Mit rontok el, hogy ilyen keveset tudok félretenni? Vagy ez így okés?
Mit rontasz el? Szerintem leginkább azt, hogy fogalmad sincs a pénzügyi tudatosságról, de büszkén beleállsz azokba, akik mást mondanak, mint amit te gondolsz.
Szerintem ilyen fizetés/költség aránnyal biztosan nincs szükséged a fizetésed 80-90%-ába kerülő tévére megtakarítás helyett. Szerintem kocsira sem biztos, hogy szükséged van és annak a költségei helyett is sokkal többet tudnál spórolni. Azt persze te tudod, hogy neked mi mennyit ér. Érdemes lenne úgy számolnod, hogy mennyit dolgozol egyes dolgokért. Képes más perspektívába helyezni, hogy tényleg megér-e majdnem egy teljes havi munkát az a tévé, vagy bőven elég lenne egy olcsóbb is?
Az is komoly hiba, hogy a megtakarításaidat inkább nézegeted, hogy mennyi és közben nem változik, ahelyett, hogy befektetnéd, hogy kamatozzon és azt néznéd inkább, ahogy szaporodik.
Ha öt éve befektettél volna akár mindössze 3%-os kamatra havi €600-t, most €37 800 volna a befektetésed. Ehelyett van most 18e. Ha évekkel ezelőtt még az autó, tévé, fene tudja még mi minden más árát is betetted volna a befektetéseidbe, akkor mostanra még sokkal több megtakarításod lenne - amiből mostanra sokkal inkább megengedhetnéd magadnak az autót is, vagy bármi mást.
Minél előbb költesz el sokat befektetés helyett, annál kisebb mértékben fog gyarapodni a pénzed. Minél előbb kezdesz el kamatoztatni akár kisebb összeget is, az idő és a kamatos kamat annál többet hoz ki belőle hosszabb távon. De akár nézegetheted is otthon, hogy nem gyarapszik.
A döntés a tiéd, csak ne lepődj meg rajta, hogy mi az eredménye...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!