Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Meddig fajulhat még ez a dolog?

Meddig fajulhat még ez a dolog?

Figyelt kérdés
Nem tudom már mit tegyek.Lassan teljesen kikészít ez az egész helyzet.a testvéremmel 6 éve örököltünk egy házat a szüleink után.azota csak a vita megy.kifizetni nem tud.eladni nem engedi és sajnos az évek alatt sok minden történt és màra már én is olyan helyzetben vagyok,hogy nem tudnàm öt kifizetni.fenntartani egyedül ezt nem birja,a számlák felêt sem tudja kifizetni.ha azt akarom legyen viz,villany akkor kifizetem én a csekkeket.miota nem laktam ebben a házban teljesen leélték.még csak eladni sem tudom ilyen állapotban.a pàrommal most,hogy pár hónapja visszaköltöztünk,a félretett pénzünkből megprobáltuk egy kicsit helyrehozni,de ezt sem engedi.azonnal nekem esett.fenyeget,hogy vagy neki adom mindenemet vagy pereskedünk.folyamatosan megy a vita.már nem birom idegileg.teljesen ki akar semmizni.meddig fajulhat ez még?mihez kezdjünk most?Nem tudom van e még kiut ebböl.az előzo hàzasságomat már tönkretettèk,nem akarom,hogy ujra megtörténjen:(
2011. ápr. 26. 17:00
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Bíróság --> közös tulajdon megszüntetése kérelem.

A bíróság elárverezteti az ingatlant és elfelezi a befolyt pénzt. Ennyi.

2011. ápr. 26. 19:18
 2/14 Sovcsik Krisztián ***** válasza:
Bocsánat sokaknak érzéketlennek tűnhet, de radikális helyzetben radikális döntés kell. Az előttem szóló megoldása, vagy pedig szimplán elköltöztök, és hagyjátok a testvéredet, de most dönteni kell, hogy vagy ő bukik vagy mind2-en.
2011. ápr. 26. 19:41
 3/14 A kérdező kommentje:
Igen.azt hiszem a biroság lesz a legjobb megoldás.de akkor is lehet ilyet kérni ha én vagyok a tulaj ő meg a haszonélvező?!félek,hogy ebben az esetben tehetetlen vagyok:(
2011. ápr. 26. 20:24
 4/14 anonim ***** válasza:

A bíróság akkor is dönthet róla, ha a testvéred haszonélvező szerintem.

Bár ilyen szempontból a haszonélvezetnek többletértéke van, tehát lehet nem fogtok egyenlő arányban részesülni az eladási árból...

Ennél lehet jobban jársz, ha egyszerűen hagyod a francba az öcséd ott rohadjon meg, majd egy idő után valami tartozás fejében elárverezik a házat és abból, mint tulajdonos te megkapod az 50%-odat, sőt, az is lehet jobban jársz, mert az összes költséget az adósra (a testvéredre) számlázzák, nem közösbe, ahogy a bíróság tenné.

2011. ápr. 26. 20:57
 5/14 A kérdező kommentje:

Értem.gondoltam,hogy valami hasonló lehet a helyzet.igazsàg szerint van 1-2 tartozásom amit ha abbahagynék fizetni,tehát nem fizetnèm tovàbb akkor ràkerülhetne a házra és akkor elàrvereznék mindenképpen a házat.de igy meg nekem lenne megint rossz,mert gondolom KHR-re kerülnék,azt meg nem akarom.

Egyébként annak már utànanéztem,hogy meg van határozva %-ban hogy mennyi jàr a haszonélvezőnek ha határozatlan idejů a haszonêlvezet.példàt irtak:ha 20millio ft-ot ér a ház akkor 8 milliòt kapna belöle.akkor mivel a mi házunk 5milliot ér,ebböl akkor 2-t kapna.persze ha 5 milla lenne az amit az árverezéskor kapnánk érte.de annyit amennyit ér ugyse kapunk igy se....

2011. ápr. 26. 21:38
 6/14 anonim ***** válasza:

Nincs meghatározva semmi. Közös tulajdon megszüntetését csak tulajdonostársak között lehet kérni, itt ha jól értem, nem ez a helyzet, hanem te vagy a 100% tulajdonos, ő meg a haszonélvező.

Ha valami tartozás fejében elárvereznék az ingatlant, akkor a befolyó összeget a tartozások levonása után csak te kapnád, ő meg nem kapna semmit, viszont ő az árverezés után is lakhatna a házban, és az új tulaj az ő beleegyezése nélkül be se mehetne oda. Ahogy te se. Ezért nem sok esélye van annak se, hogy ilyen ingatlant elárvereznek. Vagy csak fillérekért, pont azért, mert a haszonélvezettel terhelt lakás tulajdonjoga nem sokat ér, amíg a haszonélvezet fennáll...

