A hajléktalannak miért segítenek előbb mint egy "gazdagnak", aki csak átmenetileg került hasonló helyzetbe?
Egész életemben segítőkész és jótékony voltam, mindig úgy éreztem, hogy ha valakinek segítségre van szüksége, akkor kötelességem megtenni, amit tudok. Ez számomra teljesen normális volt, és a társadalom is így tekint erre. Most azonban, részben éppen azért, mert segítettem és továbbra is segítek valakinek (családtag), átmenetileg rendkívül nehéz helyzetbe kerültem: alig tudom kifizetni a lakbéremet, és már ételre sincs pénzem.
Ez csak egy átmeneti állapot, mivel a bevételem olyan magas, hogy 2-3 hónap alatt teljesen rendezni tudnám a helyzetemet. Ennek ellenére senki nem érti meg ezt, és senki nem akar segíteni – különösen a bankok –, mert ugye elméletileg „kellene, hogy legyen pénzem”. Ugyanakkor, ha valaki hajléktalan lenne, mindenki rögtön ugrana, hogy segítsen, mert „szegény, milyen nehéz helyzetben van”.
Miért van ez így?
Egy valóban gazdag embernek nincsenek megélhetési problémái, maximum csak úgy szokott átmenetileg megszorulni, ha olyan helyzetből keletkezik likviditási problémája, mert neki is van esetleg kintlévősége, vagy valamilyen lekötése, eladás alatt van pl egy ingatlana, komolyabb ingósága (autó, stb), de hirtelen meg szeretne venni valamit, amire abban a pillanatban nem áll rendelkezésre az összeg. Nekem is van ilyen családtagom, bármikor kisegítettük már egymást akár milliókkal is, de soha nem merült fel olyan helyzet, hogy ne tudtuk volna 100%-ban biztosan, hogy a másik miből fogja visszafizetni.
Sajnos a Te életformád nagyon problémás, nagy valószínűséggel sorozatosan felelőtlen döntéseket hoztál, hiszen azt írod, lakbért fizetsz, akkor ezek szerint nincs saját ingatlanod?
A rokonoknak hiteleket veszel fel megélhetésre, miközben nincs jelentős megtakarírásod?
A "magas" fizetés relatív, az önmagában nem gazdagság, különösen nem akkor, ha minden hónapban elfogy és még hiteleid is vannak.
Hajléktalannak nem milliókat szokás kölcsönadni, ott leginkább pár ezer Ft-os alamizsnákról beszélünk, tőlük ezt az összeget senki nem várja vissza.
11. Köszönöm szépen a részletes, normális válaszod.
"Egy valóban gazdag embernek nincsenek megélhetési problémái"
Ez így van, ezért tettem a kérdésemben a gazdagot idézőjelbe.
"Sajnos a Te életformád nagyon problémás"
Gondolom ezért nincs segítség, mert mindenki ezt feltételezi.
Lakbért fizetek igen, inkább befektettem ami saját ingatlanra szántam volna (nem csak azért, mert ahol élek, ott átszámolva 400-500 millió forint egy 60 négyzetméres kis lakás). Ez a befektetés, a megtakarításaim, és a teljes vagyonom elment az utóbbi két évben a családom megsegítésére (nyilván ez volt a felelőtlen döntés, de inkább égetek fel 150-200 milliót, mint magukra hagyjam őket a híd alatt, én meg élem az életem...akkor is, ha addig ők hozták a felelőtlen döntéseket).
"A "magas" fizetés relatív, az önmagában nem gazdagság, különösen nem akkor, ha minden hónapban elfogy és még hiteleid is vannak."
Abszolút egyetértek, nem is mondtam sehol, hogy az lenne.
"Gondolom ezért nincs segítség, mert mindenki ezt feltételezi."
Nem, nem ezt feltételezik, hanem ezt látja mindenki, csak valamiért Te még most is inkább másban keresed a hibát és nem akarod meglátni, mennyi hibát követtél el.
Nem, nem segítünk felelőtlen rokonoknak 150-200M Ft-tal, mert ha igen, akkor Te ugyanolyan felelőtlen vagy, mint ők. Lyukas zsákba nem rakunk folyamatosan pénzt, mert az értelmetlen.
Bocs, de eléggé szürreális, amiket írsz.
