Sok penzt keresok hogyan gondolkoztok?
Akkor kell felretenni, amikor van lehetoseg?
Vagy pedig, egyszer elunnk es megengedunk magunknak sok mindent?
Melyik a helyes? Elore gondolkodni, vagy a manak elni?
Tisztázzuk a kérdés alapját: Mit jelent a sok pénzt keresők fogalma?
- az átlagbért keresők?
- átlagbér kétszerese?
- átlagbér tízszerese?
Csak az a két lehetőség van, hogy mindent félreteszel és kuporogsz, hogy dagadjon a számlád, és a másik lehetőség az, hogy jól élsz és mindent felélsz?
Nincs a kettő közt köztes lehetőség?
Én magamat nem gondolom a sok pénzt keresők kategóriába, de az átlagnál talán jobban megfizetnek a munkahelyen is, és a vállalkozásaim is szépen hoznak.
Nekem van 4 számlám:
- egyiken a következő lakásra gyűjtök,ha jobb lesz a kamatkörnyezet, a kezdőrészlet már ott van a számlán
- van egy tartalék számla. Ha beütne valami, kapok egy bírságot, kirúgnak az állásomból, akkor tudok innen élni. Itt kb 10 havi megélhetésre való pénz van
- van egy főszámla amit használok hétköznapokon
- van egy alszámla amin dedikáltan a vállalkozás pénzmozgásai futnak
Amíg tudom, hogy mindegyik számlán van elég pénz, és a megtakarítási számlát tudom hizlalni, addig nem érdekel, hogy a jobb minőségű zsemlét veszem meg a legolcsóbb helyett.
Az elmúlt 3 évben (és várhatóan idén is, talán picit kevesebb) konzisztensen 13.5-14M körül volt a nettó bevételem/keresetem.
Az első évben még a lakásommal kapcsolatos hitelt törlesztettem vissza, meg felújítottam, ezért kb. év végére nullás voltam.
Második évben kb. 6.5M-t költöttem, ebből 2M felújításra ment el, többi normál élet és kisebb nyaralások. 7M ment megtakarításra.
Harmadik évben kb. 5.5M-t költöttem, egy komolyabb nyaralással, ruhatár cserével. 6M ment megtakarításra.
Idén egy komolyabb két hónapos utazást csináltam (2M), és normál élet, várhatóan szintén 5-6M között lesz a költés, és 7M körül a megtakarítás.
34F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!