Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » A falusi csokosok (nem Pest...

A falusi csokosok (nem Pest környékiek) miből élnek? Miből nevelnek 3 gyereket?

Figyelt kérdés

Falvakban, kisebb vidéki városokban olyan, hogy bejelentett munka gyakorlatilag nem létezik, max ahogy szokták, 4 órás minimálbér, többi kézbe. (Más kérdés hogy erre egyáltalán hogyan járt bármilyen támogatás)

3 gyerek mellett ahogyan látom a többségnél, az anya háztartásbeli, tehát 1 kényerkereső van 5 emberre. Nyilván el lehet képzelni a fizetéseket is. Max 300 körüli, nagyon nagyon jó esetben talán összejöhet feketén 500.000 Ft. Akkor sem tudom elképzelni, hogy lehet ennyiből megélni 5 embernek, rezsit fizetni, akár hitel törlesztőt, elmenni nyaralni (mert mennek...évi többször is)

Tényleg érdekel mi a titok.

aug. 22. 23:37
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
37%
Pl ho-ból dolgozik pesti vagy külföldi cégnek.
aug. 23. 00:13
 2/24 A kérdező kommentje:
ok, ezt el tudnám fogadni, viszont akikre konkrétan gondolok és a jelentős többség ilyen, nem diplomások ez 100%. És fiatalon, huszonévesen vállaltak gyereket. Én nem tudom mit tanultak, vagy miben szereztek szakmai tapasztalatot, de az életkorukból kiindulva, nyilván nem rendelkeznek hatalmas tapasztalattal, ami gondolom a fizetésükön is meglátszik.
aug. 23. 00:24
 3/24 anonim ***** válasza:
0%

Nos hát aki falun lakik, az nem fog feltétlenül falun dolgozni. Mennek a közeli nagyvárosba kocsival, vagy buszoztatja őket a foglalkoztató. Nyamvadt betanított gyári melókkal is elég sokat lehet keresni több műszakban. Ha már kell hozzá minimális szakmai tudás is, akkor a nagyobb városok felkapottabb gyáraiban 600-700-800 ezres fizetéseket kapnak több műszakban. Manapság egy építkezésen lapáttámasztó "szakember" sem megy el dolgozni napi 20-30 alatt.

Másik irányból megközelítve azért sokan a gyermeknevelés minimális költségeit is nagyon durván felülbecsülik. Hidd el, 20 meg 30 éve sem csak orvos meg mérnök házaspárok vállaltak 2-3-4 gyereket. Én a harmincas éveim elején vagyok, hárman voltunk testvérek, gyakorlatilag csak az apám dolgozott, ő is egy érettségi nélküli szakmunkás volt és mégis felnőttünk. A Balatonra mentünk nyaralni, nem volt gyerekként drága telefonom meg jó számítógépem, régi autónk volt, de sosem jártam szakadt ruhákban és nem zsíroskenyéren éltünk hó végén.

aug. 23. 00:43
 4/24 A kérdező kommentje:

Igen, pontosan én a gyereknevelés minimális költségeit feltételezem extrém magasra...Mert hát a gyereken nem tudsz spórolni igazából...nyilván meg kell venned neki a ruhát, gyógyszert, kaját, nem mondhatod neki, hogy most valami nem fér bele, hogy húzza összébb magát. Tehát mindenképp költened kell rá, egy felnőtt azért jobban le tud mondani sokmindenről.

És ezek csak aza alapok, de nyilván a gyereknevelés nem csak ennyi...külön iskolai foglalkozások, nyaralások, programok...nem zárhatod be a 4 fal közé, főleg, hogy minden osztálytársa megy.

Másrészt, én ezt egy anyukás csoportban olvastam, hogy pl kamasz gyereket eltartani az már szinte olyan, mintha egy felnőttre költenél, mert szinte ugyanolyan dolgok kellenek neki. Tehát nagyon egyszerű, ha gyerekvállalás előtt állsz, csak tedd fel magadnak a kérdést, hogy jelen fizetésedből hány felnőtt embert tudnál még eltartani magadon kívül.

És ebből kiindulva, akkor ezek szerint a huszonéves gyári munkásnak ennyire jól megy, hogy lazán azt mondja: hármat+ a feleséget.

Akkor ezek szerint ilyen élelmiszerárak mellett is remekül lehet élni idehaza. Mikor egy alap bevásárlás nálunk 30.000 Ft-tól kezdődik 2 főre és nagyjából 1 hétig elég.

aug. 23. 00:54
 5/24 anonim ***** válasza:
aug. 23. 01:16
 6/24 anonim ***** válasza:
48%

Ismerek mérnököt, aki (NEM VICC!), napi 100+ km.-et autózik a melóba!

