Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » A nyugdíjat hány hónappal...

A nyugdíjat hány hónappal korábban érdemes kérelmezni, mielőtt jogosulttá válok?

Figyelt kérdés
2023. aug. 19. 18:51
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
0%
0
2023. aug. 20. 00:30
 2/12 anonim ***** válasza:

Ha előbb kérelmezed, mint ahogy jogosulttá válnál, akkor elutasítják a nyugdíjkérelmed. Azt legkorábban a nyugdíjra jogosulttá válás napjától tudod elindítani, hogy eredményes legyen. Ügyintézési határidő: 75 nap. Tehát 1-2 hónap tartalékod legyen az első nyugdíjfolyósításig. :)

Ha csak adategyeztetésre gondolsz nyugellátás iránylése előtt, azt bármikor megteheted, de a nyugdíj betöltése előtt legalább 2-3 hónappal indítsd el.

2023. aug. 20. 07:04
 3/12 anonim ***** válasza:
#2 Ez nem így van. A kérelmet 30 nappal a 65. születésnapod betöltése előtt adhatod be. Az ügyintézési határidő 60 nap, utána két héten belül folyósítják az első nyugdíjat. Tudomáson szerint a határidőket általában betartják, sőt inkább hamarabb kiadják a döntést.
2023. aug. 23. 05:21
 4/12 anonim ***** válasza:

Akkor ez változott. Ugyanis - legalábbis eddig - le kellett számolni ahhoz a munkahelyen, hogy öregségi nyugdíjat folyósítsanak. Pontosan ezért nem is volt értelme előbb benyújtani, hiszen a munkaviszonynak meg kellett szűnnie hozzá.

Ma már nem így van? Ha nem, akkor mióta változott ez meg?

2023. aug. 25. 05:45
 5/12 anonim ***** válasza:

[link]

Ez egy 2015-ös cikk, már akkor is így volt. Én egyébként megkérdeztem az ügyintézőt, Ő is ezt a 30 napot mondta.

2023. aug. 25. 12:07
 6/12 anonim ***** válasza:

Az államkincstár a honlapján ezt írja:

"Az öregségi nyugdíjat legkorábban a jogosultsági feltételek bekövetkezésének a napjától, illetőleg tetszőleges későbbi időponttól lehet igényelni."

Ha a kérelmező mondjuk 2023. október 24-én tölti be a 65. életévét, nem fogják neki október 24-e előtt határozattal megállapítani az ellátásra jogosultságát még akkor sem, ha van módja a kérelmet előbb benyújtani.

Valószínűleg azért is ajánlják, hogy maximum 30 nappal előtte nyújtsa be az ellátásra való kérelmét, mert kb. 30 nap többnyire az ügyintézési idő a gyakorlatban. Tehát addigra pont betölti a nyugdíjkorhatárt.

De ha október 24-én töltöd be a 65. életévét, és mondjuk június 27-én ezzel kapcsolatban kérelmet nyújt be, 100 %, hogy elutasító határozatot kap, hiszen az ügyintézési határidőn belül (60 nap) nem fogja betölteni a 65. életévét. Gondolom, ez logikus.

Egyébként nem írta a kérdező, hogy a 65. születésnapja betöltésétől kérné az ellátást, vagy sem.

Ezek szerint a 30 nappal előbb, az egy jó megoldás lehet.

2023. aug. 26. 04:04
 7/12 anonim ***** válasza:
Na ez érdekes: Augusztus 13-én töltöttem be a 65-öt. Július 18-án adtam be az igénylést, mire visszaírták a 60 napos határidőt. Legnagyobb meglepetésemre ma megérkezett az első nyugdíj a számlámra, pedig semmilyen határozatot nem kaptam se postán, se az ügyfélkapun keresztül. Gondolom valamilyen úton rövidesen kapok valamit, mert nem tudom, hogy a kapott összeg milyen időszakra vonatkozik.
2023. aug. 28. 13:20
 8/12 anonim ***** válasza:

Mi ebben az érdekes.

Betöltötted a 65. születésnapod, tehát kaphatsz már nyugellátást. Augusztus 13. előtt nem utaltak, hiszen akkor még nem töltötted be azt. Megvárták, hogy valóban jogosult leszel rá vagy sem.

A 60 napos határidő egy maximum határidő, azon belül bármikor (onnantól, amikor az ellátásra jogosultság megnyílik) meghozhatják a határozatot.

Valóban fogsz kapni írásban erről egy határozatot.

2023. aug. 29. 04:01
 9/12 anonim ***** válasza:
Az a furcsa, hogy eddig azt olvastam az első nyugdíj kiutalása a határozat meghozatala után 13 napon belül történik meg. Azt vélem logikusnak, hogy előbb kapnám meg a döntést és csak később utalnak. Nálam fordítva történt, így nem tudom a nyugdíjam pontos összegét, nem tudom hány napra számolták ki az összeget amit kaptam.
2023. aug. 29. 10:06
 10/12 anonim ***** válasza:
SZVSZ ez egy előleg volt, ha meg lesz a határozat, minden kiderül.
2023. aug. 29. 20:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!