A hajléktalannak miért segítenek előbb mint egy "gazdagnak", aki csak átmenetileg került hasonló helyzetbe?
Egész életemben segítőkész és jótékony voltam, mindig úgy éreztem, hogy ha valakinek segítségre van szüksége, akkor kötelességem megtenni, amit tudok. Ez számomra teljesen normális volt, és a társadalom is így tekint erre. Most azonban, részben éppen azért, mert segítettem és továbbra is segítek valakinek (családtag), átmenetileg rendkívül nehéz helyzetbe kerültem: alig tudom kifizetni a lakbéremet, és már ételre sincs pénzem.
Ez csak egy átmeneti állapot, mivel a bevételem olyan magas, hogy 2-3 hónap alatt teljesen rendezni tudnám a helyzetemet. Ennek ellenére senki nem érti meg ezt, és senki nem akar segíteni – különösen a bankok –, mert ugye elméletileg „kellene, hogy legyen pénzem”. Ugyanakkor, ha valaki hajléktalan lenne, mindenki rögtön ugrana, hogy segítsen, mert „szegény, milyen nehéz helyzetben van”.
Miért van ez így?
20. LOL, ok. Örülök, hogy te is elmondhattad, hogy te vagy az okos, és bár szoktál segíteni, nekem csak azért sem.
Nem kértem segítséget, nincs mit visszautasítanod.
De legalább lehet zsákolni a zöldeket.
Itt úgyis ez a fontos, meg hogy a vélt felsőbbrendűséget hangoztassa az ember, jól belerúgjon a másikba és elégedetten távozzon, míg mások tapsikolnak neki (a zöldekkel), érdekes volt ezt végignézni a kommenteken, páran képesek voltak hozzákölteni a mondandómhoz csak azért, hogy még azt is leszólhassák. Nem semmi a világ. Bár lehet, hogy ez tényleg csak Magyarország - mert szerencsére máshol ilyen mentalitással azért nem találkozom. Egy darabig sajnáltam, hogy el kellett hagyni a hazámat - de az utóbbi évek csak megerősítettek, hogy sajnos jó döntés volt, mielőtt én is hasonlóvá váltam volna, mint a megváltozott Magyarországon oly sok ember.
Továbbra is az a probléma, hogy a kérdésben megfogalmazott állítás hamis. Emiatt a “miért”-re vonatkozó érdeklődés teljesen alaptalan. Mondok egy egyszerűsített példát:
“Miért zöld az ég?”
Ezt a kérdést nem lehet megválaszolni, mert nem zöld az ég, tehát indokolása sem létezik annak, hogy zöld lenne.
Remélem, így már érthetőbb.
22. "nem egy banki ügyintézőn múlnak, hanem algoritmus bírálja el különböző kritériumok és pontozás alapján" Nyilván nem egyetlen ügyintézőn múlnak, hol is írtam ezt? (azt gondolom nem sikerült értelmezni, hogy miért volt baj annak az egyetlen ügyintézőnek a hiánya. Nyilván nem teljes mértékben egy algoritmuson, ezt "mindenkin tudja, hacsak nem egy kő alatt élt eddig" vagy nem te vagy, ezek szerint.
"folyószámla hitelkeret a világon egy banknál sem különösebben magas, ha te rögtön mínuszba kerülsz a fizetésed után, akkor a) eleve nincs olyan húdejó fizetésed b) már olyan adósságspirálban vagy, amiből biztosan nem jössz ki 2-3 hónap alatt. " A folyószámla hitelkeret nagysága és a mínuszba kerülés gyorsasága között mi az összefüggés (és még én vagyok az arrogáns analfabéta, lol). Mittudomén, biztos nem húdejó, de elég robusztus, minden relatív. b) de igen, de te biztosan jobban tudod nálam, hiszen te nem vagy arrogáns, se nem pénzügyi analfabéta.
"egy kisebb lakás még a világ legdrágább városaiban sem kerül ennyibe, mint amit írsz, meg azért a kaja+rezsi+meg esetleg egy olcsóbb szoba bérlése valahol az rohadtul nem egymillió Ft/hó átszámolva forintra még Hongkongban vagy Monacoban sem". A négy földrész ellenére úgy tűnik nem jártál azokon a helyeken, ahol mégis (de de, tudom, te mindent tudsz és mindehol jártál), azon kívül hol írtam, hogy egy kisebb szobát béreke (tudom, értő olvasás sem szükséges, mert a lényegre most térsz rá, amit valójában le akartál írni:
"az a szitu, hogy egy rendkívül arrogáns pénzügyi analfabéta vagy, hatalmas arccal, beosztani, tervezni, számolni nem tudsz, és egy akkora asósságspirálba kerültél a saját hülyeséged folytán, amiből kimászni már nem fogsz, egy-két hónap, és hajléktalan munkanélküli leszel, barátok nélkül." Most aztán jól megmondtam, kiváló elemzés, örülök, hogy ez itt kijöhetett belőled, és nem szúrsz le valakit holnap az utcán inkább. Szívesen. Lol. Komolyan nevetséges - illetve inkább szánalmas és szomorú, de mint mondtam, örülök, hogy segíthettem és valakire ráboríthattad a frusztrációdat.
"meg az sem igazán világos, hogy ha tényleg külföldön élsz, ott van jövedelmed, akkor miért pont Magyarországon akartál volna hitelt felvenni." Nem mindegy? 2 hitel már van a nevemen, a harmadik pedig az ügyintéző szabadsága miatt nem ment át (felesleges ezek szerint újra leírnom, hogy miért kellett pont ő ehhez, miért gondolta a bank is úgy, hogy hozzá kell kerülnie a kérelemnek, értő olvasásra nem talál az írásom).
Persze minek írogatok itt, mikor kb. úgysincs senkinek fogalma a pontos helyzetről, és egyébként is teljesen mindegy, hogy mi a pontos helyzet, feltettem egy általános kérdést, és jött a személyeskedő rugdosás, mert 1-2 normálisabb válasz kivételével mindenki jobban érzi magát, ha végre belerúghat valakibe, hiszen részben azért is járnak ide a gyakorira, hogy ezáltal jobban érezzék magukat - remélem tényleg segítettem, és mindenki önelégülten távozhatott (látom a legtöbben távoztak is, erről a szövegfolyamról az volt valakinek a véleménye, hogy szép "szociális tanulmány" arról, hogy milyenek az emberek, különösen online, illetve arról, hogy mik az online kommunikáció korlátai.
23. "Továbbra is az a probléma, hogy a kérdésben megfogalmazott állítás hamis." Mint leírtam - és azt is, hogy miért - a tapasztalataim szerint nem hamis, de mivel hülyének nézel és azt gondolod nem értem, ezért egyszerűsíteni kell a dolgokat, ezzel nem tudok mit kezdeni. Neked más a tapasztalatod, ez örvendetes.
25. Köszi, hogy igazoltad az egészet újra és folytattad a köpködést, különösen örülök a jókívánságaidnak, meg a stílusodnak, az értő olvasás neked sem kenyered, sem pedig a normális kommunikáció.
Úgy tűnik az interneten előbb-utóbb mégis kibukik az ilyesmi, mert gondolom a környezetedben a jófej és a mindentudor szerepében tetszelegsz. Remélem segíthettem levezetni neked is az ideget.
Mindenesetre megmosolyogtattok tényleg (illetve tényleg inkább elszörnyülködni lehet, még szerencse, hogy sosem találkozunk).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!