Álláskeresési járadékot hogy tudom igényelni, ha a régi és az új munkahelyem közt csak 3 nap leszek munkanélküli és lehet nem jön meg a kilépőpapírom ennyi idő alatt?
Március 29-én szűnik meg a munkaviszonyom jelenlegi cégnél (szombat), 31-e hétfő, akkor csinálják meg a kilépőpapírjaimat, az új munkahelyen pedig április 03-án kezdek (akkor van beléptetési nap).
Gondoltam erre a pár napra bejelentkezek munkanélkülire, nem titkolt szándékom az, hogy pár napot leszek munkanélkülin, majd új munkahellyel kijelentkezem és kérem a bennmaradt összeg 80%-át egyben. Ez tiszta sor.
De lehetséges, hogy nem érkezik meg a hétfőn elkészülő kilépőpapírom csütörtök előttre postán (home office-ban vagyok). Annélkül elvileg nem jelentkezhetek be munkanélkülire. Hogyan lehet ezt mégis megoldani?
Kocsival sem tudok elugrani nagyon érte, 250 km-re van a munkahelyem az otthonomtól, ha nem muszáj ennyit nem autóznék, ha van más megoldás. Valaki járt már így?

A teendőd a következő:
Bemész a munkaügyibe rögtön a felmondás másnapján. Regisztráltatod magad, elmondod hogy előreláthatólag 3 napot leszel munka nélkül.
Vigyél magaddal minden olyan papírt ami az utolsó 3 évben volt munkahelyed.
A mostani kilépő papírjaiddal később visszamész bemutatni, de a hiánypótlást úgyis megírják neked a munkaügyiben.
Mindent ott elmondanak, azt is hogy hogyan kell kérvényezni a fennmaradó ÁJ 80%-át. Amennyiben persze biztosított voltál az utóbbi 3 évben össz. 360 napot.
#1 Köszönöm! Igen biztosított voltam, minden feltételnek maximálisan megfelelek.
Úgy is megoldható akkor a dolog, ha esetleg előbb írom alá az új munkaszerződést, minthogy a régi munkahelyről megjön a kilépő? Gondolom ilyenkor kétszer kell bemennem: egyszer amikor újat aláírtam, aztán utána ha megjött a régi helyről a kilépő doksi. Vagy egyben is intézhetem?

Ha lesz új munkahelyed, azt elég telefonon jelezni hogy x naptól munkába vagy.
A kilépőpapírokat meg be kell mutatnod. Mindegy hogy azóta dolgozol e új helyen.
Mindenesetre jelezd hogy 3 napi ÁJ- ot szeretnél felvenni, plussz egyösszegben a fennmaradó 80%+ot. Viszont akkor 1 évig nem leszel jogosult ÁJ-ra, mivel a 3 év keretet kimeríted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!