Milyen csaló, szélhámos, bullshit szakmákat ismersz az ingatlanosokon és a könyvelőkön kívül?
Az ingatlanosok 100%-ban csalók, szélhámosok. Igazi bullshit munka.
A könyvelők hasonlóan. Ez is egy bullshit, felesleges munka aminek csak a jelenlegi jogszabályozás miatt van élettere. Teljesen automatizálni lehetne az egészet ha megfelelő jogszabályokat találnánk ki.
Milyen csaló, szélhámos, bullshit szakmákat ismersz még ezeken kívül?
A könyvelő dolga azért nem olyan egyszerű. Hiába a szoftver, van vele munkája a könyvelőnek is. Sajnos nem lehet tökéletesen automatizálni.
Lehetne, hogy az állam azt mondja, mindenki számolja össze a bevételét és fizessen be belőle 33%-ot, az állam ebből szétoszthatná magának, hogy hova mennyi jusson (a KATA majdnem ilyen volt, de kivégezték). De sajnos nem így van. Mindenféle adók, járulékok, kedvezmények, szabályok vannak és kész szakértőnek kell lenni, hogy melyiket kell alkalmazni, mikor, hogy és melyik e-nyomtatványon kell bevallami és biztosan ne legyen tévedés. A könyvelők általában a munkaigénnyel arányos díjat kérnek el.
Ugyebár, a söralátét méretű bevallási rendszert még mindig várjuk. Várhatjuk.
Az ingatlanos már sokkal inkább bullshit, mert bár valamennyit ő is dolgozik, van néhány költsége, de ezekhez képest 5%-os jutalék brutálisan nagy haszon neki. Elad neked egy 30 milliós ingatlant, akkor abból 1.5 millió a jutaléka, a költsége meg legyen addig rosszabb esetben mondjuk 100 ezer.
Mondjuk, hogy nem minden ingatlant tud eladni, azok költségeit is szeretné ha megtérülnének, de akkor is arányaiban sok, azért egy valamirevaló ingatlanos egy hónapban elad legalább egyet.
Autókupec is hasonló eset. Megveszi tőled az autót nyomott áron, a vevőnek eladja a piaci ár felett mert elvileg neki szavatosságot is kell vállalnia (ez már egy másik történet, hogy tudod-e érvényesíteni).
A HR-esek, fejvadászok is, kiközvetítenek és utána szerződéstől függően lehet, hogy a neked szánt fizetés egy része jár nekik rendszeresen.
Az összes közvetítő típus közbeékelődik valahova és leszedi a jelentős sápot.
Tisztelet a kivételnek, még mielőtt megsértődnének azok, akik korrektek.
A fővállalkozó-alvállalkozó rendszer is hasonló, a fővállalkozó szerződik, megállapít egy jelentős kivitelezési összeget, egy jó részét megtartja és a maradékból elvégezteti a lényegi munkát az alvállalkozókkal. Ez így a megrendelőnek drága, az alvállalkozónak kevés pénz, de a fővállalkozó legalább nagyon jól jár.
Mégis inkább a fővállalkozóhoz fordulnak a megrendelők, mert hát a márkanév és részvénytársaság (ami valójában nem garantál semmit).
A skalperek a legrosszabb paraziták rendjébe tartoznak. Abban térnek el a kereskedőktől, hogy a kereskedők mintegy 5-10%-os elfogadható haszonkulccsal, az etikai és törvényi kereteket betartva működnek, de a skalperek azok nem. A skalper felvásárol, hiányt idéz elő, ezzel felveri az árat és 100%-500%-os áron értékesít tovább, a törvényeket sem nagyon tartja be, etikus hozzáállást ne is várj.
A spekulánsokra már nem is nagyon térek ki, akik a tőzsdét, a piacokat, az árakat nagyban befolyásolják a tevékenységükkel. Mert már elég is volt mára ezekből.
Kéményseprő!
Régen lehet, hogy a szerencsét hozta, de ma már csak a pénzt viszi munka nélkül, ha teheti!
"Az ingatlanos már sokkal inkább bullshit, mert bár valamennyit ő is dolgozik, van néhány költsége, de ezekhez képest 5%-os jutalék brutálisan nagy haszon neki. Elad neked egy 30 milliós ingatlant, akkor abból 1.5 millió a jutaléka, a költsége meg legyen addig rosszabb esetben mondjuk 100 ezer."
