A devizahitelesek adósságát miért hárítják át a hitelt fel nem vevőkre? Miért kell megsegíteni a hiteleseket az ország romba döntésével?
Eleve elítélem a hitelezést, mert az ember csak abból éljen amit megkeres. Meg nem keresett pénzt ne akarjon elkölteni. A hitelek 99%-a hü*lyeségekre lett felvéve (autó, tv, házimozi, nagyobb lakás, ingyom bingyom) (tisztelet persze a nagyon kevés 1%nak).
Annak idején a bankok szerződési feltételei eléggé egyértelműek voltak. Mégis sokan felvették a hitelt meggondolatlanul, hülyes*égekre, ráadásul irreális törlesztőval (havi 100e? noooormális?).
Erre most az állam (így az összes adófizető, többek között én is, akinek soha nem volt hitele) átvállalja a bedőlt hitelesektől az adósságot. De miért? Igenis tanulják meg a saját bőrükön. Most megsegítjük őket, megint ez lesz. Ráadásul ez az országot még nagyobb adósságba sodorja feleslegesen...
Szóval miért kellett ezt a lépést megtenni?
"Miért kerülnének utcára?
Nem értem. Mi köze van ennek hozzá?"
Olyan vagy, mint a lépcsőház. Sőtét és korlátolt!
Ja és még örülhetünk annak, hogy a bankok VS Mo közötti perben az EU vélhetően felénk fog ítélni és nem a bankok fele.
De objektíven nézve amit Mo. csinált a bankokkal, az nem éppen fair, sőt! Nem úgy mintha szeretném a bankokat, utálom az összeset, de ez így akkor sem tiszta játék. A bank szab feltételeket, amiket nem kötelező elfogadnod. Ha elfogadod, akkor utána játsz aszerint. Ezalól kivétel persze ha a bank durván egyoldalúan módosítja az ASZF-et túl nagy hátrány okozva számodra. De itt nem ez történt.
Amikor szarba került az ország, akkor a kormány kitalálta, hogy akkor most a bankok alól kihúzzuk a talajt.
Bele sem merek gondolni mi lenne ha az EU a bankok javára döntene. Mindent lehetne visszafizetni, plusz bünti, plusz kamat...
Egyelőre nem azok helyett fizetünk, akiket az utcára akarnak tenni. Ha jól tudom, nekik nincs pénzük végtörlesztésre, tehát ők továbbra is ugyanúgy fizetik a bankoknak a részleteket, mint eddig.
Akik végtörleszteni tudtak, azok többnyire a képviselők, nagyvállalkozók voltak, akiknek több 10-100 milliós frankhiteleik voltak, és most olcsón megszabadultak tőle. Nemrég olvastam, hogy egy vállalkozó 9 lakás hitelét végtörlesztette kb 500 milliós értékben, amin kb 100 milliót keresett.
Ezeket fizetjük most mi. Meg ugye köztudott, hogy több fideszes is sok tíz-százmilliókat végtörlesztett. Hiába, nem hülyék a fiúk :)
Nem kell hagyni bedőlni semmit.
A képlet igen egyszerű:
Régen fizetett volna mondjuk X év alatt Y értékű törlesztést. Elszabadult a frank, emiatt most fizetnie kell(ene) X év alatt 2Y értékű törlesztést. A kormánynak az árfolyamrögzítéses tervét határozottan támogatom/támogattam mert ott szépen mindent visszafizet az adós. Lehet hogy nem X év alatt hanem 10X év alatt, és lehet hogy nem 2Y értékben hanem 10Y értékben, de a lényeg hogy a terhét egy normális szinten lehet tartani, csak időben húzódik ki.
Én egyébként a következő szabályt hoztam volna:
Elvileg most jelenleg a bankoknál nem nagyon lehet azt megtenni, hogy a hiteledből egyszerre nagyobb összeget visszafizess, mert akkor büntetnek különböző plusz költségekkel. Azt mondtam volna, hogy a bankokat kötelezem arra, hogy ezt a plusz költséget a hitel (vagy anank egy részének) egyösszegű törlesztésekor engedjék el.
