Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Jogszerű, ha így rúgnak ki?

Jogszerű, ha így rúgnak ki?

Figyelt kérdés

Mai napon felmondtak a munkahelyemen nekem. Az ok az, hogy átszervezések vannak (csoportvezető voltam) és úgy döntöttek, hogy megszűntetik a munkaköröm és a 3 beosztottam között osztják szét a munkám.

"Felülvizsgáltuk az XY operációt, a dolgozók általi munkavégzés folyamatát, feladatelosztás rendjét. Ennek eredményeképp a szervezeti felépítésben strukturális változások végrehajtása, munkaszervezet racionalizás szükséges. Az ön munkaköre ennek következtében megszüntetésre kerül más munkakörökhöz kerül árcsoportosításra."

8 éve voltam itt

Van olyan kollegám 2 is, akinek a munkája nagy része már 1 éve megszűnt de még itt vannak..

Ez így jogszerű?

Azt olvastam neten, hogy ez nem valós munkakör megszűnés és lehet így nem jogszerű.

Valaki valami tipp jól gondolom e?

2023. júl. 28. 22:02
 1/10 A kérdező kommentje:
Lényeges, hogy a munkakört nem az elnevezése, hanem a munkavállaló által konkrétan végzett tevékenységek alapján kell vizsgálni. Amennyiben az elbocsátott munkavállaló munkaköre és az átszervezéssel létrejött munkakör között jelentős az átfedés, munkakör megszűnéséről nem lehet szó.[3]
2023. júl. 28. 22:24
 2/10 A kérdező kommentje:
Ezt találtam..
2023. júl. 28. 22:24
 3/10 anonim ***** válasza:
50%

Jogszerű.

Kapsz majd végkielégítést...

2023. júl. 28. 22:38
 4/10 A kérdező kommentje:

Igen, jár 45 nap felmondási idő és 2 havi végkielégítés.

De ha minden munkafeladatom megmarad akkor az milyen munkakör megszűnés?

Munkakor megszunes akkor van ha pl a berszamfejtest atadjak egy kulsos cegnek es nem kell berszamfejto többet, nem?

2023. júl. 28. 23:03
 5/10 A kérdező kommentje:

Az indoklásnak okszerűnek is kell lennie. Az okszerűség azt jelenti, hogy a valós oknak okozati összefüggésben kell állnia a munkaviszony rendeltetésének elvesztésével. Például lehet valós ok, hogy a munkáltatónál átszervezés történt. Ám, ha ez nem áll okozati összefüggésben a felmondással érintett munkavállaló munkakörével, mert az továbbra is megmaradt a munkáltatónál, akkor az átszervezésre történő hivatkozás nem okszerű indok.

A felmondás valós és okszerű indokának a felmondás közlésekor kell fennállnia.

2023. júl. 28. 23:08
 6/10 anonim ***** válasza:
89%
Igen, jogszeru.
2023. júl. 28. 23:44
 7/10 anonim ***** válasza:
75%

Nem vagyok jogász, de nekem jogszerűnek tűnik. Az indoklás (átszervezés, munkakör megszűnése) jelen pillanatban megállja a helyét. Azt hiszem 6 hónapig ilyenkor nem lehet senkit se felvenni a megszűnt munkakör pótlására.

Szóval lehet jövő év elején érdemes lehet erről érdeklődni a kormányhivatali Foglalkoztatási Osztályon.

2023. júl. 29. 00:40
 8/10 anonim ***** válasza:
83%

Figyelj, annyit sem ért a munkád hogy megtartsanak, helyette simán elvégzi 1-2 beosztott. Minek akarnál egy olyan cégnél dolgozni ahol nyíltan megmondták hogy nem kellesz? Ha ennyire májernek és értékes munkaerőnek tartod magadat akkor fogd meg és 2 nap alatt helyezkedj el másik cégnél jobb feltételek mellett, ennyi.

Egyébként jogilag teljesen rendben van, de ha nem is lenne rendben és tegyük fel pereled a céget és tegyűk fel meg is nyered a pert (amire nagyon kicsi az esélyed) és maradsz a cégnél, akkor jogilag teljesen rendben levő módszerekkel úgy megszivatnak ahogy csak tudnak :) Kell ez neked?

2023. júl. 29. 00:45
 9/10 A kérdező kommentje:

Dehogy akarok ott maradni amúgy. Nem erre gondoltam.

Isten mentsen...😅🤣 Hála égnek jelenleg kb 3 hely van ahova menjek dolgozni, már eddig is hívtak, korábban is,csak nem akartam feltétlen váltani, szóval nem hiszem hogy kb 1 napot is lennék munkanélküli ha letelt a 45 nap felmondási idő, szóval nem ez érdekel.

Csak szeretek harcolni.

Valószínűleg az a bajuk, hogy van egy gyerekem, óvodás, és voltam vele 7 hónap alatt összesen 17 napot táppénzen. Amivel nem tudok mit csinálni, mert beteg néha, mint az összes óvodás, de nem tragikus szerintem, nem minden második héten ültem vele itthon..de gondolom nem tetszik, és inkább megtartanak olyanokat, akiknek alig van munkájuk és 8 órából 6-ot neteznek, de nincs gyerekük ezért nem mennek táppénzre..

Hidd el az ex beosztottjaim is teljesen ledöbbentek, mert nyilván az összes munkám rájuk tolják, ami nem kevés, nekik sem jó hír, főleg olyat hogy nem is magyar nyelvű munkavégzések olyanra majd aki a nyelvet se beszéli, egy szót se, biztos örül neki 😅 de ez a része már nem is érdekel..

2023. júl. 29. 01:03
 10/10 A kérdező kommentje:
A munkaügyi per nem arról szól, hogy visszavesznek, hanem kártérítésről amúgy is nagyrészt, senkit nem kényszerítenek arra, hogy ott dolgozzon nála valaki, akit nem akar.
2023. júl. 29. 01:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!