TB túlfizetés esetén mit kell tenni?
Kaptam a NAV-tól egy levelet, mely szerint 18000 Ft "adónem többlet"-em van. Ez azt jelenti, hogy több egészségügyi járulékot fizettem volna be, mint amennyit kellett? (2010-es évről van szó)
Csak a kiküldött táblázat nem egyértelmű számomra. Én szerintem nincs többletem, úgy fizettem ahogyan mondták. Amikor volt munkám, természetesen nem fizettem, mert a vállalkozó fizette. Amikor nem volt, akkor fizettem. Illetve amikor legutoljára elküldtek, akkor csak 15 napot fizettem, mert kivártam a 45 napot.
Azt tudtam, hogy pár száz forinttal többet fizettem 2010-ben, de hogyan lett ez 18 ezer?
Valaki kapott ilyen levelet?
Ha lemegyek(vagy leküldök valakit) a helyileg illetékes Apeh irodába, tudnak majd segíteni? Esetleg milyen papírokat küldjek az intézéshez?
Köszönöm
A kiküldött adófolyószámla kivonaton tételesen fel vannak tüntetve esedékességi/rendezési időponttal a terhelt/jóváírt összegek minden érintett adónemben.
Ebből ki kell derülnie, hogy miből adódik túlfizetésed, és mennyi.
HA valós túlfizetésről van szó (és nem pl határidő előtti befizetésről), akkor több variáció közül választhatsz:
- kérheted az összeg kiutalását (visszafizetését)
- Kérheted az összeg más adónemre való átvezetését, ha más adónemen van/közeljövőben lesz fizetési kötelezettséged (amit így nem kell majd befizetned)
- hagyhatod az adónemen (nem kérsz semmit), hogyha azon van/közeljövőben lesz fizetési kötelezettséged (addig nem kell fizetned, amíg ebből az összegből futja)
Azért kapsz a NAVtól ilyen levelet, mert akinek túlfizetése/hátraléka van az adófolyószámláján, annak minden évben ősszel kiküldik a folyószámla kivonatot, hogy rendezni tudja a túlfizetést/hátralékot.
Ha nem boldogulsz az adófolyószámla értelmezéssel, tedd fel (a személyes adatokat kitakarva) a netre, vagy küldd át priviben és átnézem.
Köszönöm. Még leülök egyszer, s átnézem, de ha nem megy, akkor mindenképp élek a segítségeddel.
Igazából én úgy gondolom, hogy jól fizettem be az összegeket, s nincs túlfizetve semmi. Főleg, hogy az esedékesség oszlopban rosszul vannak beírva az időpontok (szerintem:)
Az esedékesség oszlopba a határozat alapján írják be az időpontokat (amit a te bejelentkezésed alapján állapítottak meg)
Miért rosszak szerinted az időpontok?
Mert abba az oszlopba (BEVALLÁSI OLDAL) beírták, hogy a
2010.01.01 nyitóegyenleg + 0
2010.01.12 eü-i szolg járulék - 4500
2010.01.12 eü-i szolg járulék + 4500
2010.11.12 eü-i szolg járulék + 2640
2010,12,13 eü-i szolg járulék + 4950
-------------------------------------
2011.01.01 eü-i szolg járulék - 4785
2011.01.12 eü-i szolg járulék - 4950
2011.01.12 eü-i szolg járulék - 4950
Így ennek az oszlopnak az összesenje + 2805.
A tájékoztató azt írta, hogy ez az esedékesség, amikor be kellene fizetni.
De valójában nekem nem csak ezekben az időpontokban kellett fizetnem, hanem 2010.2.,3.,4.,5., hónapban is.
A tényleges befizetés(PÉNZFORGALMI) oszlopba ezt írták:
2010.02.08. - 4500
2010.03.17. - 4500
2010.04.07. - 4500
2010.05.14. - 4500
2010.11.08. - 2805
----------------------
Összesen: - 20.805
Így a 124. adónem többlet: 18000 Ft.
Szóval a helyzet az volt, hogy januártól-májusig nem volt munkám és magam helyett fizettem a tb-t.
június-július-augusztusban volt munkám, ahol a vállalkozó fizette, s ez a munka augusztus 1-gyel ért véget. Itt kivártam a 45 napot, mert annyit lehet halasztani a tb-n, s mivel tudtam, hogy november 2-ától lesz munkám, így befizettem a maradék 17 nap x 165 Ft-ot = 2805. Itt jelentkezett ugyan 1 nap túlfizetésem, de ezzel én nem foglalkoztam. A novemberi és a további tb-t azóta is a cég fizeti (vagyis neki kellene fizetnie.)
Mit csináltam akkor rosszul, miért van ez a sok többlet.
Remélem érthetően írtam le.
Nagyon köszönöm a segítséget!
Szerintem azért nem jó a számolás, mert az egyik oldalon beleszámolták azokat is, amelyeket már nem én fizettem be.
Vagy már nem is tudom.
A bevallási oldalon 2011.01.12-én kétszer van a -4950?
Ezt szerintem csak elírtad.
A folyószámla szerint úgy néz ki, hogy 2009 decemberi hónapra még elő volt írva a járulék fizetési kötelezettséged (2010.01.12-i esedékességgel), de ezt valamilyen jogviszony miatt törölték (2010.01.12: -4500.-)
Mi volt a helyzet a jogviszonyoddal 2009 decemberében és 2010 január-májusban? Ugyanis a folyószámlád szerint akkor jogosult voltál, nem kellett magad után fizetned.
