Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Vajon tényleg kell a diploma?...

Vajon tényleg kell a diploma? Vajon a a mai huszonéveseknek valóban érdemes egyetemre járni csak azért, hogy állásuk legyen? Szerinted?

Figyelt kérdés
Ha igen akkor miért?
2012. jan. 1. 03:15
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Elgondolkodtató és aggasztó, amiért több család tízkörömmel bentartja a gyerekét a felsőoktatásban.

Közben a munkaerőpiacon teljes káosz uralkodik.

Ellenben még mindig látom, hogy több helyen nem nézik a diplomát/végzettséget, ha van x év tapasztalat. Sőt, előnyben részesítik a diplomával szemben.

Több szakmám van, de leginkább rendszergazdaként szeretnék dolgozni. Fura azt tapasztalnom, hogy gyakran ugyan azt az ismeretanyagot kérik mint egy diplomástól. Itt főként a programozásra gondolok. Esetenként még az elvárt színt se alacsonyabb.

Jó, talán az én szakmám egy kissé kakuktojás, hiszen jó rendszergazdává válni akár anyi tanulást és több pénzt igényel mint egy informatikus diploma. Na meg 4-5 év állandó munkát, minimum.

Tavaly elmentem közgázt tanulni, egy főiskolán. Az év végére már elmenekültem onnan. Pedig nagyon élveztem a közgazdaságtant (vállalkozás szervezés szakirány), csak azt a népbutítást nem viseltem amit ott oktatásnak neveztek. Nekem a szüleim még elit egyetemekről meséltek, ahhol ők lenézték ha valaki puskázott vagy akár csak átlagos inteligenciája volt.

Ezzel szemben a jelenlegi főiskolán sokmindenről lehetet beszélni, csak a tananyagról és a szakmáról nem.

Fáj azt látni, amiért még a kiválló tanulóknak is csupán a töredéke tud gondolkodni. Meg, hogy a fiatal egyetemisták általában nincsenek tisztában önmagukkal.

A családom vállalkozásokból él, és engem is ez vonz. Azt hittem, az iskola adhat ebben némi pluszt. Ugyan adott, de nem úgy ahogyan én elvártam volna.

Otthon az a szokás, hogy mindenki a saját vállalkozását építi fel, és nem örökölget össze vissza. Éppen ezért reméltem, majd arről tanulhatok, hogyan valósíthatom meg a saját vállalkozásomat, akár jobban mint a szüleim.

A diplomás szüleim, aggódva figyelik, hogy én lehet nem fogok egyetemet végezni. Bár ezt nekik egy szóval se mondtam, de ha úgy alakul, akkor munka mellet hobbiként még lehet befejezem. Amúgy úgy vagyok vele, nekem nincsen szükségem diplomára, csak tudásra. Pontosan az utóbbi amit azon a főiskolán nem kaptam meg. Ott csupán rengeteg felesleges dolgot és a csalást tanították.

Tehát most jobb híján szépen elolvasom a tananyagot, amit meg nem tudok az megkérdezem az apámtól. (Ő is közgazdász.)

Én ezt így látom. A környezetemben, pedig eltérő véleménnyel vannak. A legtöbb ember általában nem tud rá válaszolni.

Egy szó mint száz, nem látom át miért lenne olyan minimum követelmény egy diploma mint egy érettségi.

Elméletileg egy diploma jó befektetés, ám gyakorlatilag lehet, ez az állítás nem is olyan biztos.

Bizonytalan vagyok és igyekszek minnél több információt szerezni. Ezért a kérdés.

2012. jan. 1. 17:25
 12/19 anonim ***** válasza:

Egy jó diploma jó dolog! Ha a gyerek okos, akkor mindenképpen érdemes egyetemre küldeni, mert sokkal jobb lehetőségei lesznek, magasabb keresettel.

Ha nem érdekli, akkor pedig egy jó, keresett szakma és NYELVTUDÁS!! Akkor akár Európa boldogabbik felén is dolgozhat.

