Szóbeli megállapodással kötöttetek már "szerződést" ingatlanközvetítővel?
Már hogyne lenne szerződés! Te magad mondtad, hogy szóban megállapodtatok, ezzel a szerződést megkötöttétek. Az ingatlanközvetítői tevékenység nincs írásos alakisághoz kötve, tehát érvényes szerződésetek van, amelyet a jog el is ismer. Azonban ezt a szerződés bíróság előtt nehéz (hangsúlyozom, hogy nem lehetetlen!) bizonyítani.
Az ingatlanközvetítő emellett elvégezte a feladatát, vevőt szerzett a házra, tehát te magad vagy az, aki szerződést sért.
Amennyiben az ingatlanközvetítő perel, akkor akár meg is állhat az igaza a bíróságon. Fizetési meghagyás esetén vagy elfogadod a követelést, vagy hazudsz az igazságszolgáltatásnak...
Zárójelben jegyzem meg, hogy az általam ismert ingatlanközvetítősnek az ilyen esetekre szerződtetett kisebbségi kétajtós szekrényei vannak, elég hatékonyan dolgozik velük...
Az ügyfél kapcsolatba került az ingatlanközvetítővel? Igen. Akkor innentől kezdve gondolom érzed, hogy melyik szál az erősebb. Az, hogy mitől pikáns a történet, az ebben a kérdésben tök irreleváns.
Ha valakit vitt az ingatlanos, akkor azért neki jogos a jutalékkövetelése. Ha magánhirdetésből jutott oda az illető, akkor az ingatlanközvetítő nem ismeri, így a követelése nem jogos. De kicsit eső után köpönyeg, hogy az ingatlanközvetítőt megkeresi az ügyfél, összehozza az ingatlanközvetítő a vevővel, aztán jön a "de én láttam ám a nemingatlanos hirdetést is, és arra jöttem..."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!