Dobálózol 4-500M Ft-os lakásárakkal, meg 150-200M Ft-os eltapsolt megtakarítással, miközben most enni sincs pénzed? Ez már önmagában annyira gáz, hogy inkább nem is minősítem.
Nem érzed, mennyire nincs rendben az életformád?
Még most is azzal szeretnél kibújni a saját felelősség alól, hogy ez "csak" egy átmeneti állapot?
Nem, ezek a döntések nagyon súlyos életvezetési hibák, ne csodálkozz, hogy nem bízik benned most senki és nem rohannak az ismerőseid a megsegítésedre.
Én az egész helyzetet nem értem.
Ugorjunk át azon a sületlenségen, hogy 500M egy 60 nm-es lakás (hol a túróban élsz, Monacoban vagy Hong Kongban?!) vagy, hogy eltapsoltál 200 millát a rokonok megsegítésére. Főleg, hogy következeseten mindent forintban adtál meg amiből azért az következne logikusan, hogy Magyarországról beszélünk...
De azt mondod most kaptál kölcsön 1 millió forintot. Nincs olyan hely a földön, ahol ennyi pénzből ne lehetne pár hónapot is akár kihúzni. Főleg nem úgy, hogy ugye még állítóalg jól is keresel, tehát gondolom bő 2 hét múlva újra kapsz fizut, illetve december van, a jól fizető cégek jól fizeő pozícióiban pont ilyentájt szokás osztogatni a bonuszokat...
A bankos gondolatmenet is teljes non-szensz, én még egy bankot sem láttam se itthon se külfödlön, aki "megsegíti" a hajléktalanokat. Sőt...
Szóval akkor most mi is a kérdés?
Abszolút zöldségeket beszél a kérdező.
Aki ekkora dinkatök az kizárt dolog hogy ilyen pénzek felett rendelkezne.
Csak kitalálta ezt a sok hülyeséget hogy szórakoztassa magát a válaszokon.
"mennyi hibát követtél el."
Mi van?
"nem segítünk felelőtlen rokonoknak 150-200M Ft-tal, mert ha igen, akkor Te ugyanolyan felelőtlen vagy, mint ők. "
Ennél azért bonyolultabb a helyzet, amúgy alapvetően igen.
"Dobálózol 4-500M Ft-os lakásárakkal, meg 150-200M Ft-os eltapsolt megtakarítással, miközben most enni sincs pénzed? Ez már önmagában annyira gáz, hogy inkább nem is minősítem."
Akkor ne tedd, nem dobálózott senki.
"Nem érzed, mennyire nincs rendben az életformád?"
Milyen életformát kifogásolsz? Konkrétan mi az, amire gondoltál. Mivel én sem szolgáltam pár dolog kivételével konkrétumokkal, érdekelne, hogy mi az konkrétan, amit kifogásolsz.
"Még most is azzal szeretnél kibújni a saját felelősség alól"
Tudom, hogy a fél ország funkcionális analfabéta, de attól még nem kell belemagyarázni szövegekbe olyan dolgokat, amik sosem voltak ott.
" nagyon súlyos életvezetési hibák, ne csodálkozz, hogy nem bízik benned most senki"
Mik azok a súlyos életvezetési hibák, kérlek részletezd.
De bíznak bennem, általános dolog, hogy itt 1. pénzről nem beszélnek, 2. senki sincs bajban, ha mégis, akkor nem nézünk oda, tehát mégsem.
3. a nagyon szűk körből azért sikerült 3 embert találnom, aki mégis segít (igen, kettőt azóta, hogy kiírtam ezt a kérdést).
"Én az egész helyzetet nem értem."
Ezt megértem, magyar emberek nem is nagyon szokták, pl. szeptemberben jártam egy magyar bankban hitelt felvenni (ahol már korábban vettem fel), és azt mondták minden rendben, és vigyáznak, hogy ugyanaz bírálja el a kérelmemet, aki múltkor, mert a bankok sem szokták érteni a speciális helyzetemet. Sajnos viszont mikor már egy hónapja nem hallottam felőlük, és ezért írtam nekik, akkor mondták, hogy mégis visszautasították a kérelmet, főleg mert aki elbírálta volna, az épp akkor volt 2 hetes szabin. Pech.
"Ugorjunk át azon a sületlenségen, hogy 500M egy 60 nm-es lakás (hol a túróban élsz, Monacoban vagy Hong Kongban?!)"
