Pénzügyileg és egészségügyileg mire számíthatok? (többi lent)
Hivatalban dolgozok, mint ügyintéző. Sajnos tegnapelőtt megcsúsztam a lépcsőn és magam alá bicsaklott a bokám. Először még rá tudtam állni, így visszamentem a helyemre, de a fájdalmat érezvén szóltam a felettesemnek is. Ő azonnal a balesetibe küldött. Az egyik kollégám kísért el. Ott már a kocsiból alig tudtam kiszállni és el is kezdett bedagadni. A sort végigvárva, megröntgenezték. Kiderült, hogy eltört a bokám. Jövő hét végéig fekvőgipszben vagyok. Ma voltak kint a baleseti jegyzőkönyvet felvenni. A férjem is itthon van a jövő héten, mert valakinek el kell lássa a gyerekeket is. A kicsik 4, 8, 9 és 11 évesek.
A diagnózis: S8240 szárkapocscsont-törés; S8260 külboka törés
Mennyi idő alatt jöhetek helyre legalább annyira, hogy dolgozni tudjak? (Sokat kell lépcsőzni a hivatalon belül) Mennyi idő alatt jön helyre 100%-ig, vagy lesz-e még olyan, mint előtte volt? Mire számíthatok, mint munkahelyi baleset is 70% vagy kevesebb, vagy több? A fekvőgipsz után mire számíthatok (pl. járógipsz, bokarögzítő)?
Remélem, hogy a kategória-választás nem félreérthető!
Én a csuklómat törtem el hasonlóan lépcsőn leszáguldva, de megadták a 100%-os táppénzt mert úgy állapították meg hogy munkahelyi baleset volt ami a saját hibámon kívül történt (voltak vmi sávok a lépcsőn aminek az lenne a lényege hogy kevésbé csússzon tőle, de eléggé meg voltak kopva, ez elég indok volt hogy ne az én hibám legyen az esés). Nekem azt mondták ha az miatt estem volna le hogy pl. telefonozok, szóval egyértelműen saját hibám, akkor csak a 60%-ot kapnám.
Mivel nem a bokám törött azt sajnos nem tudom mennyi idő és hogy gyógyul de nekem most egy évvel később se olyan jó a csuklóm még, kevesebb súlyt bírok el vele mint korábban még hajlamos csak úgy fájni.
Home office nem opció esetleg amíg meggyógyul a nomád, lehet ezt esetleg egyeztetni a munkáltatóval vagy a munkád jellege miatt ez nem lehetséges?
Ez az idő tökéletes arra, hogy megtanulj valami jó home office szakmát, s akkor tökmindegy, hogy a volt kollégáknak mennyit kell lépcsőzni…
Pl. online MLM, online tőzsde, online marketing, esetleg valamilyen IT-téma stb.
Az üzemi (munkahelyi) baleset, amennyiben megállapítható, hogy nem a te hibádból történt, akkor minden esetben 100%. Amennyiben a munkáltató vizsgálata azt hozza ki, hogy te is hibás vagy a baleset bekövetkeztében, akkor a munkáltatónál egybefüggően eltöltött időtől és a gyógyulás helyétől függően 50% vagy 60%.
Amennyiben a vizsgálat arra jut, hogy te is hibás vagy a sérülésedbe, akkor:
50%
- Ha a munkaviszonyod 2021. április 5. napja után indult
- a munkaviszony 2021.04.05 megelőzően indult, de a sérülés jellegénél fogva tartósabb kórházi ellátásra (bennfekvő) szorulsz
60%
- a munkaviszony 2021.04.05 megelőzően indult és a sérülés jellegénél fogva elegendő az otthoni lábadozás
Amennyiben a munkáltató elismeri a saját felelősségét a balesetbe:
- Minden esetben 100% táppénz jár.
Mivel a leleteden BNO szerint nem kizárólag a külboka-, hanem a szárkapocscsont-törést is feltüntették, ami viszonylag ritka, elővetíti azt, hogy a szalagok is sérülhettek, mégpedig nem is kis mértékben. De ezt a röntgen nem mutatja ki. S mivel az rtg kimutatta a csontsérülést, így MR/ultrahang nem is lesz.
A gyógyulás akár 3 hónapot meghaladó idő is lehet.
Először is mielőbbi teljes gyógyulást kívánok!
