Mibajuk van az embereknek?
Igen, a megfelelő cégeknél megkeres 200-at, a már felsoroltakon kívül például egy HubSpot vagy Reddit is ad annyit Németországban senior szinten.
Persze sok értelme nincs, mikor Hollandiában pl. jobban lehet keresni, mikozben kevesebbet adózol.
“ 2000 euro még magyarban is szar fizetésnek számít. Ha te ennyiért mosogatsz németben az elég szégyen”
Azért ne bolonduljunk már meg. 2000 euró mai árfolyammal közel 800000 forint, ez még akkor sem rossz fizetés, ha komoly szakképzettséggel, és munkatapasztalattal számolunk. Igen tudom, Magyarország arról híres, hogy mindenki, még hajléktalan is havi másfél millát keres az IT szektorban. Csak tudnám, hogy akkor miért nem hozzánk jönnek kulizni Németországból… :D
Amúgy szakképzettség nélküli munkáért 2000 euró igenis nagyon jó Németországban is. Teljesen igaza van a kérdezőnek, hasonló munkakörben Magyarországon a negyedét nem kapod meg.
"2000 euró mai árfolyammal közel 800000 forint, ez még akkor sem rossz fizetés, ha komoly szakképzettséggel, és munkatapasztalattal számolunk"
Na ne viccelj már, bruttó 800 000 forint az semmi manapság, még vidéken 1 éves tapasztalattal mezei sales pozícióban (ami nem igényel felsőfokú végzettséget) is megadják a br 1 milliót:
Még a legutolsó végzettség nélküli ismerősöm is lemegy vendéglátózni a Balatonra és 700-800 ezreket hoz haza (nettó) a szezonban. A barber ismerőseim bőven millió felett keresnek, klímaszerelő rokonom pedig szóba nem áll az ügyféllel 100 000 forint alatt, mégis tele a naptár. Én nem tudom hogy te milyen Isten háta mögötti lepukkant faluban laksz, de a budai agglomerációban és Budán az 1-1,5 milliós fizetés jócskán átlagosnak mondható, ettől azok keresnek jobban akik orvosok, IT-ban, mérnöki vagy spécibb matekos területen dolgoznak vagy saját vállalkozásuk van.
Ami a kaját és a lakhatást illeti. A kaja összességében nemhogy nem drágább, az alap élelmiszerek inkább olcsóbbak. Persze ha minden nap étteremben/gyorsbüfékben eszel, akkor nem szóltam, de ha otthon főzöl, és kicsit odafigyelsz, hogy mikor hol milyen akciók vannak, olcsóbban jössz ki, mint Magyarországon.
380 euró (főleg rezsivel) viszont tényleg utópisztikus. Legalább annyira, mint 1000-1500 egy “normális” lakásért. Ennyiért már 60 négyzetméteres, 3 szobás palotát kapsz, vadiúj beépített konyhával és fullra berendezve. Egy gyári munkásnak, aki nem örökre akar kiköltözni, bőven elég egy 20-30 négyzetméteres 1 szoba-konyhás lakás beépített konyha és bútor nélkül. Ágyat, ruhásszekrényt, egy konyha és egy íróasztalt, kis villanyrezsót, egy széket és egy fotelt mind kapsz akár fillérekért használtan, de az egyetemi szemeszter vége felé sokszor ingyen is, ha el tudod szállítani. Vendégmunkásként, aki 1-2 évnél tovább nem marad, mi kell még? Így viszont 400-600 euróért (rezsivel) már találsz lakást. Ha nem fontos, hogy felújított és/vagy szép legyen, akkor olcsóbban is. Képben vagyok, épp most készülök másik városba költözni. By the way, mindenki azt hiszi, hogy kisebb városban egyszerűbb olcsó lakást találni, de ez hülyeség. Kevesebb az elérhető lakás, ergo ami van, az nevetségesen drága. Berlinben pont találtál volna teljesen vállalhatót 500 körül.
