Van olyan akinek sikerül porté rajzolásból pénzt keresnie?
Igen, rendszeresen szoktam portrékat rajzolni és eladni.
Általában az A2-es rajz 20-25 ezer. Persze ezek kidolgozott, élethű rajzok.
Nem lehetetlen, de készülj fel, hogy nagyon sokan nem akarnak fizetni.
"25 ezer?? Én azt hittem ingyé van, így mán nem is kell"
#2-es
Valóban sokan ingyen szeretnék.
Persze, ha majd a szakik is ingyen dolgoznak bárhol...
Végül is "majdnem ingyen van". 10-25 óra egy ekkora kép elkészítése, függ a kidolgozottságtól a személyek számától és a témától is.
Például: Meglepi portré, amin a megajándékozott van rajta. Viszont a szakmája kamionos, a hobbija meg a dobolás. Ami sima portrénak indult abból lett egy portré, rajta egy ponyvás kamion és a ponyván egy dobszerelés. Ez így komplett 28 óra volt. A tervezést nem is számoltam, hogyan oldjam meg, így egyben a kamion és a dobszert, nem meg ezek keresése, stb. a rajzhoz. 28 óráért "25 ezer az ingyen van". Még az 1000 forint/órás díjat sem érte el. Ki dolgozik ma még ennyiért? Egy autószerelő 8-10 ezer forintot elkér óránként. A rajzolás nem annyira kiszámolható időben, mert sok mindennek a függvénye, hogy a véggén mennyi lesz ez az idő.
Valóban nem fizetik meg és sokan még ezt is sokallják.
Nem kötelező rajzoltatni vagy festetni, ráadásul szelektálok. Egy olyanszakinak aki 80 ezer forintot akar elkérni 2-3 órás munkáért tőlem, attól 3-4 szeresét kérem el mint amit szoktam. És én adok számlát is ehhez nem úgy mint egyesek, mert akkor még többet kér el!
Aki meg "csóró" azt ne húzom le mint egyesek.
Thunderfairy!
#1 és 3-as vagyok.
Maximálisan igazat adok a leírtak elejével. Viszont, ha megnézed például, Picasso önarcképeit nem fénykép minőségek és nem is 25 000-et érnek. Minden csak viszonylagos és valaki nem szereti ha fényképszerű egy rajz, mert nyomtattat fotó akkor. Egy olyan rajz ami fénykép kidolgozottságú elveszti az egyéniségét és nem tükrözi a művészt és a stílusát. Azt is aláírom, hogy vannak nagyon gyorsan rajzoló művészek, de ennyi idő alatt nem igazán fényképszerűek ezek a rajzok. Egy fotókinézetű képhez sok idő kell, mert szinte "pixelről-pixelre" rajzolják meg. Az meg nem 20 óra mondjuk egy A2-es rajz esetén és így megint vissza jutottunk ezen az elven, az ingyen várják a rajzot kategóriába. Hiszen ha több időt kell eltölteni egy rajzzal, ugyanannyi bérért, akkor óránkét néhány száz forintért dolgozik.
Miért is kellene olcsón dolgoznia egy festő vagy rajzosnak, de bármelyik művésznek? Miért értéktelenebb ez a munka, mint egy szakié vagy egy napszámosé vagy egy aktatologatóé?
Ez a tendencia, csak mostanság figyelhető meg. Míg régen egész szépen lehetett eladni és keresni ezzel, ma szinte alig. Például 1986-ban 3-4 szerese volt egy képem (festmény) ára mint egy tanár havi fizetése. Ma még annyit sem akarnak megadni érte. Pedig némelyik, 50-70 tényleges óraalt készül el.
A szakiknak pofátlanul magas árat is kifizetnek pl.: 4 milla. 1 hónapra a felújításért, de 12 milla. sem ritka 1,5-2 hónap munkáért. 4 millában nincsen benne az anyag költségek!
Szerintem már irreális ez, de sokan megadják szemrebbenés nélkül.
Beszélhetnénk bárkiről, de csak magamat említem.
Az én képeim (festmény) tuti több száz évig fennmaradnak, és még a leszármazottak is láthatják. ellentétben a szaki 10, jobb esetben 30 évet kibíró munkájával.
A festmények ráadásul nem igazán veszítenek az étékükből, azaz befektetési alap, akár.
Miért is ér kevesebbet egy művész munkája vagy bárkié? Itt nem az elvégzett munka jelegéről beszélek, hanem a belefektetett időbe, ami meg az ember életéből vesz el értékes időt! Ezt kellene megérteni másoknak.
Velem nem kötelező rajzoltatni és mással sem, de ha rajzolok, akkor x összegért teszem.
Megkell különböztetni a munkát és a hobbit. A megbírás munka, a hobbi meg kedvtelés.
Kedves 5-ős.
Picasso nálam egy nulla. Böven tulrajzolom. Ezt nagyképűség nélkűl írom, ha akarod privátba küldők bizonyitékot. Sajnos a rajzokat csak külfőldőn értékelik annyira hogy becsületesen fizessenek érte. A fénykép szint alatt nem a mostan divat hiperrealistikus rajzolásra gondoltam. Hanem amit a mult nagy művészei, Leonardo például, tudtak. Szerintem senki nincs ma Leonardo rajzolási szintjén. Ő volt a legjobb. És igen. Sajnos a szaki meg a többi meg van becsűlve ha ügyes mig a müvész nincs. Előre be kell egy árajánlatott adni a kuncsaftnak és úgy döntse el hogy kell e a rajz. Sajnos ha meghall akkár 10-12 000-et árnak, már lehet attól is visszalép a rendeléstől. 25 000-ért már nagyon oda kell tenni a tudást és lehet hogy még így is huzza a száját a megrendelő. Talán majd ha megtanulok angolul jól akkor tudok majd a rajzaimmal külfőldre is terjeszkedni. Külfőldőn már komoly pénzeket adnak értűk. Ott meg van becsűlve a tudás. Azt vettem észre hogy nem árt digitálisan is tudni alkotni. Úgy már jobban hajlandoak fizetni is érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!