Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Multi pesten, vagy recepció...

Multi pesten, vagy recepció egy hajón? Miket mérlegeljek?

Figyelt kérdés

28 éves idegenforgalmi közgazdász vagyok, levelezőn végzem a jogot.

Vidéken dolgozom, de már nagyon elegem van, 120000 Ft-ból havonta megélni még csak-csak, de félretenni

nem nagyon lehet.

Felmehetnék Budapestre, biztosan találnék valami (s.zar) állást egy multinál, gondolom, a fizetés nem lenne

olyan rossz, kb. nettó 160-200 ezerre számíthatok, de pestet meg nem szeretem, más az életvitel, mint vidéken.

Vagy elmehetnék hajóra dolgozni recepciósként, ott kb. 1500 eurót kapnék havonta.

Melyiket válasszam? Illetve miket mérlegeljek?

Nincs barátnőm, aki itthon tartana. Ha külföldre megyek, akkor olyan munkát végeznék (recepció)

napi 10-12 órában szabadnap nélkül, amit nem biztos, hogy élveznék, de jobban keresnék vele, mint itthon.

Viszont ha hazajövök, akkor van egy kis zsebpénzem, de utána mit csinálok itthon: a külföldi munka miatt

a jogi tanulmányaim félbeszakadnak, magyar lánnyal normális kapcsolatom nem lesz, és már abban a korban

leszek 29-30 évesen, hogy családot kellene alapítani és letelepedni.

Ha viszont a pesti multit választom, akkor meg havi 160-200-ból nem igazán tudnék félretenni annyit,

hogy belátható időn belül saját lakás, stb. le tudjak telepedni.

Nem tudom, érthetően fogalmaztam-e meg a dilemmám, de egy-két támpont igazán jól jönne!

2012. jan. 8. 22:55
 1/10 anonim ***** válasza:

A legfontosabb: Milyen nyeléveket beszélsz? Legalább az angol szükséges ahhoz, hogy esélyed legyen egy nagy cégnél elhelyezkedni.

Amit én tennék: Fejvadászcéget keresnék és beregisztrálnék. Felmérik a képességeidet, készségeidet és a tényleges tudásod alapján találnak lehetséges helyeket. akár vidéken is! (Ez nem feltétlen ingyenes: Vagy a leendő céged állja a költségeket, vagy Neked kell, ha sikeresen elhelyezkedsz. Az ár - ha van - a betöltött pozíciótól és a jóváhagyott fizetésedhez méretezett: Így motivált a fejvadász cég is az elhelyezésedben!

Ha maradzs ott, ahol vagy és egy barátnőre szert teszel, máris 200.000 HUF körülre ugrik föl ,a havi bevételed. Két személy nem feltétlen költ dupla annyit és akkor nem is kell változtatnod.

Ha külföldre akarsz menni, akkor jó munkahelyet ugyan úgy nehéz találni...

2012. jan. 8. 23:31
 2/10 anonim ***** válasza:

KÜLFÖLD. És vissza ne gyere!

És hidd el, ezt nem azért mondom, mert bármi bajom lenne veled, hanem mert jót akarok neked. :)

2012. jan. 8. 23:42
 3/10 anonim ***** válasza:
De most komolyan: külföld. Keresel valami melót, akár olyat is, ahol sokat kell dolgozni. Megismerkedsz egy helyi lánnyal. Ha tényleg jól alakulnak a dolgaitok, átkéred magad kevesebb munkaidőre, vagy keresel lazább állást. Máris mehet a családalapítás, esküvő révén pedig jó eséllyel megkapod az állampolgárságit is az adott országba, és onnantól sínen van az életed. :)
2012. jan. 8. 23:44
 4/10 anonim ***** válasza:

23:44

Fogadjunk, hogy ti úgy adtok itt nagyszerű tanácsokat, hogy a külföldi tapasztalatotok néhány nyaralás az olasz/horvát/görög stb. tengerparton...

2012. jan. 8. 23:50
 5/10 anonim ***** válasza:

Ha visszajössz a hajóról akkor ugyanazt fogod csinálni mint most csak jóval több pénzzel a zsebedben.

Nem örökre mész ki, azt hiszem az ilyen hajós szerződések egy évre szólnak, ugye?

Aztán visszajössz és mint sokan mások azt fogod hinni, hogy itt pesten majd jobban boldogulsz.

Nem akarlak kiábrándítani de nem lesz egyszerű dolgod.

Itt is irgalmatlan munkanélküliség van. Én is az vagyok és mit ad isten recepciós-adminisztrátor voltam.

Egy jó állásra 6-800 pályázat érkezik és még nem is mondtam sokat. Rengeteg a diplomás pályakezdő a munkáltatók válogatósak, túl sok az elvárás, és kihasználják.

Nem tudom honnan szedted ezt a 200 ezres összeget ezt max bruttóban kapod meg.

Mellesleg melyik multi profiljába vágna egy idegenforgalmi közgazdász végzettség?