És még egy apróság. Lehet, hogy drága a lakhatás, de éppen ezért aki keveset keres, megigényelheti a városnál a lakhatási támogatást. Ha a lakás ára teszem azt 800-900 euró, és a havi kereseted legyen 1800-2000, jók az esélyek, hogy megkapod. Várostól, lakás méretétől, és még kismillió más f.szságtól függően ez olyan 200-400 euró közötti összeg havonta, így már mindjárt más a leányzó fekvése…
Továbbra is elsősorban képzettség nélküli munkákról beszélek én is, és a kérdező is. Barberként vagy sales-esként odakint is minimum a háromszorosát keresi meg a kollega, bármilyen szerelős szakemberként meg depláne.
“ Még a legutolsó végzettség nélküli ismerősöm is lemegy vendéglátózni a Balatonra és 700-800 ezreket hoz haza (nettó) a szezonban.”
Mosogatóként? Az azért meglepne. Mert ha pincérként, szakácsként, recepciósként minimum magas szintű angollal és valamennyi némettel/orosszal, akkor az mindjárt más. Németországban mosogatóként kapod meg a 2000-et, a komolyabb vendéglátós pozíciókért jóval többet kapsz. Emellett jól mondod, a szezonban keres ennyit. Szezonon kívül a kutyának nem kell a Balatonon, márpedig ott is csak azért fizetnek ilyen jól, mert magyar vendég max elvétve akad 1-2.
Ausztriában mindig kicsit kevesebb a kereset, ez az egyik. Bevallom, a 2000 eurót saccoltam, mivel én kb 10 évvel ezelőtt voltam kint mosogatni egy fél évet, akkor kaptam kézhez 1800 eurót havonta. Ausztriában akkor 1400 euró körüli ajánlatok voltak, ezek szerint egész jól sikerült saccolni. Ami a robot üzemmódot illeti, sajnos ez egy ilyen állás. Aki csinálta, igazat fog nekem adni, hogy ez tipikusan az a munkakör, ahol akkor ér véget a munkanap, ha elkészültél (minden el van mosogatva, minden a helyén van, levitted a szemetet, fel van mosva a mosogatókonyha, konyharuhák a mosógépben, mosogatógép tiszta, ki van kapcsolva és felnyitva, és ha eszed van, akkor biztos ami sicher leellenőrzöd a szakácsok helyét is, nehogy be legyen kapcsolva valamelyik sütő/platni). Ez általában nem napi 8, hanem inkább 10 óra, hétvégén akár 12, de nagyobb ünnepség után egyszer 15 óra is volt, mindezt heti 1 szabadnap mellett. Baj inkább abból van, hogy sokan beveszik a maszlagot, hogy heti 40 órában lehet csinálni ezt a munkát, aztán jön az ébredés… A 6 hónap alatt, amíg ott voltam, rajtam kívül 8 mosogató fordult meg ott, volt aki az első nap után éjszaka egyszerűen lelépett szó nélkül, de 1 hétnél tovább senki nem maradt, engem leszámítva.
Senki nem állította, hogy ez egy jó munka. De megfizetni megfizették, a fizetésen felül járt borravaló, annyit ehettem, amennyit csak akartam (ingyen), szabadnap is lemehettem enni akár napi 3-szor is, mindenkinek járt külön szoba, és még a mosást is intézhettük ingyen az éttermi mosógépben. Életemben olyan nagylábon nem éltem, mint ezalatt az idő alatt, és így is félretettem annyit, amiből el tudtam menni egyetemre úgy, hogy ne kelljen mellette egy percet sem dolgozni, legalábbis kényszerből, a megélhetésért nem.
Természetesen ez nem az munkakör, amit nyugdíjig életvitelszerűen bárki végezne. De meghatározott ideig, hogy összegyűjtsön valaki x összeget, tökéletes. Mutass még egy olyan munkát, ahol képzettség, tapasztalat és akár nyelvismeret nélkül megkeresel havi 2000 eurót plusz borravaló, és ha megfelel az éttermi koszt, akkor akár még kajára sem kell költeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!