Tényleg érdemes a mátrixból kilépni?
Amióta Andrew Tate felbukkant, egyre jobban elkezdett erősödni az eddig is jelen levő mátrixos nézet, miszerint mindannyian egy mókuskerékbe vagyunk, reggel ébresztőórára kelünk, hogy elmenjünk a munkahelyünkre, ahol egy rohadék főnököt kell eltűrni, majd 4-kor hazamenni, fáradtan vacsora után a tv elé ülni, majd fürdés, és ágyba fekvés, hogy másnap előröl kezdődjön minden. Kérdés, hogy ebből tényleg ki kellene lépni? Egyre többen hangot adnak ennek, és egyre jobban nyomják a szöveget, csak ha belegondolunk, ha tegyük fel mindenki kilép a mátrixból, akkor felbomlik a jelenlegi világrend. Mivel van egy berendezkedés, mindenki tanul valamit, amihez ért, vagy szeretne csinálni (jó esetben), és a munkaerőpiac ezen szegmensében igyekszik elhelyezkedni, dolgozik hozzájárul a GDP emelkedéséhez, fizetést kap, amiből adót vonnak le, hogy közszolgáltatásokat finanszírozzanak. Ha holnaptól mindenki megtehetné, hogy gép előtt ülve akkor dolgozzon, amikor akar, és csak dropshipping, tőzsde, kripto, forex meg stb-vel foglalkozna, akkor ez a világrend felbomlana, ami veszélyekkel is járna, mivel ugye ecsetelni sem kell, hogy mennyi mindenre szükség van, amivel a mátrixosok nem foglalkoznak, ugyanakkor azt is be kell látni, hogy ez tényleg nem szabadság, hogy van egy napon kb 4 óra érdemi időd amit arra használsz, amire akarsz, mert reggel készülsz munkába, 8 óra elmegy vagy eosszabb esetben 12, és ha délután hazamész, vacsorázol, onnantól estig van egy kis szabadidőd. Évente egyszer eljutsz nyaralni, van vagy 25 nap alapszabadságod, meg a hétvégék. Igazából mindenkin azt veszem észre a környezetemben, hogy elege van ebből, sopánkodnak milyen hamar elmegy a hétvége, már megint hétfő, milyen hosszú a hét, alig van szabadidő stb. Ezeket mondják csak.
Szóval ez kicsit ilyen patthelyzet, hogy a mátrix is sz.r, viszont ha mindenki ebből a rendszerből kilépne, az se tartható állapot. Hol a megoldás?
"Hidd el, pár hét alatt megtanulja bárki."
Muhahaha! Röhög a vakbelem. Egy speciális tudást igénylő feladaot, amiben 5-6 évnyi tanulás és gyakorlat van, nem fogja neked megtanulni senki pár hét alatt. Mit ne mondjak, hónapokba telik egyáltalán olyan munkaerőt találni, aki legalább nagy részben lefedi a tech stack-et. Ezekben a körökben nagyon értékes a munkavállaló. Egyik kollégámnak pl. jó 80%-os emelést adtak, csak hogy ne menjen el, mert még az is olcsóbb volt a cégnek, mint megkeresni és betanítani valaki újat.
"senki se pótolhatatlan a rendszerben"
Ez így van. De nagyon nem mindegy, hogy kit mennyi idő alatt és milyen költséggel lehet pótolni. Gondolom a te helyedre már holnap találnának 20 másik embert, de vannak olyan munkakörök, ahol bizony hónapok kellenek valakinek a pótlásához.
"mire eléred azt a kort, hogy havonta van valami kínod"
40 éves vagyok. Nincs kínom. Az igaz ugyan, hogy már nem tudom úgy átbulizni az éjszakát, mint 25 évesen, de nem is akarom. Viszont nem vagyok sem elhízott, sem beteges. Miért? Mert teszem ellene: egészséges étkezés, mozgás, rendszeres szűrővizsgálatok.
"ez van a Mt-ben, nyilván a valóságban senki se foglalkozik vele"
Amelyik munkáltató kitalálná, hogy ő mondja meg a szabikat, onnan menekülnének is az emberek. Már persze nem ott, ahova egy pozira kétszázan jelentkeznek.
Te egyébként mentálisan sérült vagy kedves kérdező?
Nekem az tükröződik a depresszív írásodból, hogy súlyos bajod van az élettel csak te magad sem tudod hogy micsoda :)
"Te egy menthetetlen incel vagy. Csak légy szíves ne tömegmészárolj le senkit ha lehet."
Azt meghagyom a magadfajta egybiteseknek, akik szöveget se tudnak értelmezni. A ti szokásotok az erőszak és az agresszió, ezért vered itt magad még mindig.
