Átverések az ilyen nyereményjátékok?
Azok a fajta nyereményjátékokra gondolok amik csipszeszsackón, üditősdobozokon meg csokiszeleteken vannak, pl: telefont, tabletet, rollert stb lehet nyerni velük vagyis olyan dolgokat ami inkább a fiatalokat érdekli(pont azért is csipszel hirdetik és nem a zsíros kolbásszal). Én még soha nem hallotam olyat hogy bárki bármit is nyert volna ilyen módszerrel, szerintem hülyítés az egész, na meg ki az aki azzal foglalkozik hogy a tejeskávé belső kupakján lévő kódot a blokkal együtt töltőgeti fel a netre?
Szerintem arra mennek ki az ilyen nyereményjátékok hogy a beregisztrálás során begyűjtsék az adatokat, telefonszám, emailcím, lakcím, nem stb amiket kérni szoktak, vagyis adathalászat az egész.
Nem átverések, ezek valós nyereményjátékok. Bár a nyereményeket a cég biztosítja, de hitelesítenie kell a sorsolás folyamatát, nem lehet kamu. Ennek részletei mind benne szoktak lenni az ÁSZF-ben is, amit te úgy látszik rendszeresen nem olvasol el (nagy hiba). Teljesen átláthatónak kell lennie, hogy az adatbázisból egy véletlenszerű játékost választ az algoritmus, ezt leellenőrzik. Ha megpróbálsz úgy nyereményjátékot szervezni hogy csalás van valahol benne és lebuksz az átveréssel akkor nagyon komolyan büntet a hatóság.
Ezt praktikusan úgy kell elképzelni, hogy minden egyes kód feltöltés bekerül egy adatbázisba egy sorszámmal, majd a sorsolás alkalmával egy számológépen nyomnak egy Rnd(1-1000) funkciót és amelyik sorszám kijön az nyert. Vagy simán csak felmennek egy véletlenszám generáló oldalra ( mint a [link] ) és generálnak egy számot. Nyilván ha nem 1000, hanem 10.000 vagy 100.000 kódfeltöltés történt akkor azért elég gyengék az esélyeid.
Arról nem is beszélve, hogy a nyeremények értéke iszonyatosan elinflálódott - mikor én gyerek voltam (az se ma volt) akkor is kb. ilyen 1.000.000 forint körüli főnyereményekkel zajlottak ezek az akciók meg ma is. Olyat már csak elvétve látni, hogy autót vagy értékesebb utazást lehet nyerni. Közben ezeknek a cégeknek iszonyatosan megnőtt a bevétele, gyakorlatilag apró pénz ma már az a marketing kiadás amiből ezeket a nyereményjátékokat szervezik.
Amúgy az röhejes hogy pont egy ilyen reklámot kaptam a hozzászolásód mellé 😂😂😂 [link]
Az ÁSZF-t bizony el szoktam olvasni komolyabb webes rendelésnél, de csak nem várod el hogy valami piszlicsáré sportszeletes nyereményjátéknak átolvassam a 80 oldalas ÁSZF-jét.
Oké, ÁSZF-ben benne van mind ez, de gyakorlatban hol vannak a nyertesek? Olyan mennyiségű az ilyen típusú nyereményjáték hogy kéne nyoma legyen a nyerteseknek, de nem hallotam még sosem ilyenről(legalább is a nagyobb értékű főnyereményről). Pedig tejesdobozra, és a zsacskós levesre is kerül, ezek szerint.
Ha mondjuk valaki nyer egy rollert, vagy telefont jó eséllyes eladja, mert a pénz az jobban kell neki, na ilyet se láttam még.
Ha azt nézzük hogy tényleg van nyeremény játék, mondjuk egy 100ezres roller, akkor valószinüleg csak az adathalászatra megy ki az egész, és megéri nekik annyi pénzért 10,000 email címet begyűjteni, gondolom az is benne lesz az ÁSZF-ben hogy az csinálnak a beküldött adatokkal amit akarnak ugyebár ezeket nem olvassa senki.
Az egésznek az email cím behúzása a lényeg, hogy utána spamet küldjenek rá, meg eladják másoknak az adatbázist. Ha telefonszámot is kérnek, ne adj isten lakcímet, akkor az is megy kereskedelmi forgalomba, nyugodt lehetsz benne. Persze megy a duma, hogy anonimizálva nincs ezzel probléma, mit akarsz, csak ha ez alapján küldik neked a szemetet, ahhoz ezzel nem sokra mész.
A tanulság az, hogy soha, semmilyen nyereményjátékban nem szabad részt venni. Kuponozás, húségkártya ugyanez a kategória, ha bármilyen személyes adatot kérnek hozzá.
A feleségem imád az amúgy is megvásárolt termékek kuponjaival szórakozni.
Nyert már törölközőt, strandlabdát, fülhallgatót, múzeum belépőt, élelmiszer csomagot, plüssállatot, frizbit, kisautót meg hasonló dolgokat.
Az apja is hasonló, neki a legnagyobb nyereménye egy két személyes londoni út volt, még a Brexit előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!