Közös kassza racionálisan a legjobb, miért nem így csinálja mindenki?
Sziasztok, mostanában kezdtem tudatosabb lenni a penzugyeimet tekintve. Mindig voltak kapcsolataim, de soha nem mertem közös kasszába menni senkivel, mert azt hallottam mindekitol, hogy az mennyire veszelyes es jobb az, ha mindenki maga gazdálkodik a penzevel.
Viszont rajottem, hogy egyszerűen, ha ketten osszeteszik a penzuket akkor sokkal, de sokkal nagyobb megtakarításra/ vagyonra lehet szert tenni rövidebb ido alatt.
Pl kerestek 500-600 nettoban. Ha egyedul gazdálkodsz vele nagyon jo esetben 150-200k teszel felre. De ketten ennek minimum a duplajat. Alapbol is ha kozosen vesztek etelt es kozosen foztok belole mar alacsonyabb a költség mintha mindig egy fore lenne es igy tovabb.
Belegondolva en ugy erzem elorebb tartanek az eletben, ha mindenkivel kozosben lettem volna es a megtakarításokat folyamatosan befektettuk volna.
Megis sokaknal latom, hogy inkabb azt csinaljak, hogy osztoznak a koltsegen 50-50%-ban vagy fizetes aranyosan aztan mindenki elteszi a maradek penzet es kolti amire akarja vagy egyedul megtakarit.
Raciaonalisan nem az lenne az esszeru, hogy mindig kozosen kezelitek a penzt? Oke persze az mas amikor valaki 2-3x annyit keres pl 1 milliot masik meg 400, ott a magas keresetű lehet irigy es mondhatja, hogy neki ez így nem felel meg. (Bar lehet igyis jobban jarna hosszutavon)
Mit gondoltok errol, milyen tapasztalataitok vannak?
Most erosen gondolkozom azon, hogy ilyenbe vagjak a jelenlegi parommal, mert mi igy 1 ev alatt 5m tudnánk félretenni kezdeskent.
9: "Én nem értem, miért házasodnak azok, akik nem merik egymásra bízni a pénzügyeiket."
Más jogi következményei is vannak a házasságnak, ami viszont előnyös lehet.
100 nak a 10%-a 10.
2x50-nek ugyanannyi.
Mindegy, hogy külön, vagy együtt takaritasz meg. Nem lesz több pénzed.
"hiszen egyben latjak a penzt es a megtakaritast is befektetik tudatosan"
Ez nagyon egyénfüggő. Az én feleségem pl ha sok pénzt lát egyben, akkor rájön a vásárlás mánia. Már csak ezért sem vagyunk közös kasszán, mert akkor "feleségem kicsi karja minden pénzem kicsikarja" lenne...
"Inkabb elkolti, mert nincs cel"
Ha nincs cél, akkor tökmindegy, hogy egyben van a pénz vagy külön-külön, akkor se haladtok semerre. Nálunk pl. a nagy dolgokat, mint pl felújítás megtervezzük, összedobjuk ketten.
"Szerintem pipcaskodni pont kulon kasszan lehet, pl elvarom, hogy a masik fizessen majdnem minden programot, meghivatom magam, dragabb bevasarlasokat vele fizettetek"
Lehet úgy is, de ha közös a kassza és az egyik fél költekezősebb, de kevesebbet keres, akkor "az te pénzed az én pénzem" alapon simán elkölti azt a részt is, amit nem ő keresett.
Soha nem lennék közös kasszán senkivel. Főleg nem a férjemmel.
Mi beteszünk a közösbe egy fix összeget előre tervezett költségekre fizetésünktől függetlenül. Én a feleség vagyok a tudatosabb, és kevésbé költekező. Határokat húzok.
Ha a közösbe tett fix összeg valamiért nem elég abban a hónapban (közbejött egy temetés, stb.), akkor szétosztjuk a "hiányt" és kipótoljuk.
Így nekem is van külön pénzem egyébre, és neki is.
Ebből a külön pénzből sokszor meghívjuk egymást. Általában ő fizeti az éttermi dolgokat, és pedig a mozit és a popcornt. :)
Ha valami olyasmi jön közbe, ami nem általános (szivattyút kell venni, kinőtte a gyerek az ágyat), akkor megdumáljuk, hogy a közösből menjen, vagy egyénileg lesz rendezve.
Nyaralásnál bevett szokás, hogy én állom a szállást, ő pedig az üzemanyagot az utazáshoz.
20 éve működik úgy, hogy azt sem tudom, a férjem pontosan mennyit keres. Ő sem tudja az én fizetésem.
Ha ő volt munkanélküli, én tartottam el, ha én voltam az, akkor ő tartott el. Ennyi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!