TGYÁS GYED kérdés? 84600volt a bruttóm, ebből mennyi lehet a GYÁS és a GYED? Ha igényelem a családi adókedvezményt akkor többet kapok?
2ik gyerekemmel vagy itthon,gyesbe szültem , végül gyes után kivettem a bennlévő szabikat,2008 több volt a nettóm(168000),de azt látom nem az után számolták a Gyást,mert ma meg jött a bank számlám és 49000 volt julis-06-31 ig.
Ezek szerint kb 58000 lehet egy havira.
Ha kéred a családi adókedvezményt, akkor "először" azt veszik figyelembe, mivel az még az adóelőleg kiszámítása előtt "lejön" az adóelőleg alapjából (adóelőleg alapja = bruttó bér x 127 %). 2 gyerek esetén gyerekenként havi 62.500,- Ft. Ha ennek levonása után még marad adóalap, akkor kiszámolják a rá eső adóelőleget (16 %), majd abból vonják le az adójóváírás összegét. Az a bruttó bér + adóalap-kiegészítés együttes összegének 16 %-a, de havonta maximum 12.100 Ft.
Példával:
Bruttó ellátás 100 ezer forint
Adóalapja ennek 127 %-a: 127.000 Ft
Családi kedvezmény 2 gyerek után lejön belőle: 125.000 Ft,
Marad adóalapnak: 2.000 Ft
Adója: 320 Ft
Lejön az adójóváírás: 320 Ft (már csak ennyi lehet a maximális helyett (12.100 Ft), mivel nincs annyi adó, hogy a teljes összeget figyelembe lehessen venni.
Levonandó adóelőleg így 0 Ft lesz.
Ha nem kéred az adójóváírást, akkor 320 Ft adót le fognak vonni.
Ha a családi kedvezményt nem kérnéd, akkor 8.220 Ft-ot vonnának adóelőleget.
köszönöm,de én 2010 ben 9 hónapig gyeden voltam és 3 hónapig gyesen,most 2011 májusig utána kivettem a benlévő szabikat.Akkor se számít a jövedelmem amit az első gyereknél vettek figyelembe?vagy változott valami mert én úgy tudtam ,hogy mivel most 2011 ben szültem 2010 évet fogják alapul venni és mivel 2010 ben többet voltam gyeden mint gyesen az első gyerek utáni számítás marad.
Bocsánat ennyi sok kérdésért.
Belinkelem Neked a thgy-ról és GYED-ről szóló rendelkezés érthető magyarázatát az OEP honlapjáról.
A thgy-nál és a GYED-nél is mások a feltételek, ha nincs az előző évben 180 naptári napi jövedelmed. A GYED-nél nézi, hogy miért nem volt (tehát tp. thgy.GYED), míg a thgy. jogosultságnál, ha nem volt, akkor a minimálbért veszik alapul bizonyos feltételek mellett. Tehát széles a skála...
Thgy:
GYED:
Nagyon klasszul leírja, hogy melyik esetben melyik variát veszik figyelembe. Kicsit olvasni kell hozzá, de legalább választ kapsz a kérdésedre. Ezt itt mindet nehéz leírni.
Ha ezek után is lenne kérdésed, akkor segítek.
csak annyit még hogy én bennlévőszabikat töltöttem, aztán szülés előtt 28 nappal kértem a tgyást,nem gyesről mentem terhességi gyermekágyi segélyre.
Ha tudsz légy szíves segíts ,köszönöm.
Az mindegy, hogy bentmaradt szabikat töltöttél, annak itt semmi jelentősége.
A thgy. esetén ha nem rendelkezel a thgy-ra jogosultságot megelőző évben, vagy a szülési szabadság kezdő napját közvetlenül megelőzően sem 180 bérezett nappal, akkor a thgy. napi összegének alapja a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része. Ha a tényleges jövedelmed ezt nem éri el, akkor a tényleges jövedelem alapján, ha olyan nincs, akkor a szerződés szerinti jövedelem alapján kell a thgy-t megállapítani.
GYED-nél viszont, ha a GYED-re jogosultságot megelőző évben nem volt 180 bérezett napod, és a jogosultság kezdő napját megelőző naptól visszafelé számított - maximum az előző év január 01-ig nézve - 180 bérezett napod sem volt, akkor a GYED-re jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér lesz a GYED alapja, kivéve, ha a szerződés szerinti béred ennél alacsonyabb, mert akkor a szerződés szerinti bér lesz az.
Ez alól kivétel az, akinek azért nem volt meg a 180 napi keresete, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben vagy GYED-ben részesült (nincs felsorolva a GYES!). Ebben az esetben a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével állapítják meg az ellátást, ha így kedvezőbb, mint a minimálbéres változat.
Neked "alapból" azért nem lesz meg a 180 napod, mert kevés a letöltött szabadságos napok hozzá, és a fennmaradó időszakban gyermekgondozás miatt nem dolgoztál, és nem pont GYED letöltése alatt lettél újra jogosult thgy-ra, vagy GYED-re, hanem már volt benne GYES is.
Az én meglátásom szerint Te a minimálbéres varia alapján kapsz ellátást, nem pedig az előző ellátásod alapját képező összeg után.
Ha nem tudod megnyitni a linket, akkor írd be a keresőbe, hogy OEP és ott keresd az ellátások Magyarországon fület. Ott minden ellátást felsorolnak, nagyon klasszul leírva a feltételeket, a variákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!