te könyvelöt váltott és nagyon sok hiba kimutatásra került amit elmullasztott a régi könyvelö.szintén tartozás volt,és nem készitette el a papir munkát aminek a jutalma több 100 ezer forintos birság lett.sajnos ebben a világban élünk ahol 2 ember sem érti már meg egymást..... :-(
15/15 A kérdező kommentje:
Erre látod nem gondoltam, de akkor azt kell mondani, hogy kicsit meg van csúszva a munkával, nem pedig azt, hogy amit egy hónapja megbeszéltünk, az semmis. Hiszen szinte a könyvelő az első akivel egy megszűnő cég vezetője beszél... tehát tud róla. Akkor azt kell mondani, hogy itt a papír csináltasd meg valakivel... az a baj, hogy egy nagy iroda, alapból 2 alkalmazottal és bevallási időszakban vesznek fel mindig + 2-3 embert. Akkor lehet sejteni mennyi cégnek könyvelnek... de akkor ne engem hozzon ilyen helyzetbe... és igen itt havi több milliós bevételről beszélünk, az én 30 Ezrem csepp a tengerben...
2012. febr. 5. 08:23
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!