A nyugdíjat hány hónappal korábban érdemes kérelmezni, mielőtt jogosulttá válok?
Ha előbb kérelmezed, mint ahogy jogosulttá válnál, akkor elutasítják a nyugdíjkérelmed. Azt legkorábban a nyugdíjra jogosulttá válás napjától tudod elindítani, hogy eredményes legyen. Ügyintézési határidő: 75 nap. Tehát 1-2 hónap tartalékod legyen az első nyugdíjfolyósításig. :)
Ha csak adategyeztetésre gondolsz nyugellátás iránylése előtt, azt bármikor megteheted, de a nyugdíj betöltése előtt legalább 2-3 hónappal indítsd el.
Akkor ez változott. Ugyanis - legalábbis eddig - le kellett számolni ahhoz a munkahelyen, hogy öregségi nyugdíjat folyósítsanak. Pontosan ezért nem is volt értelme előbb benyújtani, hiszen a munkaviszonynak meg kellett szűnnie hozzá.
Ma már nem így van? Ha nem, akkor mióta változott ez meg?
Ez egy 2015-ös cikk, már akkor is így volt. Én egyébként megkérdeztem az ügyintézőt, Ő is ezt a 30 napot mondta.
Az államkincstár a honlapján ezt írja:
"Az öregségi nyugdíjat legkorábban a jogosultsági feltételek bekövetkezésének a napjától, illetőleg tetszőleges későbbi időponttól lehet igényelni."
Ha a kérelmező mondjuk 2023. október 24-én tölti be a 65. életévét, nem fogják neki október 24-e előtt határozattal megállapítani az ellátásra jogosultságát még akkor sem, ha van módja a kérelmet előbb benyújtani.
Valószínűleg azért is ajánlják, hogy maximum 30 nappal előtte nyújtsa be az ellátásra való kérelmét, mert kb. 30 nap többnyire az ügyintézési idő a gyakorlatban. Tehát addigra pont betölti a nyugdíjkorhatárt.
De ha október 24-én töltöd be a 65. életévét, és mondjuk június 27-én ezzel kapcsolatban kérelmet nyújt be, 100 %, hogy elutasító határozatot kap, hiszen az ügyintézési határidőn belül (60 nap) nem fogja betölteni a 65. életévét. Gondolom, ez logikus.
Egyébként nem írta a kérdező, hogy a 65. születésnapja betöltésétől kérné az ellátást, vagy sem.
Ezek szerint a 30 nappal előbb, az egy jó megoldás lehet.
Mi ebben az érdekes.
Betöltötted a 65. születésnapod, tehát kaphatsz már nyugellátást. Augusztus 13. előtt nem utaltak, hiszen akkor még nem töltötted be azt. Megvárták, hogy valóban jogosult leszel rá vagy sem.
A 60 napos határidő egy maximum határidő, azon belül bármikor (onnantól, amikor az ellátásra jogosultság megnyílik) meghozhatják a határozatot.
Valóban fogsz kapni írásban erről egy határozatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!