Minek az alapján fizettél 2010 02, 03, 04, 05 hónapokban 4500.- forintokat?
Ha lett volna fizetési kötelezettséged, akkor nem 4500 lett volna előírva, hanem 4950.
Az APEHtől kapott határozataid megvannak? azokban benne kell lennie, hogy milyen esedékességgel mennyit kell fizetned, illetve a törlő határozatot is ki kellett volna küldeniük, hogy mikortól és miért nem kell fizetned.
Olyan tétel nincs itt, amit a munkáltatód fizetett volna; neki teljesen más összegeket kell utalnia, teljesen más számlaszámokra, más hivatkozással. Azok az összegek a te adófolyószámládon nem jelennek és nem is jelenhetnek meg.
A leírt adataid alapján úgy néz ki, hogy 2010 decemberétől nem kellett volna fizetned (lehet, hogy más hamarabb sem, de azt ebből nem látom), viszont te fizettél nekik mégis.
A befizetési csekkszelvényeid, vagy átutalási bizonylataid megvannak? azokat is vesd össze a befizetési oldallal.
Beküldened senkit nem érdemes az APEH irodába, mert nem tudnak vele egyeztetni, hogy te valójában mikor mit csináltál, milyen jogon voltál jogosult.
Ha mindenképpen egyeztetni akarsz, menj be személyesen.
De a folyószámla kivonat alapján tényleges túlfizetésed van, amit visszakérhetsz az APEHtől. Van rá nyomtatványuk a neten, hirtelen nem tudom a számát, de a honlapjukon a nyomtatványok menüpontban rákereshetsz "adófolyószámla" keresőszóval.
Nagyon szépen köszönöm a türelmet és a segítséget.
Én az alapján fizettem nekik, hogy 2009 szept-decemberig munkanélkülinél kaptam pénzt (segély vagy nem tudom most mi a neve 90 napig) 2010től nem kaptam semmilyen összeget, s ezért bementem az apehba és bejelentkeztem, hogy szeretném magam után fizetni a járulékot. Ott adtak csekket, majd később kiküldték, hogy mikorra mennyit kell fizetnem. Akkor még 4500 Ft-ot kellett fizetni a Tb-re, nem 4950-et. Fizettem egészen addig, míg nyári munkám
lett.
Az utolsó általam befizetett csekk 2805 Ft-ról szól. Ezért nem értem , hogy honnan vették, hogy Nekem fizetnem kellett volna 2011.január 12-én, mikor akkor már rég dolgoztam.
2011 júniusban kaptam is egy levelet, hogy tekintsem tárgytalannak a decemberi és januári befizetést.
(Nem írtam el, valóban kétszer szerepel a 2011.jan.12 + -)
Küldtek ilyen nyomtatványt, amivel lehet ügyfélkódot igényelni, s utána azon keresztül intézni az ügyet. Csak nem szeretném, hogy utána vissza kelljen majd fizetni, mert esetleg jogtalanul vettem fel.
Esetleg abból lehet még probléma, hogy a 3 hónapig, míg dolgoztam egyszerre 2 cégnél is voltam, s mindkettő befizette a járulékot? Az egyik cégnél havi 120 órás voltam a másiknál havi 10 órás.
Mind a két 2011-es januári bevallási oldali tételt mínusszal írtad. Ha + és -, akkor előírás és törlés, ha - és - (ahogy írtad), akkor törlés és törlés.
Az APEHtől kapott határozataidat vedd elő, és azokon nézd meg az előírásokat.
A 2011 januári előírás a 2010 december hónap után fizetendő járulékra vonatkozik (mindig az aktuális hónap utáni hónap 12-ig kell fizetni)
Amikor a fizetésről kiküldik a határozatot, akkor az egész évre előírják a fizetési kötelezettséget (nézd meg a határozaton, az utolsó fizetési kötelezettség időpontja a következő év január 12) Ha időközben elhelyezkedsz, akkor törlik a fizetési kötelezettségeket (ezek a mínuszos előjelek) Az adófolyószámlán a felsorolásban ott szokott lenni a jogcím is.
Az nem számít, hogy hány cégnél dolgoztál egyszerre. A te fizetési kötelezettségednél az sem számít, hogy befizették-e a cégek utánad a járulékokat, vagy sem. Amikor bejelentenek (a munkaviszony kezdete előtt), akkor az adószámod alapján a munkaviszony kezdetével törlik a fizetési kötelezettséged.
Egyszerűbb lenne, ha elküldenéd a folyószámla kivonatod, a határozataid és azt, hogy mikortól meddig voltál munkanélkülin és munkaviszonyban. Így ahogy leírod, nem lehet pontosan megmondani mikor mi volt, mikor kellett volna fizetned, mikor nem. Az álláskeresési ellátás sem mindegy, hogy pontosan mikortól meddig kaptad (szeptember-december nem 90 nap, hanem 120) "2011 júniusban kaptam is egy levelet, hogy tekintsem tárgytalannak a decemberi és januári befizetést.": melyik évit?
Küldd át a papírokat és átnézem.
Köszönöm.
Sajna a papírokat a nagy pakolásomban otthon hagytam (150 km-re), úgyhogy tárgytalan.
De azért köszönöm, sokat segítettél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!