Mennyi a gyárakban a pihenőidő?
Azoktól kérdezem, akik gyárban, három szakban dolgoznak, hogy mennyi szünetidőt kapnak egy műszakban, és mi történik, ha azt túllépik?
Leginkább a 8 órás munkaviszonyokra vagyok kíváncsi, de jöhetnek a 12 órás válaszok is, tényleg érdekel.
Törvényileg állítólag csak 20 perc jár, én ezt keveslem!
Jelenlegi munkahelyemen 2×10 perc szünet van (kb 2 óra és 6 óra munka után) és egyszer 20 perc ebédszünet jár (ez meg kb 4 óra után úgyhogy átlag azért 2 óránként van pihenő, összesen 40 perc). Kártyás rendszer van, mivel ki lehet menni mosdóba bármikor illetve inni, mert a termelésbe nem vihető folyadék be, ezért úgy van beállítva nálunk a rendszer hogy nap végén jelez hogy ki mennyivel lépte túl a 60 percet. Hacsak néha néha fordul elő nincs következménye, ha már heti 1-2szer akkor szólunk az illetőnek hogy tartsa be a szüneteket, ha meg szinte napi rendszerességgel történik akkor előbb írásos figyelmeztetés és ha folytatódik kirúgás jár.
Korábbi helyemen szintén ez a 2x10, 1x20 perc járt és kártyával mérték, mosdóba és inni ki lehetett menni, de itt komolyabban vették a szünetek túllépését és hamarabb jött a figyelmeztetés illetve gyakoribb volt a kirúgás a hosszú szünetek miatt.
Ahol a pályám kezdtem viszont nem volt kártyás rendszer, ha jól emlékszem 2x5 és 1x25 perc szünet volt illetve nyáron még plusz 2x10 perc hőségriadó esetén. Amúgy néhány kisfőnök kivételével a többség lesz@rta ki mikor ér vissza, annyira rossz volt itt a fizu és a munkakörülmények hogy nem mertek ilyen miatt kirúgni bárkit is mert nem álltak sorba a helyére a munkások.
Nálunk 12 órából 1 óra jár hivatalosan, de gyakorlatban 2 óra szokott lenni, ezt akarják a lecsökkentett termelêsi volumen miatt 1.5 órára levinni.
Azért szerencsére nem mindenhol csak a törvényileg előírt minimum jár...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!