"Muhahaha! Röhög a vakbelem. Egy speciális tudást igénylő feladaot, amiben 5-6 évnyi tanulás és gyakorlat van, nem fogja neked megtanulni senki pár hét alatt. "
Én is röhögök, ha te komolyan elhiszed magadról, hogy egy pótolhatatlan érték vagy és magyarázod itt, hogy nélküled a rendszer nem működik. 🤡 Hidd el mindenki ugyanezt hiszi magáról, még egy utolsó cs.cska is, akit 5 perc pótolni. Ez egy emberi tulajdonság, mindenki szereti azt hinni magáról, hogy ő nagyon fontos, és nélküle nem működne a rendszer. Minél jobban erőlteti és hangoztarja ezt valaki, annál nevetségesebbé válik a környezete számára, így van ez az én munkahelyemen is azzal, aki veri magát, hogy mennyire fontos a munkája. Előtted is volt élet és utánad is lesz.
Én nemtom, hogy te mit fejlesztettél ki, meg nem vagyok se informatikus, se mérnök, de így laikusként is gondolom a mai világban lehet 5 év után kukába söprik a "fejlesztésed", ha jön egy jobb. Vagy tele vannak Indiában is programozókkal, akik feleannyiért megcsinálnak akármit. Egyre inkább teret nyernek.
"Én komolyan sajnálom szegény kérdezőt..."
Ez is egy tipik egybites gyk-s kérődzés. Kiszámítható sablon duma. 🤡🤡🤡🤡🤡
Közben lehet, hogy csak egy troll vagyok, aki itt röhög rajtatok épp. 😂 vagy hogy akit sajnálsz, az 5x annyit keres nálad. XD egy anonim fóron sajnál geccc. Egy noname vér pistike
"Én is röhögök, ha te komolyan elhiszed magadról, hogy egy pótolhatatlan érték vagy és magyarázod itt, hogy nélküled a rendszer nem működik."
Mint ahogy írtam is, nem hiszem, hogy bárki is pótolhatatlan volna, csupán arra világítottam rá, hogy vannak akiket nehéz és sok idő pótolni, és ezt a cégek is tudják.
Nálunk az egyik rangidős kolléga felmondott áprilisban. Még mindig nincs helyette más, pedig folyamatosan hirdet a cég.
"nem vagyok se informatikus, se mérnök, de így laikusként is gondolom a mai világban lehet 5 év után kukába söprik a "fejlesztésed", ha jön egy jobb"
Na pont ezaz, hogy fogalmad sincs a fejlesztésről, de azt gondolod, hogy 5 év fejlesztést bármelyik cég csak úgy a kukába dob...
"Na pont ezaz, hogy fogalmad sincs a fejlesztésről, de azt gondolod, hogy 5 év fejlesztést bármelyik cég csak úgy a kukába dob..."
Mondjuk ha csak arra gondolok, hogy 12 éve még nyomógombos Symbianos Nokiával szaladgáltak emberek az utcán, ma meg már android és IOS van, aminek semmilyen szinten semmi köze nincs ahhoz a Symbianhoz, ami mára kuka az eredeti Nokiával együtt, akkor kb ezt tudom laikusként elképzelni a tech többi területéről is. Mire fel tudod biztosra kijelenteni, hogy 5 év múlva nem talál ki valaki egy jobb módszert és egy jobb rendszert arra, amit te csinálsz?
"Mire fel tudod biztosra kijelenteni, hogy 5 év múlva nem talál ki valaki egy jobb módszert és egy jobb rendszert arra, amit te csinálsz?"
Az IT-ban használt technológiák, programozási nyelvek és keretrendszerek folyamatosan fejlődnek, de ez nem azt jelenti hogy egyik napról a másikra át lehet állni egy "jobb" technológiára, még ha bizonyítottan jobb is. A multinacionális vállalatok és a bankok több tíz / százmillió soros kódbázissal rendelkeznek ami szükséges a működésükhöz. Egy ilyet nem lehet csak úgy átírni egyik nyelvről a másikra vagy átmigrálni egyik technológiából a másikba csak mert "jobb". Nem véletlenül keresnek bankokba a mai napig COBOL fejlesztőket, pedig körülbelül 1970-es években volt felkapott és 1959-ben alkották meg magát a nyelvet.
Mivel nincs rálátásod a szektorra ezért kár túlszaporítani a szót, de IT-ban bizony vannak kiemelkedő értékű emberek és nagyon nehezen potolhatók akik mélyen átlátják a rendszer működését és gyorsan szállítják le a megrendeléseket. Abban igazad van hogy senki nem pótolhatatlan, de egyáltalán nem biztos hogy egy ember helyett sikerül ugyanolyan értékű és hatékonyságú munkaerőt találni (sőt... egyáltalán sikerül-e bárkit is találni aki a minimális szintet megugorja).
