Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Igazam lehet ebben a gondolatm...

Igazam lehet ebben a gondolatmenetben?

Figyelt kérdés

Gyermekkorom óta szerettem volna terepmotorozni. Szerettem volna versenyezni is, de a családom soha nem ilyen körökben mozgott és pénzünk sem lett volna rá, hogy én motorozgassak.

Azóta már felnőttem, néhány éve dolgozom és sikerült is összegyűjtenem itthon kb. 8 ezer eurót. Tudom, hogy ez nem sok pénz a mai világban, azonban egy régebbi motort tudnék belőle venni kétezer euróért körülbelül és maradna is belőle. Azért szeretném most venni, mert most vagyok fiatal (26 éves) és ha megnősülök pár éven belül és családot alapítok, akkor nekem soha többet nem lesz 2-3.000 eurom motorokat vásárolgatni, mivel nincs milliós fizetésem. Igaz, még lehet, de nem valószínű...

2024. jan. 24. 10:52
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
53%

"Arról ne is beszéljünk, hogy mennyi más költséged lesz még, ruházat, sisak, karbantartások, javítások."

Kórházi költségek, kiesés a munkából, stb...

2024. jan. 24. 13:01
 12/19 veterán vas ***** válasza:
100%

Egyszer olvastam valahol:

"a félredobott gyermekkori álmok, elkerülhetetlenül megsebzik a szívet" 😢

2024. jan. 24. 13:10
 13/19 anonim ***** válasza:
74%
Sokadjára írom le, ezen nincs mit logikusan körbejárni. Mindenféle objektív szempontból ez végtelen hülye döntés.
2024. jan. 24. 13:30
 14/19 anonim ***** válasza:
32%

Tedd meg, csak kössél magas összegű élet- és balesetbiztosítást, ha véletlenül kitörik a nyakad és ágyban fekve töltöd a következő 50 éved, akkor legyen valami alamizsna a gondozóidnak.

Barátom vett egy nagy robogót, azzal közlekedett Budán, egyszer kihajtott elé egy kocsi, szilánkosra tört a lába. Gondolhatod milyen jó élmény volt 6 hónap fekvőgipsz egy személyi edzőként dolgozó fiatal férfinek.

2024. jan. 24. 14:11
 15/19 anonim ***** válasza:

Én azért annyit hozzátennék, hogy "tehát vedd meg". A zenéléssel jártam így. Olyan gondosan lebeszélt mindenki róla, mintha fizetné valaki őket. Fiatal voltam, hallgattam rájuk, abbahagytam a költekezést elég korán. Akik nem, azok közt van egy pár nagyon ismert is, és érdekes, hogy nem lettek koldusok vagy valami. Toxikus család és rokonság csak ekkora átok. Ma már rávenni nem tudom magam, hogy játsszak egy kicsit, pedig már tudtam költeni erre-arra, reménykedve, hogy segít kilábalni ebből a fantáziátlanságból. Tisztán emlékszem, milyen volt flowban A-tól Z-ig megírni és meg is csinálni valamit, annak ellenére, hogy viszonylag eszköztelen voltam, és a cpu is hamar megrogyott kb bármitől. Lehet el kéne fogadnom, hogy nem jön vissza már. De legalább inni megszerettem azóta, tiszta profit, nem?

Ami egyensúlyban tart, arra érdemes áldozni. Pénzt könnyebb szerezni, főleg ha legalább szabadidődben csinálhatod amit szeretsz, gond nélkül.

2024. jan. 24. 14:14
 16/19 anonim ***** válasza:
49%
A zenélés azért nem életveszélyes. 😂
2024. jan. 24. 14:29
 17/19 A kérdező kommentje:

Sok ezren vannak olyanok, (nemcsak Magyarországon) akik hobbiból motorozgatnak és még a lábukat sem törték el, nemhogy a nyakukat. A kockázat nyilván benne van, de tusolni is elég veszélyes akkor, mert ott is el lehet csúszni és nyakunkat törni.

A versenyzés nyilván más, de azt ha akarnék sem tudnék. Úgyhogy a veszélyt, mint visszatartó tényezőt inkább vonjuk ki a képletből. Itt most csak az anyagiak vannak terítéken.

Jómagam is úgy érzem, mint a zenész hozzászóló, hogy ha ez nem lenne jelen soha az életemben, akkor egy motiválatlan ember lennék, mert bevallom, hogy minden nap ezért IS végzem többek közt a munkám, hogy a közeljövőben megvalósíthassam eme vágyamat. Emiatt kezdtem el spórolni és szabályozni a jelenlegi kiadásaimat, hogy tudjak ebben gondolkodni, emiatt kezdtem el edzeni is, hogy fizikailag legyek jóformában, ha eljön a nap, ebből adódóan pedig az étkezésemre is figyelek, hogy jobbára egészséges ételekből álljon. Szóval úgy gondolom, hogy ezzel így egész kerek és boldog életet tudnék élni, a sport és az egészség mint életforma működne.

