Első igazi munkahely. Hogy működnek ezek a dolgok?
Már megbeszéltem a leendő főnökömmel, hogy hétfőn kezdek. Bejelentett munka. Hogy működik ez? Majd ki kell tölteni egy papírt? Vagy mi a teendőm nekem ezzel? Mivel kellene tisztában lennem?
Ezzel automatikusan jár a tb is?
Az adózás hogy működik? Teljesen kezdő vagyok a témában, fogalmam sincs, mit kell tennem. Kapom a fizumat, abból kell még adózni? Vagy ezt a munkáltató intézi? Adóbevallás meg ilyesmi?
Bocsi, ha buta kérdéseket tettem fel, de teljes a sötétség még nálam ebben a témában.
Az első jól elmondta:
- munkaszerződést aláírod, és a saját példányodat jól elteszed. (Fontos, hogy ne veszítsd el! És olvasd el jól, mielőtt aláírod, ha nem értesz valamit, kérdezz inkább!)
- amit majd kapsz, az nettó bér, tehát abból már nem adózol.
- Adóbevallást valószínűleg a munkáltató meg tudja majd neked csinálni, ha nincs máshonnan jövedelmed.
- TB-d lesz, igen. Ez nem "automatikusan jár", hanem a munkáltató által befizetett járulékok fejében. Ezzel neked nincs dolgod.
- Havonta kell majd kapnod bérlapot a fizetéssel, ezeket is őrizd majd meg.
És gratulálok az új munkádhoz. :)
"Első igazi munkahely"
Nem valószínű, hogy az éves jövedelme meghaladná a 2 millió 750 ezer forintot (főleg, hogy már csak bő 2 hónap van hátra az évből)
Tudom, de attól még gondoltam megemlítem, hogy az nem automatikusan jár, hanem megvizsgálandó a feltételek fennállása.
Egyébként a cégnél, ha van könyvelő, akkor erre fel kell hívnia az érintett figyelmét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!