Egy multinál meg nagy az esélye, hogy a túlórákkal fogod agyonhajtani magad, és sok helyen úgyszintén nincs hétvége.

Szerintem szedd össze magad a hajón, csiszold a nyelvtudásod, és ha lesz egy kicsivel több zsozsód akkor már nem kell beleugrani az első állásba csak mert meg kell élni valamiből.

Egyébként nem értem 120 ezerből hogy nem lehet megélni, én örülnék ha megadnák a 100-at is. Na persze ha albérletben vagy akkor nem megy de egyedül a saját lakásodban...

Persze minden embernek mások az igényei és a tanulás is elég nagy anyagi teher ez is igaz.

Szerintem kezdd a hajóval nem leszel szakállas vénség mire hazajössz. És még pénzed is lesz. Nem mindegy milyen előfeltételekkel ugrasz bele a nagy pesti kalandba. Csak az albérlethez kell kb. 3 hó kaució ha nincs itt ismerősöd aki befogad, vagy esetleg egy társbérlet amíg meg nem indul a szekér.

2012. jan. 8. 23:57
 6/10 A kérdező kommentje:

angol felsőfok, német közép, spanyol alapfok.

vagy próbáljam meg budapestet, folytassam a jogot és ha 2-3 évig semmi "jó" nem történik (értem ezalatt egy lány megjelenését az életemben és/vagy kezd kialakulni valamilyen egzisztencia), akkor még mindig mehetek külföldre?

2012. jan. 9. 00:00
 7/10 anonim ***** válasza:

Szerintem ne hagyd ki ezt a lehetőséget biztos nem évekről van szó max. 1-ről.

Annyit még lehet halasztani és ha kapsz ellátást és megfogod a pénzt jól jössz ki belőle.

Jó ha az embernek vannak tartalékai pláne ha utána folytatja a tanulást és élni akar.

Szerintem tökere megoldható pláne ha utána az egyetem mellett még dolgozol is.

2012. jan. 9. 00:39
 8/10 anonim ***** válasza:
Három ismerősöm volt kint külföldön hajón, és egyik sem bánta meg. Ha jól emlékszem fél éves szerződéseik voltak. Az egyik srác, meg a Dunán volt, kb. három hónap meló egyfolytában majd 1-2 hónap szünet otthon. Ha menni akarsz inkább most menj, pár év múlva meg lesz a házra való, és akkor jöhet a barátnő-gyerekek.
2012. jan. 9. 11:51
 9/10 anonim ***** válasza:
Nekem volt egy jó barátom hajón (Tampánál), annyira nem is keresett jól és nagyon sokat is kellett dolgozni.
2012. jan. 11. 10:30
 10/10 anonim ***** válasza:

Én nálad ezerszer rosszabb helyzetből próbálkozom nyugalom nem vagy bajban! Ezzel a végzettséggel és a nyelvtudásaiddal el tudsz helyezkedni pesten multinál. 200 forintos fizetés meg a nyitás, egy multi pont arról szól hogy feljebb lehet lépni. Az fontos hogy vagy a szakmai képzettséged legyen kihasználva vagy a nyelvtudásaid a munkakörödben az megdobja a fizut. Egy kezdő ügyfélszolgálatos vagy hasonló munkakör szerintem 150 nél többet nem nagyon fizet. 200ból még egyedül is meg tudsz élni Pesten ne viccelj. Fele ennyi pénzből éldegélnek családok tömegei. Félretenni persze nem tudsz sokat kezdetben de mint mondtam feljebb lépsz a ranglétrán idővel ha maradsz a cégnél nő majd a fizetés is. És azért 200ból is lehet félretenni szerintem. albi+rezsi+kaja mind kijön 100 körül. Ha plusz költségekkel is számolsz havi szinten 50 ezret félte tudsz tenni minden további nélkül. Az évi 600.000 forintos megtakarítás pár év alatt megvan az önerő és jöhet a hitelfelvétel saját lakásra. És addigra már jobban is fogsz keresni és hozzájön a párod fizetése is ami ki tudja mennyi lesz. Rengeteg ember 100.000 forint környéki fizetéssel próbálkozik na abból tényleg nem lehet félretenni l!faszt sem.. úgyhogy nem vagy rossz helyzetben.

A külföldi túrát is támogatom hiszen félre tudsz tenni egy rakás lóvét tapasztalatot szerzel. Menj ki két évre ha több pénzt szeretnél. Annyi lóvét összeszedsz hogy egyből meglesz az önerőd amit itthon 3-4 x annyi idő alatt kaparnád össze. Ha hazajössz és szerzel melót, már a saját lakásod törlesztésére fizethetsz nem pedig albérletért dobhatod ki a lóvét.

Egyébként én a helyedben rágyúrnék a spanyolra. Abból ha elérsz egy tárgyalási szintet akkor később kereshetnél úgy melót multinál ahol angol/német spanyolos kollégát keresnek. Van ilyen és elég jó lóvékat is lehet keresni. Szerintem simán 300 bruttó környékén.

2013. márc. 14. 23:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!