Dolgozzak teljes állásban?
Eddig részmunkaidős voltam/vagyok (heti 40 óránál kevesebbet dolgozom), mivel egyetemre járok (estin). Most viszont már nem nagyon lesznek tárgyaim és beleférne a teljes állás (40 óra)
Fontolgatom, hogy átkérjem-e magam (amire lenne lehetőség és arányosan nőne a bruttó fizetésem).
Pro érvek:
- Évi kb 2 millióval többet keresnék nettóban.
- Nagyobb eséllyel kerülnék olyan projektre ami segítené az előléptetésem
- Nem annyira megterhelő a munka, nem is feltétlenül tölteném ki a 8 órát, nem mindennap lenne több valójában a feladatom.
- Amikor betöltöm a 25-öt csökkenne a nettóm, ezt tudnám ellensúlyozni ezzel, illetve az előléptetéssel, amiben ez segítene.
- Amit időt most megspórolok nem feltétlenül tudom emberekkel tölteni, mert mások dolgoznak még abban az időben.
Contra:
- Így is nagyon jól megvagyok, évi 3-4 milliót tudok félretenni albi meg ilyenek mellett. Tehát nincs szükségem a plusz pénzre (viszont nyilván jól jönne előbb-utóbb lakásvásárláshoz stb)
- Nagyon kényelmes, hogy kevesebbet dolgozom
- Lehet több energiám lenne a diplomamunkára, magamra, haverokra, barátnőmre stb ha maradnék.
- Nem tudom lesz-e lehetőségem teljesből részmunkára visszaváltani később (pl gyerekvállalás környékén), gondolom, hogy igen, csak kicsit bonyolultabb lenne.
- Így is átlag felett keresek, kihasználom a maximum szja kedvezményt, szóval nem vesztek pénzt azzal, ha nem váltok teljesbe, mert már így is kell adóznom. Juttatásaim maradnának ugyanazok a cégnél.
Extra infó: Egy év múlva végzek. Utána több képzést nem tervezek. Családalapítás meg ilyenek még messze vannak, fiatal vagyok (25 alatt leszek mikor befejezem a mestert)
Tehát: Idő vagy pénz? Mit tennétek a helyemben?
Olvass utána a pénzügyi tudatosságnak, befektetéseknek, akár az anyagi függetlenségnek is érdemes lehet. Minél előbb kezdesz el befektetni, aránytalanul nagyobb mértékben kezd el neked dolgozni a kamatos kamat és sokkal nagyobb mértékben fogja hosszú távon megsokszorozni a vagyonodat.
Érdemes kiszámolnod, hogy akár csak egy 6-7%-os (állampapír) kamatozás mellett mennyivel lesz több pénzed mondjuk 10-20-30 év múlva, ha az évi 3-4 millió helyett többet tudsz félretenni és annyival többet kamatoztatni.
Még fiatal vagy, viszont az idő csak akkor dolgozik neked, ha kihasználod és nem elfecsérled.
Nyilván nem érdemes sanyargatni, kifacsarni, agyon hajtani magad. Viszont az elfogadható többlet áldozatokat érdemes minél fiatalabban bevállalni. Most még jobban bírod a terhelést, kényelmetlenségeket. Ez csak rosszabb lesz később. Különösen, ha egyéb célod úgysincs, csak elfecsérelnéd a több szabadidőt, akkor inkább most, fiatalon áldozz több időt a munkára, amikor még kevésbé hiányzik máshonnan. Ha lesz párkapcsolat, gyerek, komolyabb karrier, akkor úgyis kevesebb időd és energiád lesz a munkára és ha addigra jelentős vagyont sikerül felhalmoznod, akkor jobban meg is engedheted majd magadnak, hogy akkor lazíts jobban, amikor szükséged is lesz erre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!