Mindenki törlesszen egyben amennyit csak tud, mert ügye nem mindegy hogy mondjuk 5X-re fizetsz THM-et, vagy csak 3X-re.
Tehát akik most végtörlesztenek (igen sokan) azok ezt ugyanúgy meg tudták volna tenni.
A maradó összeget pedig szépen lehet árfolyamrögzíteni. A bankoknak megtiltottam volna, hogy módosítsák az ÁSZF-et, és hogy bármilyen olyan rendelkezést hozzanak, ami a végtörlesztőket hátrányosan befolyásolhatná.
Azon végtörlesztők számára akiknek van betétük, ott a bankot köteleztem volna arra, hogy a betétet a betétesek törhessék fel idő előtt, de kedvezményesebb feltételekkel, ha a betét végtörlesztésre megy. Ez a banknak igazából nem veszteség, maximum profit elmaradás, de azért kaszálnak ők annyit, hogy ez még talán belefért volna.
A kilakoltatási moratórium részben jó, részben rossz döntés.
Államilag szabályoztam volna még továbbá, hogy aki a fizetésének X %-át (x>40) törlesztésre költi, annak valamilyen formában kötelező legyen igénybe vennie az árfolyamrögzítést, és maximalizálni a törlesztőt egy szintben, hogy ténleg ne szabadulhasson el (vásárlóerőt valamennyire fent kell tartani).
Kevesen választották az árfolyamrögzítést, mert a hitelek ideje így nagyon kitolódik, "nem kényelmes" " na nehogy már az unokám is fizesse". De pénzt a semmiből nem lehet csinálni. Illetve persze lehet, de csak a közgázosok szerint, akik azt jellemzően el szokták felejteni, hogy a semmiből pénzvarázslás közben sokan nagyon megszívják, és sokan sokat güriznek azért, hogy ezt meg lehessen tenni...
Nagyon megtévesztő a devizahitelek felmérése a közalkalmazottakra nézve.
Egyesek olyan híreket terjesztenek hogy a közalkalmazottaknak kifizetik a devizahitelt, vagy kedvezményes munkáltatói kölcsönt adnak.
Valójában semmi információ nem jött vissza a felmérés okával kapcsolatban.
Ez, most vállt veszélyessé.
Ugyanis, sokan azért nem adták be a forintra való kedvezményes átváltásra igényüket, mert állítólag a munkáltatói kölcsön csak deviza hitelre lenne hivatott.
Ha már forintra átváltották, már nem kaphatnának kedvezményt,
Ezért sokan leálltak az átváltással.
Szerintem nem kellene leállítani, mert annak ügyintézése kb. 2 hónap.
Ha mégis lenne valamilyen közalkalmazotti támogatás, addig igényelhető, amíg a forintosításról a szerződést alá nem írják a felek.
Mostani dátumtól viszonyítva, 2012 február végére várható.
"Miért kerülnének utcára?
Nem értem. Mi köze van ennek hozzá?"
Te tényleg nagyon sötét vagy...
Azért kerülnek utcára mert a bankok elveszik a házukat (tudod a házon van a jelzálog hitel), a kilakoltatási moratóriumra fittyet hánynak a bankok, úgy tudom az nem is törvény, csak 1 ajánlás.
Tehát ha a fél ország az utcára kerül pár napon belül lázadások lennének, és az egész parlamentet a Dunába lőnék, szóval, hogy nagy nehezen válaszoljak a kérdésedre, mert értetlen vagy és nem látsz a dolgok mögé
"Szóval miért kellett ezt a lépést megtenni?"
Inkább bevállalja ezt a kormány, hogy 1 kicsit meg szívat mindenki, minthogy bevállaljon 1 biztos népfelkelést.
de ez csak az én gondoltatom, lehet baromság, sőt te már már biztos tudod a tuti frankó választ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!