Neked sületlenség, nekem meg a valóság. Igen, hasonló helyen.
"hogy eltapsoltál 200 millát a rokonok megsegítésére"
Biztosan jókedvemben tapsikoltam mellé, nagy sületlenség ez is.
"Lyukas zsákba nem rakunk folyamatosan pénzt, mert az értelmetlen."
Ezzel egyetértek, de a helyzet ennél bonyolultabb.
"De azt mondod most kaptál kölcsön 1 millió forintot. Nincs olyan hely a földön, ahol ennyi pénzből ne lehetne pár hónapot is akár kihúzni." Nem kihúzni kellett 1 hónapot, hanem betömni egy lyukat, de ez kevés volt hozzá.
"Bocs, de eléggé szürreális, amiket írsz."
Elhiszem, de legalább annyit tanulok az itteni válaszokból, hogy valószínűleg még nagyobb buborékban élek, mint azt eddig gondoltam - eddig is tisztában voltam vele, de a válaszok még jobban megerősítik.
Meg persze hogy egészen pontos részleteket nem írtam, ezért nem is annyira átlátható a helyzet.
"A bankos gondolatmenet is teljes non-szensz, én még egy bankot sem láttam se itthon se külfödlön, aki "megsegíti" a hajléktalanokat."
Én sem írtam ilyesmit, hogy közvetlenül segítenek - egyébként mindenki leragadt a hajléktalanoknál, ez csak egy példa, az általánosan rászorulók csoportjára értve, de látom senki sem képes elvonatkoztatni.
"Szóval akkor most mi is a kérdés?"
Az, hogy miért van az, hogy az emberek általában szívesen segítenek a rászorulóknak, jótékonykodnak, de ha egy olyan ember kerül bajba, akinek egyébként "nem szabadna" (már félek idézőjelbe tenni dolgokat, mert nem látszik, hogy bárki értené), akkor a legtöbb esetben elzárkóznak a segítségtől - de pl. a jótékonyági gálára elmennek.
"Abszolút zöldségeket beszél a kérdező."
Örülök, hogy ilyen élesen átlátod a helyzetet.
"Aki ekkora dinkatök az kizárt dolog hogy ilyen pénzek felett rendelkezne." Dinkatök, lol. OK, akkor legyen igazad.
"Csak kitalálta ezt a sok hülyeséget hogy szórakoztassa magát a válaszokon."
Érdekes fogalmaid vannak a szórakozásról.
"Najó azért ne irigyeld a hajléktalanokat."
Ettől azét még messze vagyok, és remélhetőleg nem is kerülök közelebb.
Köszi a válaszokat, elég sok mindent megerősítettek bennem, más dolgokra rávilágítottak, végülis teljesen hasznosak voltatok, szóval megy mindenkinek a zöld. :)
Ez kimaradt:
"Főleg, hogy következeseten mindent forintban adtál meg amiből azért az következne logikusan, hogy Magyarországról beszélünk..."
Azt hittem, hogy a kérdés szempontjából kb. édes mindegy, hogy melyik országról beszélünk. De kb. a válaszok is rávilágítottak arra, hogy egyáltalán nem. Én kérek elnézést.
"Főleg nem úgy, hogy ugye még állítóalg jól is keresel, tehát gondolom bő 2 hét múlva újra kapsz fizut"
Igen, pár nap múlva. Kb. másnap mínuszban is lesz a számlám.
"rendkívül nehéz helyzetbe kerültem: alig tudom kifizetni a lakbéremet, és már ételre sincs pénzem."
Az összes kommentet végigolvasva a kérdésre a helyes válasz az, hogy még én sem szívesen adnék neked kölcsön. Pedig tök ismeretleneknek is szoktam, itt a gyakorin, megszorult embereknek kölcsönözni, kamatmentesen. De azok általában valami tragédia, tűzeset, baleset miatt kerülnek padlóra. Neked amiatt nem adnék szívesen, mert te a saját szamárságod miatt kerültél bajba, és hülyeség ellen nincs orvosság. Abba kell hagyni a család segítését ahhoz, hogy az adósság-spirálból ki tudj keveredni. Még mielőtt még mélyebbre süllyednél benne, és a neked kölcsönt adókat is lerántanád...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!