Mibe fektessek 5m forintot? Érdemes megtanulni tőzsdézni?
Sajnos nem igazán értek a befektetésekhez, de nem szeretném parkoltatni a pénzem, szívesen foglalkozok ezzel mélyebben is, ha megéri.
Amiket eddig számításba vettem:
Állampapír
Soha. Nem bízom rá a pénzem egy olyan kormányra, akik valamelyik éjszaka egy tollvonással módosítják a kondíciókat és akik mást sem csinálnak, csak halmozzák az államháztartási hiányt, hogy bírják etetni a holdudvart.
Arany
Nem rossz opció, főleg kezdőként, de valós hozamokat szeretnék elérni, az arany inkább értékmegőrzésre való.
Alapkezelők
Ezzel is úgy vagyok, hogy nekem nincs benne munka, ráadásul lehúznak a díjakkal is, akkor már inkább megtanulom én.
ETF
Ez már jobban érdekel, talán ki is próbálom.
Kriptovaluta
Soha. Tudom-tudom, ez a jövő, óriási benne a potenciál, de nem teszem bele olyanba a pénzem, aminek az árfolyamát Musk hangulatingadozásai rángatják
Tőzsde
Na ez az, ami a legjobban érdekel.
Egy félelmem van, hogy ehhez érzék kell, vagy rengeteg gyakorlás? Keresgéltem videókat róla, de egyelőre nagyon coach-szagú volt az összes, engem ezek nem motiválnak soha.
Arra gondoltam, hogy elsőre elsajátítom az alapokat, hogy egyáltalán értsem, miről van szó, utána egy darabig demó számlán gyakorolok és ha megy, kipróbálom élesbe. Ez járható, szerintetek?
Illetve persze beütöm, hogy tőzsde alapok, de valakinek van valami jó kiindulási alapja? Ki-mit ajánl a témában? Érdemes szakirodalmat olvasni erről? Ha igen, miket?
Elsődleges célom vele, hogy kiegészítésem a fizetésemet, havi 100-200k, aztán meglátjuk.
Ja és tudom, az itteni hozzászólóknak 5m aprópénz, vegyek belőle garázst és adjam ki, stb, de én azért mégis megpróbálnék más befektetési formát keresni.
Köszönöm!
Nekem most állampapírban van a pénzem kb. 60%-a, fele forintban, fele EUR-ban.
(megjegyzem vannak nem-magyar-állampapírok is).
A pénzem kb. 10%a van fizikai aranyban. Ez nekem a vésztartalék kategória, ha hullanak a bombák, vagy a napszél elfújja a civilizációt, akkor whatever.
10% stablecoin kriptóban. Ez olyan maradék-féle, volt idő amikor a pénzem fele kriptóban volt, de amikor elkezdett lefele mennie a piac másfél éve, akkor átmentem stablecoinra, és azóta kamatozgat havi 1%-ot, én meg főleg ezt költöm (2% cashbackkel), utazásokra, meg ilyesmi.
Kb a pénz negyede pedig ETF-ben van. Ez a legegyszerűbb dolog a világon, gyakorlatilag egy ingyenes alapkezelő, amire rá se kell nézni, és frissen tartja magát.
Összességében én tartok egy tőzsdei beszakadástól, ezért nem merek több pénzt feltenni, a nagyok is főleg eladogatnak.
Amíg ki nem derül hogy mi a helyzet, addig én nem vinnék be most több pénzt. Addig jó nekem a 16%-os hozamú állampapír. Jövőre majd kiveszem, ha látok jobb opciót.
Az út attól is függ, hogy mit értesz tőzsde alatt. Forex? Részvény? Vagy a kettő kombinációja?
A technikai elemzést itt meg tudod tanulni: [link]
Minden nap van képzés, s ingyenes.
@5
Hogy mi van az OTP-vel?
Ezt kifejtenéd? Csak azért hogy érthető legyen…
Hat haver abból ítélve amit ide írtál nem vagyok elég értelmes ahhoz, hogy sikerre menj a tőzsdén.
De nehogy véletlen hallgass rám, majd miután eleget buksz rajta talán megtanulod, miért kelet volna inkább a pénzed arra a csúnya kormányra bíznod :)
Hetes, a tőzsdei kereskedés olyan, mint a villanyszerelés.
Ha megtanulod és profi vagy benne, akkor tied a világ.
Ha kókler vagy, s az is akarsz maradni, akkor annak is megvannak/meglesznek a maga következményei.
Mindenki maga dönti el, hogy melyik utat választja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!