Szerintetek mennyit kell befizetnem babakotvenybe havi szinten, ha 2034/5 jár le és azt akarom elég legyen akor egy lakásra?
Most elég jó a kamat. havi 10 e fizetek de a kalkulátor szerint az eddigi befizetesekkel 9 millió lesz belőle addig .
De nyilván akor egy vidéki tomblakas lesz 40 50 millió?
Vagy 60 70 millio inkabb realisan ?
A lakás árának nagyobb részét legalább ki kéne termelni.
20 30 e plusz kiadást könnyen kibirok 40 50 e már necces de ha van értelme akor megeri és bevalalom.
Kedves kérdező, a jelenlegi 17%-os kamat a tavalyi és idei rekord inflációnak köszönhető.
Ha az infláció visszatér az évi 5-6% körüli szintre, akkor a kamatod 6-7% lesz csak évente, akár már jövőre is.
Ahogy előttem mondták, 10 ezer havi megtakarítás az semmi, a babakötvény lényege az, hogy tartós és rendszeres megtakarításra ösztökéljen téged és a családodat, mindegy, hogy babakötvénybe, vagy állampapírba teszed.
Minél többet tegyél bele havonta, annyit, amennyinek a megtakarítása nem kell a megélhetésedhez, ha az havi 30 ezer, akkor annyit, ha az havi 100 ezer, akkor annyit.
Minél többet összegyűjtesz a gyerekednek 18 éves korára, remélhetőleg hálás lesz neked érte. Nem biztos, hogy lakást fog belőle venni, de el tudja kezdeni belőle az önálló életét, a tanulására tudja fordítani, vagy külföldre költözésre akár.
"Mert ha igen akor kb értelmetlen bármilyen bankbetett és inkább veszek egy garázst/garazsokat kölcsönre az legalabb tartana az erteket"
Kölcsönre ne vegyél garázst.
HA havi 400k-t beletolsz akkor talán meglesz, máshogy meg max álom tesó
Amúgy meg az 17% kamat ritka kivétel és pont az infláció eredménye. Ez a kötvény reálértéken neked nem hoz semmit, azaz gyakorlatilag egy ház mostani árát kéne beletolnod hogy 10év múlva legyen belőle házad, mert a "kamat" amit kapsz gyakorlatilag csak az inflációt fedezi, de inkább még azt se.
"A lejáratkor várhatóan felvehető összeg. Minden évben 3% inflációt feltételezve és 3% kamatfelárral, valamint a legfeljebb 10%, maximum 12 000 Ft állami támogatással is számolva. A számított lejáratkori megtakarítási összeg tájékoztató jellegű"
Nekem 4,3 millió jön ki.
2019 decemberben született babánál, 2019 decemberétől havi 10 000 Ft-os befizetésekkel.
Jó én a kamatot állítottam be rosszul 17% írtam be 18 évre 😀
Úgy jön ki a 9,3 millió 10 e Ft /hó
Akor a reális inkább 4,3 millió?
Akor ha tegyük fel 30 40 e fizetnek be akor is maximum 10 millió körüli osszeg gyűlne össze.
Ami már most kevéske nem hogy 2037 ben .
Önerőnek talán elég lesz vagy egyetemi tandíj vagy vezetői tanfolyam +1 használt kocsi
Akor mégiscsak jobban járok ha személyi kölcsönre veszek garázst nálunk 4 5 millioert mennek
30 e ki lehet adni és értéke megmarad
Lakást nemtudok venni mert nincs onerom.
Én már elengedtem a saját ingatlan dolgot esélyem 0 dolgozó fizetésből nem lehet a csok nélkül kitermelni.
jó ha egy vagy tobb garazs árat ki tudom termelni a gyereknek .
Mondjuk 8 év egy személyi kölcsön
16 év alatt simán lehet 2 .
És közben azert az valamennyi bevételt is hozz nyilván nem annyit mint amennyi a hitel de ne mondjátok hogy nem.jobb ötlet?
Hát írd be ezeket a jó adatokat, és kijön. Szerintem több!
És most is lehet kapni városban 10 M alatt-körül jó lakást.
"Akor mégiscsak jobban járok ha személyi kölcsönre veszek garázst nálunk 4 5 millioert mennek
30 e ki lehet adni és értéke megmarad"
Igen, az nem rossz.
De 4,5 M elég lakás önerejének, de arányaiban jobban adsz ki garázst szerintem.
Nyilván pontosan nem lehet megmondani, hogy 10 év múlva mennyibe fog kerülni egy ingatlan (+ az is kérdés hogy hol akarsz venni), hogyan fog alakulni a babakötvény kamatozási rátája ezért csak közelítő becslést lehet adni a kérdésedre. Azt viszont biztosan ki lehet jelenteni, hogy te havi 10 ezer forintos befizetéssel sosem fogsz ingatlant venni...
Másfelől a befizetés összege sem kellene hogy egy havi fix összeg legyen mert az infláció miatt 2023-ban vélhetően sokkal többet ér 10e ft mint 2033-ban fog. Én nagyjából az albérletek árához igazítanám a befizetés összegét, az legalább valamelyest nyomon követi az ingatlanok árának az alakulását. Idén pl: havi 200 ezer forint az nagyjából reális, de az idő előrehaladtával pl 2028-ban ez az összeg már lehet havi 300 ezerre fog emelkedni...
Mindenesetre ha 10 éven keresztül havi szinten befizeted egy átlagos bpesti ingatlan albérleti díját (vagy kicsit felette) akkor már reális esélyed van, hogy 10 év múlva fogsz tudni vásárolni egy átlagos budspesti ingatlant belőle. Hozzáteszem ez is egy közelítő becslés mindössze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!