Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Munkanélküli járadék folyósítá...

Munkanélküli járadék folyósításának mik a feltételei?

Figyelt kérdés

Az addig tiszta sor hogy felmondok a munkahelyemen, másnap bejelentkezek munkanélkülire.

Én tudom hogy mikor kezdek majd el dolgozni -vállalkozóként-, de ezt nyílván nem fogom közölni velük. A 3 havi járadék egyösszegű kifizetése mikor esedékes? Mert azt hallottam erre is van mód nem csak arra hogy havonta utalgassanak.

Illetve mik a feltételek? Az általuk adott esetben ajánlgatott helyekre el kell mennem vagy ez attól független?

jan. 14. 14:04
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok benne biztos hogy akkor is tudod igenyelni a fennmarado osszeget ha onfoglalkoztato leszel. Ugyanis a munkaltatonak kell kitolteni a probaido utan a papirokat miszerint hatorozott ideju szerzodessel dolgozol.

Es 90napnyit is csak akkor folyositanak ha az utobbi 3 evben volt legalabb 900napnyi foglalkoztatottsagod.

jan. 14. 14:34
 2/11 A kérdező kommentje:
16 éve ugyanannál a cégnél vagyok megszakítás nélkül határozatlan szerződéssel.
jan. 14. 14:57
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Akkor nyilvan a 90nap jar. De ettol meg a kerdes az hogy vallalkozokent kitoltheted e egyaltalan sajat magadnak a szukseges papirokat a fennmarado 80%nak.igenylesere.
jan. 14. 15:01
 4/11 A kérdező kommentje:

Nem értjük egymást vagy elbeszélünk egymás mellett.

A 90 nap munkanélküli jár, ok. Mégis kivel és milyen papírt kéne ehhez kitöltetnem? Ha nem dolgoznék semmit 90 napig akkor nem kell papír, ha munkába állok kell az új helyről vagy adott esetben saját magamtól...? Milyen papír? Hogy 40 nap után munkába álltam? Akkor meg miért fizetnék ki a 90 napot?

Nem értem sajnos.

jan. 14. 15:21
 5/11 anonim ***** válasza:
76%

Egyösszegben nem kérheted a 90 nap kifizetését, csak havonta.

Van egy olyan lehetőség, hogy ha a 90 nap lejárta előtt elhelyezkedsz, akkor a fennmaradó összeg 80%-át kérheted egyösszegben, de ez csak határozatlan idejű munkaszerződés esetén érvényes, ha vállalkozóvá válsz, akkor nem. Tudom, mert én is megpróbáltam.

jan. 14. 15:57
 6/11 A kérdező kommentje:

Tegyük fel 40 napra munkanélkülivelé válásom után azt mondom oké találtam munkát akkor 40 napra kapok járadékot... csak azért mert nem alkalmazott lettem hanem vállalkozó?

Ez marha fairnek hangzik.

jan. 14. 16:26
 7/11 anonim ***** válasza:

6# igen.

Amint vállalkozó lettél, (kiváltottad a vállalkozóit), onnantól magad fizeted a járulékaidat magad után, onnantól álláskeresési járadékra (ÁJ) nem vagy jogosult.

Illetve oly' módon jogosult vagy, hogy kérheted a fennmaradó ÁJ kiutalását egyösszegben, viszont akkor már csak a kiutalandó összeg 80%- át kapod csak meg, és ezzel ki is meríted a jogosultságodat addig amig nem lesz meg a következö 360 nap biztosított jogviszonyod.

Szóval szerintem nem éri meg felvenni a 80%-ot.

Menj el 3 hónap munkanélkülire, vedd fel ami jár, és utána vállalkozz. Addig meg dolgozol valamit efo-ban vagy magánban.

jan. 14. 16:49
 8/11 anonim ***** válasza:

Ha jelentkezel allaskeresesire akkor havonta kapod a napok szerinti osszeget. Ha idokozben vallalkozo leszel, akkor nem kapod tovabb, mert nem vagy allaskereso.

A fennmarado osszeget vagy benthagyod es ha nem jon ossze a vallalkozas akkor meg igenyelheted kesobb, vagy kered a maradek 80%at egyosszegben. De erre szabalyok vannak hogy mi kell ahhoz hogy kerhesd a fennmarado osszeg egy reszet. Alkalmazottkent pl el kell helyezkedni es hatarozatlan ideju szerzodes kell hozza(probaido utan) es akkor a munkaltato tolti ki a kert igenylolapot es azt kell leadni.

Na most vallalkozonal nem tudom hogy ez hogy mukodik. Valoszinuleg siman bemutatod a vallalkozas papirjait es kesz. Megkapod a bentmaradt osszeg 80%at.

jan. 14. 17:37
 9/11 anonim ***** válasza:

#7 és #8 Ha vállalkozó lesz, akkor NEM kérheti a fennmaradó összeg 80%-át! Tudom, mert így voltam.

Életemben kétszer voltam álláskeresésin. Első alkalommal másfél hónapig, de nem kérhettem a fennmaradó összeget, mert határozott idővel vettek fel és az sem számított, hogy 1 hónappal később átváltoztatták határozatlanra.

Második alkalommal 1 hónapig voltam, de szintén nem kérhettem a fennmaradót, mert vállalkozó lettem.

Csak és kizárólag akkor lehet kérni a fennmaradó 80%-át, ha MUNKAVISZONYBAN helyezkedsz el és HATÁROZATLAN időre.

jan. 14. 19:05
 10/11 anonim ***** válasza:

9# de ez hogy függ össze?

Az Álláskeresési járadék a már ledolgozott munka után jár (360 nap).

Ha közben munkát talál akkor már nem tudja felvenni egy összegbe, függetlenül attól hogy határozatlan, határozott vagy próbaidős.

Csak efo-sba jelentve tudja felvenni a juttatást.

jan. 14. 21:52
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!