Szerintem próbálj arra a lakásra úgy gondolni, mintha nem is lenne a tiéd. Ha még valami idős emberről lenne szó, akkor érdemes lenne várni, de mivel a testvéred, ezért jó eséllyel kb. addig áll fenn a haszonélvezete, amíg te is élsz. Addig meg nem sokat tehetsz. Mivel ő nem hajlandó lemondani a haszonélvezetéről (nem lehet rá kötelezni ha nem akar), eladhatod másnak a lakást fillérekért így haszonélvezettel terhelten, vagy lemondhatsz róla, vagy reménykedhetsz, hogy meghal valami balesetben, aztán akkor megszűnik a haszonélvezet és ténylegesen tied lesz a lakás...

2011. ápr. 26. 22:21
 7/14 A kérdező kommentje:

Na igen.tudom olyan mintha nem is lenne az a ház nekem,de miért viselkedik igy egy testvér?!6 évvel idősebb nálam mégis én vagyok az aki segit neki amikor kell.no meg a 70 éves öreganyánk.:(

Én mindig utálva voltam és tuti leszek is.

Elméletileg ha lenne vevö a házra akkor eladná,de mivel sehol nem találok olyat aki megvenné csak szenvedhetek miatta.nem értem az ilyen embereket mint ö is.hàt nem lenne neki jobb egy kisebb lakás mint ez?!ennek a számláit sem birja fizetni.mindent nekem kell:(

Ha bárki tudná,hogy mit tesz....:(

De ha beszélek ròla félek,hogy minket is belerángat.

Meg akarok tőle szabadulni,de ugy látszik semmi esélyem rá!köszönöm a válaszokat!

2011. ápr. 27. 11:06
 8/14 anonim ***** válasza:

Mondjuk amit az árverezéssel kapcsolatban írtam, az nem egészen pontos, ugyanis a végrehajtási törvény szerint

(2) Nem terheli az ingatlant megszerző tulajdonos tulajdonjogát a haszonélvezeti jog - függetlenül attól, hogy az ingatlan-nyilvántartásba be van-e jegyezve -, ha annak jogosultja a végrehajtást kérő követelésének kielégítéséért felelős, vagy ha azt a jelzálogjog keletkezése után szerződéssel létesítették.

Szóval ha közüzemi tartozások miatt árvereznék el (olyanok miatt, amiket elvileg neki kellett volna fizetni), akkor ott az ő haszonélvezete is megszűnik, és ugyanúgy ki fogják lakoltatni a lakásból, mint téged, hiszen a végrehajtást kérő a közüzemi szolgáltató lesz, és annak a tartozásnak a kielégítéséért a haszonélvező is felelős lehet. Populárisan szólva: az ellen nem véd :P

A Ptk-ban pontosan le van írva, hogy eltérő megállapodás hiányában milyen felújítási, stb. költségeket kell a haszonélvezőnek, és milyeneket a tulajdonosnak viselni. Ezekre rákereshetsz. Aztán megmutathatod ezeket a tesódnak, és elmagyarázhatod neki, hogy ha el fogják árverezni a lakást a hülyesége miatt, ő is simán utcára kerülhet. Ezt talán megérti.

2011. ápr. 27. 11:26
 9/14 A kérdező kommentje:

Értem.utàna fogok nézni.köszönöm!mondjuk sajnos nem megyek túl sokra vele,mert soha nem hitt nekem,ezután sem fog szerintem.már azt várja,hogy adjam neki mindenemet,csak hogy itt lakhassak:(

Elviselhetetlen egy ember.

2011. ápr. 27. 11:32
 10/14 A kérdező kommentje:

Ja és akadna még egy kérdésem.

Azért fel lehet jelenteni családtagot,mert a nevemben telefonálgatnak mindenhová,hogy mi a helyzet stb?!pl:legutobb a tesom meg a nagymamám az apehhoz telefonálgattak,folyamatosan ebepof....nak a dolgaimba,hogy mi a helyzet az illetèkemmel"hogy majd ök intézkednek stb.megtehetik ezt?Az apeh vagy bàrmi más,mondhat nekik valamit?Feljelenthetem esetleg őket ezért?folyamatosan hülyének néznek ês beleszolnak mindenbe:(

2011. ápr. 27. 11:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!