Hogyan választ az ember brókert?
Hol találunk egyáltalán brókert?
Oké, beütöm a google-ba. És? Honnan tudom egyáltalán, hogy melyik cég mennyire komoly?
El lehet érni ilyen befektetésekkel többet, mint például állampapírral?
Illetve el lehet érni annyival többet, mint amennyivel bizonytalanabb?
Magyarországról olyan sok lehetőséged nincs.
Itt például 22-őt sosorlnak fel:
Ha komolyan gondolod, és a fintech cégeket kerülöd, akkor ebből költségek alapján kb 2 magyar, 2 külföldi a releváns.
"El lehet érni ilyen befektetésekkel többet, mint például állampapírral?"
S&P500 indexkövető etf 20 éves átlaga 7-10%.
Erre jön a dollár-huf árfolyam még 3%.
Ez bőven több, mint az állampapír, és akkor csak kiválasztottál valami ETF-et, nem aktívan foglalkoztál vele.
"Illetve el lehet érni annyival többet, mint amennyivel bizonytalanabb?"
Részvények hosszátávon verik a kötvényeket. HA te 5 éven belül ki akarsz ugrani, akkor lehet, hogy bukó lesz.
30-40 éves távon a részvény viszi a prímet.
A kettő között általában a részvény, de belekerülhetsz egy akár 10 éves visszaesésbe. Ezt a bizonytalanságot ellensúlyozza a magasabb hozam.
Broker: youtubeon elég jó videot csinált erről Varga Dani (Érthetőpénz) vagy Szendrei Ádám
“El lehet érni ilyen befektetésekkel többet, mint például állampapírral?”
El
“Illetve el lehet érni annyival többet, mint amennyivel bizonytalanabb?”
El
#6- Igen 40 évesen még el lehet kezdeni.
Hátha olyan szerencsétlenség ér, hogy nem halsz meg 70 éves korod előtt.
És valamiből utána is élni szeretnél.
De mint mondtam "A kettő között általában a részvény".
10 évnél rövidebb időre nem ajánlott a részvény. 10 év fölött még mindig alulteljesítheti a kötvényt, de általában nem szokta.
6
40-50 évesen nem a 30-40 évre történő passzív befektetés a megoldás, hanem a rövidebb táv, sokkal inkább kereskedés. (Vagy legalábbis ötvözni a befektetést a kereskedéssel.) Már ha az ember élvezni is akarja a tőkéjének a hozamát.
Én nem értek a pénz ügyekhez. Egy adottnál jobban talán nem is fogok. Tehát olyan dolog nálam nem játszik, ahol rendszeresen figyeli kell az árfolyamokat és előrejelzéseket és mindig újra gondolni mindent.
Eddig állampapírba tettem minden pénzt, mert az egy egyértelmű dolog.
Most keresem azt, ami fizethet többet, mint az állampapír. Tudom, hogy van kockázat. Gondolom ez azt jelenti, hogy a haszon tól-ig határok között mozog és sok mindentől függ. Van olyan, ami annyira rizikós, hogy akár negatív is lehet a haszon vagy mondjuk 0?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!