Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Szabadságot hogy fizetik...

Szabadságot hogy fizetik próbaidő alatt?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy a táppénzre kevesebbet fizetnek. De a szabadsággal mi a helyzet? A szabadnapokra is megkapom a 100%-ot próbaidő alatt is?
szept. 15. 21:41
 1/10 anonim ***** válasza:
23%
Leginkább sehogy, ugyanis próbaidő alatt alapesetben nincs szabadság. Ha külön megállapodás alapján mégis elengednek, akkor ugyanolyan feltételekkel lesz fizetve, mint a véglegesített alkalmazottaknak.
szept. 15. 22:22
 2/10 anonim ***** válasza:
0%
Fizetés nélküli van gondolom.
szept. 15. 22:22
 3/10 anonim ***** válasza:
46%

1-es ez így nem igaz.

A szabadság elvileg időarányosan jár, tehát kb. havonta 2 nap.

Tehát ha el akarsz menni, mert van valami dolgod, akkor 1-2 napra elengednek. Nyilván két hetes nyaralásra nem ilyenkor kell menni.

Engem még le is csesztek, mert októberben mentem új helyre, és persze nem vettem ki szabit, aztán a maradék napokat meg decemberben záráskor kellett kivenni, ami pénzügyön nem éppen ideális.

Szóval megállapodás kérdése, hogy mikor, de a 3 hónap próbaidőben 4-5 nap elszórtan normális.

szept. 15. 22:52
 4/10 anonim ***** válasza:

#3: ennek nem kellett volna gondot okoznia.

"123. §

(2) A szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.

"

Mt.

szept. 15. 23:12
 5/10 anonim ***** válasza:
46%
Ugyanúgy jár a próbaidő alatt is a szabi időarányosan, ez egy régi rossz berögződés, hogy ha nem vagy eléggé a "munka hőse", akkor rögvest kitesznek próbaidő alatt. Normális helyen nem ettől függ.
szept. 15. 23:55
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

"Azt tudom, hogy a táppénzre kevesebbet fizetnek."

Rosszul tudod. Táppénz esetén sincs megkülönböztetés próbaidő miatt.

"A szabadnapokra is megkapom a 100%-ot próbaidő alatt is?"

Ugyanúgy bírálják el, mint annak, aki nincs már próbaidő alatt. A távolléti díjadnak megfelelő összeget számfejtik rá. Nem tudom, hogy mit értesz 100 % alatt?

"1-es ez így nem igaz."

Az egyes valószínűleg arra akart utalni, hogy próbaidő alatt (maximum 3 hónap esetéről beszélünk) nem köteles engedélyezni a dolgozónak azt a szabadságot a munkáltató, amivel a dolgozó egyébként rendelkezhet. Tehát az évi 7 napról beszélünk.

Ugyanis akkor a próbaidő nem töltené be a funkcióját teljesen, ha alatta nagyrészt szabadságon lenne az új munkavállaló.

Magyarul: Hiába kér a dolgozó az első 3 hónapban szabadságot, ha próbaidőn van, ha nem, a munkáltató azt nem köteles teljesíteni.

-> "A munkáltató évente hét munkanap szabadságot – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni."

szept. 16. 04:20
 7/10 anonim ***** válasza:

#3: ennek nem kellett volna gondot okoznia.

Tudom, elvileg át lehet vinni a szabikat, vagy ki is lehet fizetni, de az adott cégnél a HR ragaszkodott hozzá, hogy év végéig vegyük ki mindet.

Ilyen is van.

szept. 16. 11:44
 8/10 A kérdező kommentje:

Engem elengedtek szabadságra a próbaidőm alatt. Ezért kérdezem, hogy milyen szeptemberi fizetésre számítsak.

De akkor ha elengedtek és nem volt ebből gond, akkor fizetik a szabadságomat is ugyanúgy mintha bent lettem volna dolgozni? Jól értem?

szept. 16. 21:14
 9/10 anonim ***** válasza:
Igen, jól érted.
szept. 16. 23:10
 10/10 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Mit nem értesz?

A szabadságok nagy része felett a munkáltató rendelkezik. Az éves szabadságból 7 napot akkor kell kiadnia, amikor te kéred. Előtte 15 nappal jelezned kell a szabadság igényedet, mint ahogy neki is azt, ha szabadságra akar küldeni.

A munkaviszony első 3 hónapjában adott esetben hiába kéred, nem köteles azt engedélyezni. De akár engedélyezheti is.

A szabadság elszámolásában a törvény nem tesz különbséget aszerint, hogy mikor veszed ki, és éppen próbaidő alatt, vagy azután teszed mindezt. Távolléti díjat fizetnek rá. Mindegyikre.

szept. 17. 03:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!