Szívtad már meg használtan vett dologgal?
MP3 lejátszót vettem kb 15 éve, vagy még régebben, egy ezresért. Nem volt füles hozzá, de nem is kellett, csak a lejátszó, úgyhogy nem tudtam kipróbálni, plusz azt mondta az eladó, le is van merülve. Otthon töltőre raktam, semmi, próbáltam megnyitni gépen, semmi, nem is érzékelte. Apám felhúzta magát, hogy ő megszereli, biztos az elektronika hibás, biztos leejtette az előző tulaj... Szétszedte, hát konkrétan semmi nem volt benne, csak egy üres váz volt 😂 mai napig emlegeti nekem, hogy hazavittem a döglött madarat büszkén, mint a macska.
*
A gyerekeknek vettünk ismerőstől emeletes ágyat használtan. Elhozták dobozos autóval, bepakoltuk a garázsba, hazajött a férjem, hogy összerakja, ő vette észre, hogy gyakorlatilag a fele hiányzik, én csak a deszkákat figyeltem, de amint ő nekiállt összeszerelni, rájött, hogy maximum egy ágy plusz a létra. Nagyon felhúzta magát, mert matracot újonnan vettünk hozzá, direkt méretet, úgyhogy felhívta az ismerőst, hogy nem felejtettek-e elhozni hozzá valamit, de állította az ismerős, hogy nem, amint szétszedték, rakták is be az autóba. Mondta a férjem, hogy ne akarjon átvágni, küldött fotókat, hogy mi van meg, ebből sose lesz ágy, nem hogy emeletes. Az ismerős meg húzta a száját, hogy ez nem így volt lerakva, a férjem akarja őt átvágni, de vigye akkor vissza, visszaadja az árát. Pár nap múlva már fent volt marketplacen, nem tudom, hogy végül át akartak-e vágni, vagy náluk maradt a többi része, csak nem merte utólag elmondani.
Rendszeresen vásárlok használtan, csak nem mindegy honnan, körültekintőnek kell lenni. Úgy fogalmaznék, hogy megfizettem a tanulópénzt.
Az első laptopom 2006-ban vásároltam üzletben 90.000 Ft-ért, ami abban az időben nem kevés pénz volt. Akkoriban használt készülékre nem volt divat garanciát adni, még üzletben sem (mondjuk ma sem lenne divat, csak jogszabályi előírás). Sajnos rövid időn belül tönkre ment, több helyi szervizben sem tudták javítani, ott sem, ahol vettem (de nem is nagyon izgatta őket az a tény, hogy nem sokáig örülhettem a tőlük vett laptopnak). Végül el lett küldve egy komolyabb szakszervizbe, akik 18.000 Ft-ért meg tudták csinálni a laptopot. Pozitív a negatívban, hogy utána sokáig működött, és nem volt többet szervizben, de így gyakorlatilag 108.000 Ft-ért vettem, és 120.000 Ft körül ment újban egy hasonló tudású laptop, szóval nem érte az olcsóbbat választanom. Az üzlet rátette a hasznát, amiért semmit sem adtak, nem meglepő módon nem sokkal később be is zárt ez a bolt, szerintem nem én lehetettem az egyetlen elégedettlen vásárlójuk.
Szerencsére ma már más a helyzet, ez részben a jogszabályi előírásnak is betudható, meg annak is, hogy nagy a verseny a használt termékek piacán is. Napjainkban egyre több helyen lehet venni felújított laptopot, mobiltelefont vagy táblagépet. Ezekre sok helyen alapból 2 év garanciát adnak. A jelenlegi laptopom is így vettem (meg a telefonom és táblagépem is), de 2 év garanciával, kifejezetten olyan üzletet választottam, ahol ennyit adnak. Ha már kifizetek érte nem kevés pénzt, jogos az elvárás, hogy jó legyen. Ebben az esetben azért cserébe, hogy ráteszik a hasznot, nem csak felújítják, meg eladják, de ha a későbbiek során probléma lesz vele, akkor díjmentesen szervizelik, ha pedig javíthatatlan, az árában választhatok egy másikat. Így ugyanolyan biztonságos használt (felújított) készüléket vásárolni, mint újat. Ha a fent írt eset megismétlődne, épp el tudom képzelni, hogy az üzlet elküldené egy szakszervizbe és velük javíttatnák, csak ezt nem én fizetném, meg nem kellene azon idegeskednem, hogy sikerül-e megcsináltatni.
Összességében azon a véleményen vagyok, hogy érdemes használt termékeket vásárolni, csak nem mindegy honnan. Magánszemélytől lehet olcsóbban kapunk, mint üzletből, de magánszemélynek nem kell garanciát adnia, így ez lutri (lehet pont azért adja el, mert már valami baja van és ne nála menjen tönkre). Egy üzletben eladás előtt alaposan bevizsgálják a készüléket (és szükség esetén cserélik a hibás/elhasználódott alkatrészeket), így hibátlan állapotban adják át. Egy hozzáértő szakember be sem veszi a rosszat, ami nem megy át a bevizsgáláson. Megtörtént eset, hogy az egyik fórumon háborgott valaki, hogy a mobiljáért az egyik népszerű felújított mobilokkal foglalkozó cég azért adott volna 60.000-el kisebb ajánlatott, mert az egyik alkatrészben hibát talált, amit cserélni kellett volna. Ez után nem adta el nekik, vissza küldték, feltette hirdető oldalra, ahol pár nap múlva elkelt "árában". Ezzel egy probléma van, a szervizes szakember nem hülye, aki pedig megvette az érintett telefont, neki pedig az eladó erről nem szólt, így valószínűleg nem sok idő múlva a vevő a saját költségén javíthatta, azaz egy új mobiltelefon árán vett egy használtat. Ezért azt ajánlom, hogy olyan helyről vásároljunk, ahol 2 év garanciát adnak, még így is sokkal az új ára alatt lesz, de ennyi idő és használat alatt kizárt, hogy ne vegyük észre, ha rossz, vagy ne jöjjön elő a hiba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!