Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » MIT LEHET TENNI ILYEN SZITUÁCI...

MIT LEHET TENNI ILYEN SZITUÁCIÓBAN?

Figyelt kérdés
A következő történt. Van egy 21 éves bátyám,Pesten tanul. Az előző héten kölcsönkérte egy szobatársától a bicikliét( Gepida márka,lényegesen drága) és ezt a biciklit ellopták egy bolt elől. A rendőrség természetesen be lett vonva,kamerák rögzítették a lopást,ami most szerdán lesz megtekinthető. Viszont egy probléma van, a srác húzná lefele a testvérem, 160 volt a bicikli eredeti ára, 130at akar kérni,ami ugye több mint a 80%-a az eredetinek, valamint ez a bicikli már 3 éves!! De! a fiú mostmár olyan szinten van,hogy szinte fenyegetőzik,hogy hétfőre kell a pénz neki mindenáron,vagy biciklit vegyünk , és 130nál alább nem engedi. Már itt elég érdekes a szituáció, mivel mint kiderült a fiú nem használja sűrűn a biciklit Pesten, ezért nem értjük,akkor miéért kell neki azonnal az ár?? Mit lehet ilyen esetekben tenni? Ha nem fizetünk hétfőn, még az is lehetséges,hogy feljelent... Köszönöm előre a tanácsokat!
2010. nov. 27. 12:27
 1/8 anonim ***** válasza:
Szerintem lényegtelen, hogy használta e, vagy sem. Az övé volt és joga van kártérítést kérni. A kártérítés lehet kp, vagy természetbeni. Ha ellopták az X forintot érő kerékpárját, akkor vagy ugyanolyat kell neki venni, vagy az értékét kifizetni. Az értéke pedig az, amibe a pótlása kerül. Ha pl. elveszítesz egy könyvtári könyvet, aminek az ára a beszerzéskor 500.-. forint volt, de most csak 5000.- ért lehet beszerezni, hát kénytelen leszel az 5000.- forintot kifizetni. 130.000.- még mindig kevesebb, mint a 160...
2010. nov. 27. 12:40
 2/8 anonim ***** válasza:
49%

Én nem fizetnék,mert már készült feljelentés a lopásról.

Igazából milyen indokkal jelentené fel a srác a bátyádat??

-Feljelentem X.Y. személyt,mert nem fizeti ki a 3 éves bicajomat aminek az akkori értéke 160.ezer forint volt,és most 3 évvel később 130 ezer? (istenem azért ennél jóval kevesebb az értéke 3 év után)

-Mit kérdezett biztos úr,??JAAA nem ő lopta el,hanem kölcsönadtam,és tőle loptál el..

-Igen készült rendőrségi feljelentés a bicikliről...

-Értem,szóval a feljelentésem nem állja meg a helyét..

Na kábé így zajlana....

Csak halkan kérdezem..HA ilyen drága a bicaj 1.miért kérte kölcsön vagy miért adta oda?

és miért nem biztosította hogy ne tudják ellopni..

2010. nov. 27. 12:40
 3/8 anonim ***** válasza:
70%

igaza van, gondolom a bátyád szart rá és nem zárta le....nem mellesleg ha ismernéd a bringaárakat, akkor tudnád, hogy egy 3 éves megkímélt, legócskább felszereltségű Gepidának ennyi az ára....de nyugodtan lehet nézelődni a velo.hu-n például.....

nem mellesleg nem kell feljelentést sem tegyen, fizetési meghagyás és utána polgári per, amit meg is fog nyerni, úgyhogy jobb, ha megegyeztek vele részletfizetésben

2010. nov. 27. 13:02
 4/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat. ne is haragudj már utolsó válaszoló,de k*rvára nem szart rá, normálisan le volt zárva, tisztában volt vele hogy milyen bicikli... csak eleve az a gyanús,hogy szerdán fog kiderülni a kamerás felvétel,de neki azonnal kell hétfőre a pénz.. kicsit érdekes..
2010. nov. 27. 13:11
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Nekem Bianchi verseny van 23 éve.

Ja, és jobb ha Tölem tudod hogy csak azért van meg ennyi ideje, mert még egyszer sem hagytam a bolt előtt..

2010. nov. 27. 13:13
 6/8 anonim ***** válasza:
82%
Szerintem vegyetek neki egy hasonló használt biciklit.
2010. nov. 27. 13:36
 7/8 anonim ***** válasza:
96%

A rendőrségi feljelentésre való tekintettel függeszd fel a kártérítés megfizetését.

Feljelentéssel nem tud élni, mert az ügyben már folyik nyomozati eljárás. (Az ő kerékpárját lopták el, tehát azt keresi a rendőrség, most még egyszer nem tudja a lopást bejelenteni, hiszen már tud róla a rendőrség.)

Az eljárás során meg fogják állapítani a felelősségeket.

Érdekes a helyzet, mert amennyiben a kölcsönbevevő a tőle elvárható legnagyobb gondossággal járt el, akkor elég érdekes helyez alakulhat ki.

A kölcsönbeadó pedig polgári peres úton tudja az igényét érvényesíteni, csak akkor állná meg a helyét a büntetőjogi rész, hogyha a kölcsönbevevő tulajdonította volna el a kerékpárt, de ez szerdán kiderül.

A kölcsönbeadó elindíthatja a fizetési meghagyásos eljárást hétfőn, de az nem zárul le szerdára, tehát a teljesítés megtagadásával időt nyersz, és meg tudjátok nézni a felvételeket.

2010. nov. 27. 13:58
 8/8 anonim ***** válasza:
Vegyetek neki egy ugyanolyat és kész. Totál fölös a jogi hercehurca, végülis a bátyádtól lopták el a biciklit, szerintem mind1 hogy hány éves volt, nézzétek meg együtt a felvételeket, és normálisan álljatok hozzá a dologhoz, szerintem ha látja rajtatok, hogy vesztek neki egy másikat / fizettek, akkor lehet tudtok még alkudni is. Szerintem azért kell neki mert fél, hogy járgány ill pénz nélkül fog maradni, ha belegondolsz a helyzetébe lehet h igazat is adsz neki. Tuti nem fog kölcsönadni soha semmit hátralévő életében:)
2010. nov. 27. 17:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!