Nem tudom nézel-e focit, de hogy példával éljek pl: Messi egy kulcsfontosságú játékos volt az FC Barcelonában, általában az élmezőnyben voltak vele, bajnokságokat nyertek stb... miután távozott olyan hullámvölgybe került a csapat, hogy még a Bajnokok Ligájából is kizuhant és sorra kaptak ki olyan csapatoktól akiket korábban vígan legyőztek. Messi helyére is találtak új játékost, csak közel nem olyan teljesítményű mint Messi volt... Na ugyanez a helyzet az informatikában is, egy cégnek egyáltalán nem mindegy hogy milyen minőségű emberek dolgoznak ott, mert jó szakemberekkel milliárdos profitot lehet termelni, míg gyengébb/lassab emberekkel éppencsak döcög a szekér..
Szóval igen, mindenki pótolható csak egyáltalán nem mindegy hogy milyen minőségű az új ember aki érkezik, mennyi idő alatt találni egyáltalán új embert és mennyi idő mire betanul. Úgyhogy aki eljut magas szintre informatikából az joggal érezheti magát "értékesnek" mert ha az előző cégtől el is kell mennie, általában sorban állnak a lehetőségek előtte, hogy hol folytassa a karrierjét.
"12 éve még nyomógombos Symbianos Nokiával szaladgáltak emberek az utcán, ma meg már android és IOS van, aminek semmilyen szinten semmi köze nincs ahhoz a Symbianhoz, ami mára kuka az eredeti Nokiával együtt"
Ha értenél az IT-hoz, akkor tudnád, hogy egy szoftvert nem a nulláról írnak meg, pláne nem egy oprendszert. Valóban a Symbian már sehol sincs, mert egy zsákutcának bizonyult (túl drága volt), de ugyanígy járt a Windows Phone is, mert az Android és iOS lenyomta. Viszont ettől még nem lett "kuka" az egész, mert a Microsoft is felhasznált részeket a Windows Phone rendszerből, illetve az Accenture (amely a Simbiant átvette a Nokiától) szintén. Plusz, az sem igaz, hogy semmi közük nincs egymáshoz, ugyanis mind a Symbian, mind az iOS és az Android főleg C++ nyelven íródott, rengeteg nyílt forrású komponenst tartalmaznak, melyek között sok közös is van, tehát semmiképp nem lehet azt mondani, hogy ezek a fejlesztések hiábavalók lettek volna.
"Úgyhogy aki eljut magas szintre informatikából az joggal érezheti magát "értékesnek" mert ha az előző cégtől el is kell mennie, általában sorban állnak a lehetőségek előtte, hogy hol folytassa a karrierjét."
Ez meg a másik. Egy jó fejlesztő ha eljön egy munkahelyről, már a következő héten legalább 3 helyre tudna menni. Engem is heti szinten keresnek meg LinkedIn-en. Eleve a mostani helyemet is így találtam.
Nekem 65 szabadnapom van egy évben, legálisan 8 órában bejelentve fizetve. Na erre mit lépsz?
Nem véletlen mondják, hogy fontos kiválasztani milyen pályára mész, mert azzal fogsz foglalatoskodni egész életedben. Az ilyen apuka megmondja, hogy te ügyvéd leszel meg anyuka tornásza, mert ő nem lehetett az és jól keres féle életutak nem végződnek jól. Az ember amit nem szeret nem képes egész életében csinálni.
Létezik fél lábbal kilépni a mátrixból.
- Ott vannak azok a közalkalmazotti kormányablak, stb irodai aktatologató munkák, amik nem vesznek ki az emberből. Mint egy droid megteszed a munkafolyamatokat anélkül, hogy a mentális állapotod károsulna, mert nem kell rajta gondolkoznod. Munka is alig van. Kávészünetben mindent ki lehet pletyizni. Valós munkavégzés elenyésző része a napnak.
-Aztán ott vannak az olyan munkák, amiket itt is írtak. Az egóra játszanak rá. Istenem milyen spíler vagyok. Én egyedül az univerzum ellátom ezt a feladatot, amire senki más sem képes. Így persze megcsinálja, de arra már nincs esze, hogy belássa hogy mennyire is kihasználja a Mátrix
A kisboltos pl a nejével látja el az eladói és egyéb teendőket. Évente két hét szabadsággal. Ők arra a kis pénzre fappolnak, ami lecsurog, de jól élnek anyagilag.
-Ott vannak a művészek, akik pacsmagolnak valamit ami szintén nem munka. A modellek ami szintén nem
Ott vannak pl mint én a pedagógusok, akik szeretnek a kedvenc tudományukkal bíbelődni. Ott pusmogunk a laborba és elvagyunk mint beffőtt. juni 22-től szabadságon vagyok és csak holnap ugrok be. Téli szünet 3 hét, nyári 9 hét, tavaszi, őszi 1 hetek. Ha pénz kell pár tanítványt fogad az ember vagy szervez egy kirándulást amivel pl 12 milliót keresett egy kolléga. Igaz meg kell szervezni de ez sem munkának fogható fel. Aztán ugye szabad 7 vége, napi 6 óra bejárás, heti 5 óra adminisztráció. Szóval sok ilyen munka van a világon. Te is keress ilyet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!