Hogyan gondolták az Ügyfélkapu megszüntetését?
Persze, tudom, hogy 2024 van, de még most is rengeteg embernek van csak asztali számítógépe és nincs feltétlenül okostelefonja is.
A kétfaktoros Ügyfélkapu+ megoldással ők ki lesznek zárva az otthoni ügyintézésból. Arra nem kötelezhetnek senkit sem, hogy vegyen okostelefont, ha egyébként van neki otthoni gépe és hagyományos mobilja. Miért nem volt jó az SMS vagy e-mailben kapott belépési jelszó második faktornak? Miért kell hozzá hitelesítő mobilos app, vagy biometrikus DÁP azonosítás?
Én törlöm.
Amúgysem használtam kb. semmire és már egyszer töröltem.
Ha már WCre DÁPpal lehet menni, az nekem sok.
"Ha már WCre DÁPpal lehet menni, az nekem sok."
Teljesen egyetértek.
Én már látom a ló másik oldalát. Idővel majd mindenki látja, mert átesünk oda.
A DÁP egy lehetőség, nem kötelező használni.
A ügyfélkaput 2025. január 15-ig lehet használni.
Utána át kell térni a két lehetőség közül az egyikre:
- Ügyfélkapu+
- DÁP
Ügyfélkapu+ emelt szintű kétfaktoros azonosítást biztosító ügyfélkapu.
Aki ezt használja okostelefon nélkül, annak a számítógépére fel kell telepíteni egy olyan alkalmazást, ami által a kétfaktoros azonosítás létrejöhet. Ez az alkalmazás generál egy azonosítót és azt kell még pluszban megadni az ügyfélkapu+ belépéshez. Mint amikor az online bankba lépsz be felhasználónévvel, de még küld a telefonodra egy belépőkódot. Ez az elmélet, a gyakorlatot még nem ismerem.
Aki a DÁP-ot aktiválta, az már nem fogja tudni használni az ügyfélkapu+-ot 2026-tól, bár 2025. december 31-ig számukra is elérhető lesz az. Tehát addig mindkettőt tudják használni, utána már csak a DÁP-ot.
Ha meggondolná magát és inaktíválja a DÁP-ot, nem lesz digitális elérhetősége a közigazgatáshoz. Megy személyesen ügyet intézni...
Azok a külföldiek, akik magyar ügyeket intéznek, kizárólag az ügyfélkapu+-ot fogják tudni használni, számukra a DÁP hazánkban nem lesz elérhető.
Amúgy meg ja, az egèsz megfogalmazása fèlrevezető, nem szűnik meg az ügyfèlkapu, csak átterelik kètfaktoros azonosìtásra (mint a nagyobb online szolgáltatások jó rèszèt már èvek óta) ès sikeresen ezt új nevén adják el.
Szóval semmi sem fog változni, csak lesz mèg egy faktoros azonosìtás, de ez van a nagyobb mailszolgáltatóknál, steamen, közössègi mèdiáknál, bankoknál, munkahelyi laptopokon rengeteg helyen is stb.
Mindenki tudja, hogy a helyzet idővel hasonló lesz, mint a covid oltásos kártyával anno.
Lesz DÁPod akkor tudsz ügyet intézni, ha nem, akkor így jártál. Úgy nem lesz kötelező, hogyha nincs, akkor semmi baj, hiszen nem lesz kötelező. Viszont idővel akinek nincs, kizárják a szolgáltatásokkból. És marad megoldásként a DÁP, hogy jajj, csak egy regisztráció.
Egyébként már töröltem az ügyfélkapum. #12.
Mondjuk a kovid kártyás ügyintèzès azèrt nem volt egy nagy durranás, kb. egyszer kellett felmutatnom, akkor is egy szórakozóhelyre mentem, sacc három ève meg már csak a fiókba van otthon bevágva ès az az èrzèsem soha többet nem fogom onnan elővenni.
A regisztráció meg hát...
Most nèztem a lastpass vault-ban, ès 300+ reg van már benne, elfèr a többi is 🤨
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!