Albérletben ha kiszakad a bejárati ajtó a széltől kinek kell újat venni, bérlőnek vagy tulajnak?
na ne viccelődjünk már, hogy mindent az albérlőnek kell fizetnie
ha a kárért felelős vagy a napi használatból adódik, akkor egyértelműen az albérlő a felelős a javíttatásért (egész pontosan az eredeti állapot visszaállításáért - vagyis, ha egy használt mosógép motorját leégeti az albérlő, mert nem nyitja meg a vízcsapot, akkor nem köteles új mosógépet venni, viszont vagy vesz egy ugyanolyan használt gépet v. megjavíttatja a motort)
de nehogy már az ajtócsere is az albérlő dolga legyen, pláne egy ajtó azért nem tud a helyéről kiszakadni, mert egy kis huzat bevágta, ott már eleve baj volt az ajtóval - ez nem használatból eredő hiba
ilyen alapon, ha eltörik a vízcső a falban, akkor az is az albérlő felelőssége lenne....
amúgy is miért nem köt a főbérlő biztosítást
kérdező, ha ki akarja veled fizettetni, akkor fordulj ügyvédhez - addig is jogiforum.hu-n kérdezősködj
Mi egy netről letöltött mintaszerződés alapján (szerintem, a szerződések 90%-a ilyen) adtuk ki a lakást, és eszerint ha a mindennapos használati tárgyakban, berendezésekben keletkezik a kár, akkor azt a bérlőnek kell fizetni, míg ha az épületben vagy épületgépészetben (ajtó, csövek, kazán, falak stb.), akkor azt a tulajnak, kivéve, ha szándékos/gondatlan károkozás történt.
Vagyis, ezek szerint az ajtót a tulajnak kellene fizetnie. De úgyis az a lényeg, ami a szerződésben áll (melynek elvileg mindkét félnél meg kellene lennie).
22:08-as nagyon osztja az észt, fogalma sincsen egy lakás kiadásánál felmerülő gondokra. Vagy a szél csapta be vagy nem..Lehet csak ezt tudták kitalálni az albérlők.. Ha korábban is gond volt az ajtóval, gondolom ha szél kiviszi elég gyatra lehetett..tehát, azt jelezni kellett volna a tulaj felé.
Nem kell rögtön az albérlőre úgy gondolni mint a szegény egyetemistára akinek most ajtót kell vennie..láttam én már lelakott albit, ahol az ott élők váltig állították hogy a "kutya" tette tönkre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!