Igaz, céges kocsi, 300LE. + korlátlan benzin + pályamatrica + havi 2M+ fizu + ott a szeretője. Ezekért megéri.

aug. 23. 01:19
 7/24 A kérdező kommentje:

5, nem hogy elolvastam...még kommenteltem is hozzá :D őszintén elárulom, hogy én nem vagyok elégedett a saját bevételemmel, többre lenne szükségem....pedig átlag feletti, és mégsem tudok kijönni.

Ezért is nem értem, hogy azok az osztálytársaim, akik falun élnek a mai napig hogyan tudtak bevállalni 2-3 gyereket.

A legmagasabb végzettségem szinte biztos hogy nekem van...vállalkozó vagyok. Nincs gyerekem. Saját lakásra konkrétan esélyem sincs.

Nekik lakás, 2 kocsi, 3 gyerek...tényleg érdekel, hogy miből és hogyan.

aug. 23. 01:25
 8/24 anonim ***** válasza:
43%

"És ezek csak aza alapok, de nyilván a gyereknevelés nem csak ennyi...külön iskolai foglalkozások, nyaralások, programok...nem zárhatod be a 4 fal közé, főleg, hogy minden osztálytársa megy."

Ebben a felsorolásban sok olyan van, ami bizony nem kötelező eleme a gyermeknevelésnek. Persze ha van pénz, akkor lehet iskolai foglalkozást, magántanárt, nyaralást, programokat fizetni, de ha nem, akkor ezeknek jöhet az ingyenes vagy olcsósított verziója. És mielőtt meglepődnél: ja, a gyerekek döntő többsége így nőtt fel régen is és most is. Én és mindkét testvérem is elvégeztünk két-két egyetemet úgy, hogy nem volt se különtanár, se fizetős iskolai programok meg külföldi nyaralások és nem voltunk négy fal közé zárva. Mindenféle túlzás nélkül állítom, hogy a későbbi tanulmányi eredményeinknek mindennél jobban megágyazott az, hogy amíg kicsik voltunk, addig anyánk nem sajnálta rá az időt és tanult velünk. Gyakorlatilag megtanított tanulni.

"Másrészt, én ezt egy anyukás csoportban olvastam, hogy pl kamasz gyereket eltartani az már szinte olyan, mintha egy felnőttre költenél, mert szinte ugyanolyan dolgok kellenek neki. "

Az a baj ezekkel a csoportokkal, hogy rohadtul nem a magyar társadalom reprezentatív mintái. Még egyszer mondom, csak a 30-as éveim elején vagyok (a legfiatalabb tesóm meg a 20-as évei közepén), de nem kerültünk sose annyiba kamaszként, mint egy felnőtt, jelentsen ez bármit is. Igen, nekünk is kellett kaja meg ruha, meg néha egy kis költőpénz, de szerintem azért egy értelmesen nevelt kamasz átlátja a család anyagi helyzetét és nem kezdi el 17 évesen püfölni ököllel a földet, hogy márpedig ő most a jogsi mellé kér egy ötös BMW-t, csak azért mert az orvos házaspár gyereke is kapott egyet.

aug. 23. 01:31
 9/24 anonim ***** válasza:
43%

Sosem tudhatod, kinek mije van. Én csokos környéken lakom, nem messzi falunk, de nem is a városban, és elárulom, itt rajtunk kívül szinte mindenkinek van kiadva lakása a városban. A nagymamáét megkapták, onnan költöztek tovább családiba és a lakást megtartották meg nwm tudom még honnan, de sokaknak van. Plusz családi segítség, sokaknak vannak kicsit tehetősebb szülei, szakmunkások akár, tehát ne milliomosra gondolj, de olyan, aki jól keres és nem kell már kit eltartani, itt a többség kapott pênzt az ingatlanba, és most is támogatják őket a szülők kajával, bútorokkal, pénzzel.

Először nekem is érthetetlen volt ez, mert mi nem kaptunk/kapunk semmit, de az évek alatt sokat megtud az ember a környezetében élőkről.

aug. 23. 06:14
 10/24 anonim ***** válasza:
21%
A 9-es válaszom lényege, hogy ne hidd, hogy mindenki csak annyiból el, amit a munkájából megkeres.
aug. 23. 06:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!