TGYÁS GYED kérdés? 84600volt a bruttóm, ebből mennyi lehet a GYÁS és a GYED? Ha igényelem a családi adókedvezményt akkor többet kapok?
2ik gyerekemmel vagy itthon,gyesbe szültem , végül gyes után kivettem a bennlévő szabikat,2008 több volt a nettóm(168000),de azt látom nem az után számolták a Gyást,mert ma meg jött a bank számlám és 49000 volt julis-06-31 ig.
Ezek szerint kb 58000 lehet egy havira.
A társadalombiztosítási ellátások alapja mindig az a jövedelem lesz, amely után vontak pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, vagy amíg nem ez volt a neve, addig egészségbiztosítási járulékot. Mindegy, hogy ez miből tevődik össze, jutalom, vagy teljesítménybér, vagy betegszabadság, stb. Ha vonni kellett belőle, akkor beleszámítják az "alapba". Hiszen emiatt az ellátásokra való jogosultság miatt vonják őket. Ez alapján kap a dolgozó táppénzt, thgy-t, GYED-et, baleseti ellátást, stb.
84 ezer bruttó ellátás után, 2 gyerek utáni családi kedvezményt, valamint az adójóváírás figyelembevétele után a nettó ugyanannyi lesz, mint a bruttó.
GYED esetén viszont: 75.600 Ft lesz, mivel a GYED-ből a SZJA-n kívül 10 % nyugdíjjárulékot is vonnak majd.
Az adóelőleged mindkét esetben 0 Ft lesz, mivel a kedvezmények lecsökkentik annyira az adóalapot, hogy nem lesz adóvonzata.
Most néztem vissza, 84.600 bruttó után a thgy:
84.600 Ft
- 125.000 Ft (2 x 62.500 családi kedvezmény)
= -40.400n (tehát nincs adóalap, mivel mínusz, amiből
adót számolnának)
Adóelőleg = 0 Ft
Nettó thgy: 84.600 Ft
GYED-nél:
Ugyanez a helyzet, csak a 84.600 Ft után levonnak 10 % nyugdíjjárulékot, tehát 76.140 Ft lesz a nettó.
Bocsi, az előző számolásból kihagytam az adóalap-kiegészítést mielőtt levontam volna belőle a családi kedvezményt, de az eredmény akkor is mínusz lesz, úgyhogy a végeremény megállja a helyét.
Szerintem nem 84.600 Ft a bruttó ellátásod, mivel akkor nettóban 58.422 Ft körül kellett volna, hogy kapjál július hónapra, még akkor is, ha a kedvezményeket nem veszik figyelembe.
Olyan "minimálbéres" lehet a bruttód, mert arra jön ki nettóba július hónapra (adókedvezmények figyelembe vétele nélkül) 50.480 Ft.
Biztosan kaptál valamilyen hivatalos értesítést arról, hogy mikortól kapsz thgy-t és hogy mennyi a megállapított alap, vagy havi szinten, vagy napi szinten.
Nem tudom, hogy milyen cégnél dolgozol, van-e ott társadalombiztosítási kifizetőhely, vagy pedig a tb. igazgatóságtól kapod az ellátást, de akárhonnan is, jelezd írásban, hogy Te igényled mind a családi kedvezményt, mind az adójóváírást.
Köszönöm a segítséget,49000 nem teljes hónapra jött ,jól mondod hogy 58000 a tgys a 84600 bruttónál,munkahelyem intézte a papírokat,majd szólok ,mert én kértem a családi kedvezményt és az adójóváírást is.
Ha még tudsz segíteni, akkor megkérlek kiszámolnád ,hogy 84600 bruttó után mennyi jön ki családi adókedvezménnyel (2 gyerek)és adójóváírással?Kitudja milyen papírokat töltöttek ki, mert az első fiamnál (2008.ban)168000 után számolták az ellátásokat most meg azt mondták, mivel itthon voltam a gyerekkel és nem volt aktív munkám utolsó alapbért veszik figyelembe teljesítmény nélkül és ez 84600.
Úgy van a jogszabály, hogy ha az anya nem rendelkezik a thgy-ra jogosultságot megelőző évben és a szülési szabadság kezdő napját közvetlenül megelőzően sem 180 naptári napi, figyelembe vehető jövedelemmel, akkor a thgy. napi összegének alapja a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (2011-ben 156.000 Ft) harmincad része. Ha azonban az anya - egészségbiztosítási járulékalapot képező - tényleges jövedelme az irányadó időszakban nem éri el ezt az összeget, akkor a thgy-t a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem alapján kell megállapítani.
Ezért állapították meg a szerződés szerinti béred alapján.
Ha az 84.600 Ft, akkor a thgy napi összege: 84.600 Ft x 70 % (ez a thgy. %-a) : 30 nap (hónap napjai) = 1.974 Ft bruttóban.
Július hónapban 26 napra adták, tehát 1.974 Ft x 26 nap = 51.324 Ft az ellátásod. Nettója - ha mind a két kedvezményt figyelembe veszem, ugyanannyi. Mivel csak SZJA-t vonnak (vonnának) belőle, de a kedvezmények alapján nincs fizetendő adóelőleg.
Ha nem veszik egyik kedvezményt sem figyelembe, akkor 40.885 Ft a nettó.
Ha csak az adójóváírást vesszük figyelembe, akkor is 51.324 Ft a nettó, mivel olyan pirinyó összeg ez, hogy az adójóváírás lenulláza az adóelőleg összegét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!