Nem védeni akarom az ingatlanosokat, mert egy hiéna szakma, de jellemzően 2-3%-os jutalékért dolgoznak, 5%-ot senki nem fizetne nekik. Mondjuk a 2% is erős túlzás, mert egy 50 milliós ingatlan után kap 1 milliót úgy, hogy dolgozik vele összesen max egy hetet (40 óra) és keletkezik a hirdetésekből 50 ezer költsége. Leadózva, nettóban simán megvan a 12-13 ezres óradíj. Azért az pofátlan.
"Autókupec is hasonló eset. Megveszi tőled az autót nyomott áron, a vevőnek eladja a piaci ár felett mert elvileg neki szavatosságot is kell vállalnia (ez már egy másik történet, hogy tudod-e érvényesíteni)."
Igen, de ha eladtad egy kereskedőnek a kocsit, utána nincs vele gondod, nem jönnek a "tezsvírek", hogy mennyit engedsz a feléből, nem járnak vissza, hogy ez vagy az nem jó a kocsin.
Én is kereskedőnek adtam el a kocsit. Kaptam érte 800-at, majd a kereskedő továbbadta 1,2 millióért. Ha én adom el, talán kapok érte 1 millát, de cserébe nekem kellett volna a sok hülye vevőjelölttel bajlódni. Nekem így megérte.
"50 milliós ingatlan után kap 1 milliót úgy, hogy dolgozik vele összesen max egy hetet (40 óra)"
Én sem védeni akarom az ingatlanosokat, de azt csak hiszed, hogy egy hét alatt el lehet adni egy 50 milliós ingatlant.
Ha eladod 10-11 hónap alatt, akkor már jó vagy a szakmában!
A legtöbb "ingatlanos" jó ha három db 20-30-40 millió körüli ingalant elad egész évbe!
Talán elég az éves járulékra, meg egy minimálbérhez közeli fizetésre, ha egyáltalán rendesen alkalmazottnak van felvéve.
Korábban egy kimutatásban olvastam, hogy már általános a 4-5% jutalék, de biztosan érték és szerződés függő is. Verseny is van az ingatlanosok között. Ha megnézed a két legnagyobb ingatlanos cég jutalékait az ingatlanosaik felsorolása alatt, akkor látsz 3-5% közötti számokat, nagyon ritkán 2.5 és 2.8-at is, gondolom kezdőknél, vagy ezt is úgy kell érteni, hogy ettől fölfelé csak ezt nem írják ki és amikor hozzájuk fordulsz, akkor a te lakásodra már mond egy 4%+áfát.
Azt tudom saját példából, hogy tőlem 3%-ot 10 éve kért az egyik. Szerencsére akkor fent hagytam a saját hirdetésemet is és arra jött egy vevő. Ja és amelyik ingatlanos velem szerződött akkor, az nem melózott vele sokat, nem fotózott, használta az én eredeti hirdetésem képeit, még az általam rajzolt alaprajzot is. :)
"Ja és amelyik ingatlanos velem szerződött akkor, az nem melózott vele sokat, nem fotózott, használta az én eredeti hirdetésem képeit, még az általam rajzolt alaprajzot is. :)"
Na pont ezaz, hogy se fotót nem csinálnak, se alaprajzot nem rajzolnak, se semmi, csak kiteszik az eladó képeit, azok meg elég gyakran rossz szögből fotózott, életlen, sötét képek. Felpakolják a hirdetést 10-15 hirdetési oldalra és fogadják a hívásokat. Ennyi. És ezért van pofájuk akár 2 milliót is zsebre tenni?
A lakásomat ingatlanos nélkül vettem, szerencsére az eladó első kérdése az volt, hogy "ugye nem ingatlanos vagy?". Ha eladom majd, akkor se kérek az ingatlanosokból és az új ingatlant is hiéna nélkül akarom venni.
"hacsak nem trágya környéken vagy trágya állapotú lakásról van szó"
:D
A határokon belül, kb minden trágya, az emberek többségével együtt, de lassan a kontinens is azzá válik és csak importálják a trágyát nagyüzemben!
JóReggelt kívánok!
A "Boldog békeidők" lassan már csak mítosz, a "szebb jövő" meg vágyálom és az is marad...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!