Kell-e fizetnem albérleti díjat? Folyt.
Eladtam a lakásomat,a vevő szerződés szerint okt.20án költözne,de nem fizette ki a teljes vételárat, csak foglalót,előleget fizetett.
A kérdésem: okt.20tól kell e neki albérleti díjat fizetnem? Vag ycsak akkor,ha már kifizette a teljes vételárat és én nem tudok kiköltözni?
Voltatok már ilyen szituációban?Kösz a válaszokat előre is!!!
Én már adtam el a lakásomat, de akkor az Adás-vételi szerződésbe beleírtuk :
- mikor (melyik dátumon) fizeti a lakás teljes vételárát
- melyik dátumon foglalhatja el a lakást
- milyen dátummal vagyok köteles kiköltözni
- ha nem fizet az adott dátumon, akkor milyen szankciókra számíthat
- ha nem költözöm ki az adott dátumon, akkor mire számíthatok
- villany- és gázóra állást mikért rögzítjük és mikortól ki fizeti a fogyasztást
Ezt a Szerződést ügyvéd fogalmazta meg, aki pontosan ismeri a jogszabályokat és figyelembe vett minden felmerülhető problémát...
Úgy tudom, még mindig érvényben van a rendelet, ami szerint kizárólag ügyvéd közreműködésével adható-vehető ingatlan.
Lennie kell Adásvételi Szerződésnek a te esetedben is : olvasd el, mi van benne?!
Ha nincs benne, akkor sürgősen keresd fel az ügyvédedet, aki az adásvételt intézi.
A Szerződésben benne kellene lennie pontosan, hogy :
- mennyit fizetett ki foglalóban vagy előlegként a Vevő
- milyen dátumon fizeti a fennmaradó vételárat
Ezt az ügyvédet te szerezted, vagy a Vevő???...
Az sem mindegy, hogy ELŐLEGET vagy FOGLALÓT fizetett a Vevő :
Az előleg és a foglaló között jogkövetkezményeit tekintve az ügylet meghiúsulása esetén van különbség:
A Ptk. szabályai szerint az előleg meghiúsulás esetén visszajár a vevőnek mindenféle levonástól mentesen. Anyagi következménye tehát ennek nincs.
A foglalónak ezzel szemben már vannak szankciós jellegű jogkövetkezményei. Ha az adásvételi szerződés az eladó hibájából nem jön létre, akkor az eladó az adott foglaló összegét kétszeresen köteles a vevő részére visszatéríteni. Ha a vevőnek felróható okból hiúsul meg a szerződés, ő a foglalót elveszíti.
Nehogy fizess neki bármit is, ha még nem fizetett ki!
Az alap, hogy amíg a vételárat nem egyenlíti ki, addig a lakás nem az övé!
Ő követeli a pénzt, és fizetni meg nem akar? MErt akkor ügyvéd, azonnal!
Vagy meg lehet beszélni a helyzetet vele?
Ja, és tényleg, foglalót, vagy előleget fizetett? (A foglalót nem kell visszaadni, az előleget vissza kell ha eláll az adásvételtől.)
Előző voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!