Sajnos több hónap. Ha munkahelyi balesetnek állapítják meg, akkor semmiképpen ne próbálj idő előtt visszamenni dolgozni. Ha valamiért nem ismerik el munkahelyi balesetnek, akkor meg nincs jó döntés. Ha idő előtt - pl. járógipszben - visszamész dolgozni és rásérülsz, még hosszabb lesz a felépülés. Tudom, hogy 4 kisgyerek mellett nehéz...
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. A felettesem annyit mondott tegnap este, amikor beszéltünk, hogy a felvett jegyzőkönyv és a megtekintett kamerafelvételek alapján nem gondolja, hogy kérdéses lehet, hogy a balesetem üzemi (munkahelyi) balesetnek lesz nyilvánítva. Már csak azért is, mert alig 3-4 perccel korábban lett felmosva az egész lépcső, ami még nem száradt meg. Ráadásul a lépcső belső (fal felőli) oldala alapon csúszósabb, mert külön festést kapott néhány hónapja.
Persze hivatalosan még nem kaptam erről döntést.
Kísértetiesen hasonló balesetem volt 2021. május 25-én. Egy hét után viszont kiderült, hogy jobban elvan a csont mozdulva, mint előzőleg látható volt, így június 2-án műtöttek. A fekvőgipszet június 9-én, a járógipszet július 19-én vették le a lábamról. A gyógytornát (kb. 2 hét) és a fizioterápiát (kb. 10 hét) követően október 11-én váltam munkaképessé, legalábbis az orvosok szerint. De úgymond (majdnem teljesen) tünetmentessé talán úgy november második felében, vagyis kb. 6 hónappal a sérülés után.
Igaz, hogy 5 terhességgel (ebből 2 ikerterhesség volt) a hátam mögött, nagyjából 30 éve fennálló diabetesz-szel megspékelve nem meglepő a hosszadalmas gyógyulás. Nekem üzemi balesetként 100%-os táppénzt számoltak fel.
Nekem akkor 9-17 év közti gyerekeim voltak, akik nagyon sokat segítettek a házimunkába és a ház körüli munkákban is, mindamellett, hogy suliba és edzésre jártak.
Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszokat.
Már az első gyermekem előtt 5 éves munkaviszonyom volt. Az utolsó után tavaly májusban mentem vissza dolgozni.
#3 (Szabó T. Gábor 1950)
Az április, hogyha jól sejtem július akart lenni!?
#6 (A.Edina974)
Nem voltak megnyugtatóak a szavaid.
Arra viszont számolj, hogy a 100%-os táppénz sem azt jeleni, hogy augusztusban (júliusi fizetés gyanánt) ugyanannyit fogsz kapni, mint júliusban (júniusi fizetés gyanánt) kaptál.
A táppénz alapod a táppénz első napját (2023.07.05.) megelőző harmadik hónap utolsó napját megelőző 6 hónap (esetedben elvileg 2022.11.01-2023.04.30.) pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapot képező jövedelem napi átlaga, ami nem lehet több a táppénz első napján (2023.07.05.) érvényben lévő legkisebb bér (minimálbér) egyharmincad részének duplájánál (jelenleg: bruttó 15.466,66 Ft).
A pénzbeli egészségbiztosítás 2020. július 1-jét követően keletkezett keresetekről szóló bérjegyzékeken már a természetbeni egészségbiztosítással, a társadalombiztosítási nyugdíjjárulékkal és a munkaerő-piaci hozzájárulással összevontan társadalombiztosítási járulékként szerepel, ami így 17,5%; Korábban is ennyi volt, csak a bérlapokon jobban szét kellett tagolni. A pénzbeli egészségbiztosítás 4%, a természetbeli egészségbiztosítás 3%, a nyugdíjjárulék 10%, a munkaerő-piaci hozzájárulás 1,5% volt.
Sajnos véletlen kiemeltem a kérdést, miközben az anyagi rézre utaló kérdésre a megérkezett a munkáltatói határozat:
A 2023. július hó 5. napján 10:58-kor bekövetkezett balesetem abból adódott, hogy az alapesetben is síkos járólappal lejárólapozott lépcső 6 perccel korábban lett felmosva és nem száradt fel. Elismerték a határozatban, hogy a felvételek alapján ott sérülhetett vagy sérült meg bokám (mint írták: hogy: "a munkavállaló jobb bokájának kificamodásának gyanúja a felvételek alapján is fennállna").
Gyógyulj meg, kérdező!
Fekvőgipszben azért a mosdóba ki lehet menni, ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!