Jogomban áll fizetés előtt felbontani a utánvétes csomagot ellenőrzés céljából?
Utánvéttel rendeltem egy alkatrészt a szervíztől.
Leírtam a pontos típust, és külön megemlítettem hogy 7 bordás tengelyhez csatlakozik.
Futár hozta, nem olyat küldtek amilyet rendeltem, 9 bordás tengelyhez valót.
Ki kellett volna, ill. kibonthattam volna a csomagot fizetés előtt?
Őszintén örültem mikor megjött az alkatrész, eszembe se jutott hogy nem jót küldenek, mert precíz típust+figyelmeztetést is írtam.
Az erre vonatkozó szabályt hirtelen nem tudom, így hiszek én is az előzőnek, viszont ha online rendelted (nem láttad személyesen), akkor 14 napon belül indoklás nélkül visszaküldheted, és vissza kell fizetniük a vételárat. Csak a postaköltség terhel téged. A legtöbb bolt manapság már jófej és a vevőt helyezi előtérbe, így nagyon sokszor a 14 nap nem annyi, hanem több és a postaköltséget is állják/személyesen is visszaviheted. (Pont emiatt nekem logikus, hogy nem bonthatod fel fizetés előtt, hiszen úgyis visszaküldheted, ha nem jó, a futár viszont nem intézheti ezt a visszavételt.)
Ha pedig a megrendelésed jó volt, de rosszat hoztak, nincs kérdés, egyértelműen bármilyen pluszköltség nélkül cserélniük kell. (Az alkatrészt nem ismerem, de ha mondjuk elrontottad a cikkszámot, csak egyébként leírtad, hogy 7 tengelyes kell, az sajnos nem a bolt hibája (bár valószínűleg akkor is jófejek lesznek), ha ilyesmi nem történt, akkor egyértelműen javítaniuk kell.)
Ami kimaradt: Magyarországról rendelted? Amit leírtam a 14bnapos elállással az ide (és ha jól emlékszem az EU-ra) vonatkozik. A hibásan teljesített megrendelés nyilván a világ semelyik táján nem elfogadott, csak mondjuk Kínából nehezen hajtod be.
Magyarországi márkaszerviz.
Azóta ígéretet kaptam a cserére, hogy jót küldenek, a rosszat visszaviszik.
Reménykedem ...
Sokkal egyszerűbbnek tartanám, ha az ember nem veszi át a futártól a nem megfelelő árut, nem kell külön procedúrával visszaküldeni.
De ez csak úgy lehetséges, úgy derül ki, ha felbontjuk a csomagot.
Nem tudom a jogszabályt, de szerintem eltérő a szállító/futár hozzáállása is a kérdéshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!