Vásárolni akartam egy személy autot, és lefoglaloztam. Másnap derült ki, hogy több km van benne és 2helyett, több tulajdonos szerepel a nyilvántartásban, elakartam állni az üzletől, de az eladó nem adja vissza a foglalot. Feljelenthetem?
A foglaló nem jár vissza!
Ezért csak előleget szabad adni!
Annak van igaza,aki szerint a foglaló kétszeresen jár vissza!
Ha a vétel az eladó hibájából hiúsul meg, (a te esetben ez áll fenn),akkor kétszeresen kell visszakanod a foglalót.
Ha a kocsi megfelelt volna a hirdetésben szereplők adatoknak,te viszont időközben ennek ellenére meggondoltad magad,akkor tarthatja meg az eladó a foglalót. (Egyszeresen)
A foglaló arra való, hgy megerősítse a vevő vételi szándékát.
Az ELADÓ kapja a foglalót.
Ha a VEVő el akar állni az üzlettől(Te), akkor nem kapja vissza a foglalót.
Ha az ELADÓ akar elállni az adásvételtől, akkor a foglaló dupláját kell visszafizetnie. (Mivel a vevő megvette volna, így kvázi kár érte)
Ha viszont megtévesztett téged az eladó, akkor előfordulhat, hogy semmissé lehet tenni a megállapodást, én bevonnék az ügybe egy ügyvédet, ő majd tisztázza a lehetőségeket.
Nem akkor jár vissza duplán a foglaló, ha az eladó eláll az ügylettől. Hanem akkor jár vissza, ha az eladó hibája okán hiúsul meg az ügylet.
Ebben az esetben nem jó módszer a szerződés előtti állapot visszaállítása, hiszen az eladó volt az aki meghiúsította a hamis tények közlésével az ügyletet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!