Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » A magyarok jelentős része...

A magyarok jelentős része miért pénzügyi analfabéta?

Figyelt kérdés

Pénzügyi és karrier sikertelenségük okától kezdve a kormányon át az időjárásig minden és mindenki hibás, azonban az, hogy ők nem veszik a fáradtságot arra, hogy ügyesebben forgassák a pénzüket és piacképes munkájuk és tudásuk legyen, az már nem az ő hibájuk, vagy felelősségük.

Akárhányszor egy nagycsaládi összejövetelen vagyok, vagy olvasgatom a fórumokat, egyre szembetűnőbb az emberek 0 ismerete a pénzügyi dolgokról, befektetésekről. Az, hogy az országban az emberek jelentős része a harmincas éveire sem tud semmit felmutatni, csak hiteltartozást, albérletben lakást és alacsony keresetet, 99%-ban a saját hibájuk, és ha ezzel szembesíted őket, tagadnak, felháborodnak, de csak nagyon kevés ember képes arra, hogy belássa, lehet, ő nem döntött eddig jól és ő kovácsolta azt a sorsot magának, ami miatt most szenved az életében.

2023. szept. 14. 14:24
1 2
 11/19 anonim válasza:
25%
Mert utálom a kapitalistákat
2023. szept. 14. 16:32
 12/19 anonim ***** válasza:
71%
Szerintem nem feltétlenül igaz, hogy pénzügyi analfabéta lenne a magyar. Eleve egy nehéz dolog az, hogy nyugati színvonalat kell fenntartani nyugati árak mellett, miközben a fizetések minden szektorban harmada, negyede a nyugati béreknek.
2023. szept. 14. 16:50
 13/19 anonim ***** válasza:
95%

"Eleve egy nehéz dolog az, hogy nyugati színvonalat kell fenntartani nyugati árak mellett, miközben a fizetések minden szektorban harmada, negyede a nyugati béreknek."

Persze, de nem is arról van szó, hogy az életszínvonal azonos legyen, hanem hogy ami van, abból tudatosan hozzák ki, amit ki lehet.

Például tavaly felújíttattuk a házunkat, és az egyik segédmunkás mesélte, hogy 150k-s babakocsit vett az éppen születő harmadik gyereknek. Én a 800 nettós IT fizetésemmel használtan vettem anno 40-ért, használtam két gyerekig, majd a feleségem eladta 25-ért. Eközben ugyanerre a segédmunkásra megállás nélkül dohogott a szaki, mert hiába fizeti hetente, nem egyszer még így is felhívja a melós felesége, hogy mennyit adott oda, mert gyanúsan kevés jutott haza. :D

2023. szept. 14. 16:56
 14/19 anonim ***** válasza:

1# kire gondolsz, mert a mai 40-70 évesek nem tegnap jártak iskolába.

Aki pedig 1990-ben kezdte az 1. osztályt az most kb. 39 éves.

2023. szept. 14. 19:25
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

miért gondolod?

rengeteg dollárt, fontot dobálták be a gyűjtődobozokba az előválasztáson részt vevő nyugdíjasok hada.

2023. szept. 14. 19:49
 16/19 anonim ***** válasza:

#15 Jó, de ez olyan, hogy te kiemelsz egy embert, ráadásul a végzettség nélküli segédmunkást akitől a világon sehol nem várható el különösebb pénzügyi tudatosság. Hiszen ha lenne neki, nem segédmunkás lenne.

De ott vagy te, vagy ott van a szaki, vagy akár a melós felesége, akinek meg valamilyen szinten csak jutott pénzügyi tudatosság.

Ráadásul azt látom, a nagy többség kihozza tudatosan azt amit az ő adott fizetési szintje megenged. Nyilván itt jön a gond, hogy oké, hogy nem kell nyugati színvonalon élned, de ha bármit veszel kénytelen vagy a közel nyugati árat fizetni úgy, hogy a bevételed egyértelműen nem nyugati.

Nekem ezekről a fene nagy tudatosságról azok a cikkek jutnak eszembe amikor elmondják, hogy az angol meg német valaki sok 100 ezreket spórolt mert nem cigizik, biciklizik és napfénnyel táplálkozik és "tudatosan él". Közben magyar meg simán csak nem engedheti meg magának azt amiről dönthet hogy lemond, vagy sem.

Ezzel nem azt mondom, hogy tudatos lenne az átlag magyar. De az átlagnak nagyjából semmi lehetősége nincs is a tudatosságra, mert megkapja a kis havi zsebpénzét, kifizeti a lakást, számlákat, kaját aztán örül ha marad annyi, amiből évente egy nagyobb kiadást tud állni. Eleve ahhoz kell tudatosan éljen, hogy ne haljon éhen minden hónapban.

2023. szept. 14. 20:49
 17/19 anonim válasza:
100%
Hat igen, ismerek valakit aki 300kt keres de a legujabb samsungot azert megvette, en amikor 300-at kerestem egy olcso telefonom volt, igaz sokat szenvedtem vele de ha masra kellett a penz 🤷‍♂️
2023. szept. 15. 04:52
 18/19 anonim ***** válasza:

"De arról, hogy mi a különbség a részvény, az ETF meg az államkötvény között, semmi."

"Iskolában tanítják nekik a kapitalista pénzügyi fogalmakat?"

Ne haragudjatok, de ezeket földrajz-történelem szakos tanárként kikérem magamnak! Igenis tanítjuk ezeket!

2023. dec. 21. 00:25
 19/19 anonim ***** válasza:

"Igenis tanítjuk ezeket!"

Örömmel hallom, ha mostanra bekerült a tananyagba. Remélhetőleg mire ők felnőnek, tudatosabbak lesznek majd.

2023. dec. 21. 06:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!