2024. jan. 24. 14:50
 18/19 veterán vas ***** válasza:
93%

Nekem hasonló módon indult.

Szerettem volna versenyezni, de a környezetemben mindenki le akart beszélni.Drága, veszélyes, értelmetlen, fölöleges és még a kiskutya sem tudja, hogy milyen indokokkal riogattak.

Szerencsére már önálló keresetem volt, így aztán nem engedtem, belevágtam.

Talán vigyáztam magamra, talán az őrangyalom volt szemfüles -vagy csak simán szerencsém volt- de karcolás nélkül lehúztam sok évet.

Cserébe annyi örömöt, kalandot, élmény okozott, hogy akár egy könyvet is lehetne ezekből írni.Nem beszélve a versenyeken szerzett rengeteg barátról.

Röviden: óriási baklövés lett volna kihagyni.

2024. jan. 24. 18:05
 19/19 anonim ***** válasza:

Az emberek többsége sokkal inkább azt bánja, amit kihagyott, nem azt, amit csinált, de nem kellett volna. Ha valamit meg sem próbálsz, akkor életed végéig kattoghatsz rajta, hogy kár volt kihagyni és sosem tudod meg, hogy milyen lehetett volna, ha...

Ha kipróbálsz valamit (feltéve, hogy kellő elővigyázatossággal csinálod, hogy ne érjen maradandó sérülés vagy halál), akkor valós tapasztalatokat szerzel róla. Még ha kiderül, hogy nem vagy jó benne, nem neked való, nem élvezed, vagy nem bírod anyagilag, akkor is nélkülözhetetlen tapasztalat, amitől a lemondás megfoszt.

Az anyagi részét érdemes alaposan átgondolni. Leginkább, hogy hol és hogyan tartod a megspórolt pénzed? KP-ben otthon nincs biztonságban, mert bárki ellophatja. A lekötetlen bankbetétben is csak veszít az értékéből, mert a banki költségek és az infláció is csak fogyasztják a pénzed. És amit a hobbidra költesz az sem értékálló befektetés, ami megtérül majd.

Szóval érdemes alaposan körülnézni, hogyan tudod befektetni, kamatoztatni a pénzed, hogy minél gyorsabban elkezdjen szaporodni. Minél fiatalabban kezd el kamatozni akár kevés pénzed is, annál többet fial hosszabb távon (lásd kamatos kamat) és annál kevesebb költséged, problémád lesz majd később.

Minél később kezdesz el tudatosan foglalkozni a pénzügyeiddel, annál hosszabb idő esik ki a kamatos kamat áldásaiból és annál kisebb léptékben tudod a pénzed megsokszorozni.

Először egy kis pénzügyi tudatosságot, gazdasági ismereteket szerezz. Ha ezek az ismereteid meg vannak, utána sokkal több esélyed lesz pénzügyi döntéseket hozni, pláne hosszú távra.

Ha ez az első lépcső meg van, akkor utána érdemes mérlegelned, hogy mennyi pénzed van, mennyit tudsz most (vagy akár havi/éves szinten) ebből elkölteni úgy, hogy a hosszú távú terveidet ne teljesen lője lábon, legfeljebb csak egy kicsit vesse vissza.

Aztán azt is érdemes a számításoknál figyelembe venni, hogy mi minden járulékos, vagy rejtett költséggel érdemes/kell számolnod a hobbid esetén. Mert az jól hangzik, hogy egyszer megveszed, aztán nincs vele költség, de ez valószínűtlen. Még egy mobiltelefonnál, sőt egy szemüvegnél sem igaz. Nemhogy egy járműnél, amit folyamatosan karban kell tartani, szervizelni kell. Az intenzív használat miatt fokozottan ki van téve meghibásodási lehetőségeknek.

Nem lebeszélni akarlak. Csináld, ha akarod. De az nagyon nem mindegy, hogy kellő körültekintéssel, alapos helyzet felméréssel vágsz-e bele, vagy illúziókat kergetsz, aztán meglepődsz olyasmiken, amiket láthattál volna előre is, ha nem hagytad volna őket figyelmen kívül, hogy könnyebb legyen meggyőzni magad. Persze ha neked így jó, az is a te dolgod, a következményeit is te fogod viselni minden döntésednek.

Szerintem abból még senkinek nem lett baja, hogy rosszabbra készült fel, mint amivel valóban szembesült aztán.

2024. jan. 26. 18:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!