2012. jan. 2. 11:12
 13/19 A kérdező kommentje:

Három idegen nyelvet beszélek, kűlföldön jártam évekig középiskolába. Messze jobban tudom az általam beszélt nyelveket mint az itthon nyelv vizsgázott korosztályom. Eddig kb semmit sem ért a munkaerőpiacon.

A nyelvvizsga pedig max egy egyetemi felvételinél számítana. A legtöbb munkahelyen csak azt max beszéltetnek. Ám eddig még nem sok interjúra sikerűlt bejutnom.

2012. jan. 3. 11:56
 14/19 anonim ***** válasza:

Három idegen nyelvvel,főleg hogy szinte anyanyelvi szinten beszéled,és nincs melód?? Ott akkor veled is gond van.Nekem nincs se diplomám,se nyelvvizsgám.SŐT! halott szakmám van,és mivel borzalmasan nem tudok nyelveket tanulni az angol is ép hogy eléri az alapszintet.Mégis ezzel az alap angol tudással dolgozom egy elég jó helyen(igaz a halott szakmámban) és elég jól fizetnek..

Ha én úgy tudnék nyelveket mint te,akkor válogatnék a munkák között..

2012. jan. 3. 12:16
 15/19 anonim ***** válasza:
Igen, érdemes azért járni egyetemre, hogy "belépőd" legyen a jobban fizetett munkahelyek interjúira. Egyetem alatt sok hasznos, érdekes dolgot tanulsz, ami a munkádhoz is kell, persze olyat is, ami soha az életbe nem kell, de ez mindenhol így van. Először is papír kell, hogy mutasd, hogy te ide jártál, ilyen meg olyan nyelven beszélsz, utána bizonyíthatod ezeket az állásinterjún, aki ezt nem akarja belátni, az magára vessen.
2012. jan. 3. 12:55
 16/19 A kérdező kommentje:

Nem tudom pontosan mi a gond velem ha van egyáltalán. Bár próbálok rájönni. Igyekszek kritikusnak lenni önmagammal szemben.

Igaz alig pár hónapja keresek állást.

2012. jan. 6. 13:59
 17/19 anonim ***** válasza:

en is angliaban dolgozok.

csak egy sima erettsegim van, de egy londoni ugyvedi irodaban vagyok asszisztens/recepcios. es joval tobbet keresek mint pl az otthoni egyetemet vegzett mernok ismeroseim.

bar igaz itt dragabb a megelhetes, de lazan kijovok a fizetesembol!

22L

2012. jan. 6. 16:11
 18/19 anonim ***** válasza:

nekem teljesen megfelel ez a munkakor! es szerintem mindenki ott es azt csinalja amit szeret.

egyik ismerosomnek az volt a vagya h autoszerelo legyen. es az lett, igy most boldogan es mindent beleadva vegzi a munkajat!

es kitudja lehet kesobb par ev mulva en is elvegzek vmi egyetemet itt kint.

2012. jan. 6. 16:53
 19/19 A kérdező kommentje:

Az utolsó elötti hozzászólást-trágárság miatt-én jelentettem a moderátorok felé... Bár a válaszoló alap gondolatával részben egyett értek. Érdemes hosszútávra tervezni.

Ellenben én is úgy terveztem, majd itthon szerzek gyakorlatot, aztán kűlföldön dolgozom. Aztán az ott szerzett megtakaritásaimból saját vállalatot inditok. Gondoltam esetleg mellette egyetemre járok ha belefér és érdemes. Most ott tartok, akár wc-pucolónak is elmennék, ha állandó. Emellett azon töröm a fejemet, hogyan jussak ki külföldre.

Függetlenül attól, hogy meg van a saját elgondolásom, tényleg kiváncsi vagyok mások véleményére. Már csak azért is, mert most még egyszerübb bejutni a hazai egyetemekre.

(Bár jók a pontjaim.) Így most még nem késső meggondolnom magamat.

2012. jan. 7. 12:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!