Kevés amit félreteszünk? Ennyiből többet kellene?
Én fizetésem 440e nettó, férjemé 490e (mondjuk most kapott béremelést április 1-től csak még nem tudjuk mennyit, mindegy is, eddig ennyi volt) Plusz kap 40e szép kártyát havonta
Ebből kb 400 ezret tudunk félretenni havonta összesen
Van egy házunk amire hitel 90e ft, illetve van diákhitelem ami havi 30e ft (11 hónap múlva lejár végre hacsak ki nem fizetem addig egyben, igazából ez is mindegy)
Ezenkívül 1 gyerek óvodás, 1 nagy kutya, 1 kocsit tartunk fent
Egyszerűen nem értem, úgy érzem nem szórjuk a pénzt, sokat főzünk itthon, nem járunk minden hétvégén programokra, mégse tudunk többet eltenni. Cigizni nem cigizüni, nem kávézunk, alkohol is csak alkalmakkor. De simán elmegy így is ezek szerint 4-500 ezer havonta. Mostanában kezdtem el jobban nézni, hogy mégis mennyi marad pontosan egy hónapban.
Más aki nem keres ennyit mint mi hogy él meg akkor ha ennyi bevételből is csak ennyi megy félre? Most próbálok pár hete tudatosabb lenni, 1 hete egy fillért se költöttem, azt esszük ami itthon van és semmire sem költök. Én osztom be ilyen rosszul? :(
28N
Ez teljesen jó ha ennyit félre tudtok rakni. Esetleg még egy százast hozzá lehetne csapni, de ennyi.
3 fő plussz kutya, ennyi.
Mi fejenként kb 100 ezret költünk kajára egy hónapban. Pedig legtöbbször az akciós dolgokat szoktam megvenni, és mi is szinte mindig főzünk, nagyjából hetente egyszer szoktunk rendelni vagy étterembe menni.
De mi még csak ketten vagyunk, így a kajapénz összesen 200 ezer. Szóval szerintem rendben van a költésetek, így hitellel, mindennel együtt szerintem normális az a kb 500 ezer, amit elköltötök egy hónapban. Sajnos ilyen árak vannak..
Tankolás, rezsi, vásárlások, ezeket mind össze kell írni hogy képet kapj a kiadásaidról.
Miután ez megvan el lehet kezdeni lehúzogatni, mi az amin spórolni lehet.
Az is mérvadó, hogy mi az amire spórolni szeretnétek, elvégre 400.000Ft nettó amit félre tudtok tenni az már elég szép összeg önmagában is.
Gondolom a ház amiben laktok teljesen fel van újítva, mármint nem viszi a gáz a rezsit, nyílászárók ki vannak cserélve, vízmelegítés, sütés/főzés elektromos.
Ha ez is igaz, akkor gondolom a ház is szigetelve van.
Ha viszont ezek nincsenek meg egy felújítás után 40-100EFt-ot meglehet spórolni a rezsin évszaktól függően.
A tankolást is mérlegelni kell, tömegközlekedéssel lehet +20 perc lenne a készülődés munka előtt, esetleg még 10 perccel hosszabb az ingázás, de ha cserébe 20-30EFt-ot megtudtok spórolni a benzín árán, akkor megéri átállni.
Különben elismerésem, hogy van család, akinek fontos a spórolás még ennyi megtakarítás mellett is, elvégre minél előbb kezdi el az ember, később annál jobban megtérül.
Ha kertesház, akkor a kertészkedést is érdemes megfontolni, például én szüleimnél 6 éve ültettem 4 diófát, most annyi diót terem, hogy nem kell télen diót venni, ami legalább 16.000Ft lenne évente, rengeteg diós bejgli készül. :D
Mire szeretnénk spórolni? Felújítás, utazások, plusz a mi/gyerekünk jövője, kb ennyi van a listán.
A felújításra már nem sokaig mert azzal haladunk a vége felé. A vízmelegítés elektromos, a sütés főzés is, a fűtés jelenleg gáz, a fürdőszobában most lesz elektromos. Amit megcsináltunk eddig az a kerítés vadonatúj, az nagyon ramaty volt, kutya/gyerek mellé kellett az új. Bent teljes villanyvezetékcsere, ki lett építve a 3*32 amper új hálózattal, teljes vízvezeték ki lett cserélve újra kint-bent, teljes járólap/parketta csere, konyha burkolás, beépített konyhabútor, nyilván festés, új bútorok mostmár végre mindenhol, mosókonyha tároló kialakítás. Ablakok felújítása, nem cseréltük őket, szép nagy faablakok vannak, jó állapotúak, a műanyag ablakokat utáljuk, ezek lettek beállítva, felújítva amik voltak. Most kezdik a fürdőszobát szétverni, padlótól a plafonig, az lesz még 3 millió, ez az utolsó nagy tétel bent, ott elektromos fűtés lesz, fűtőszőnyeg+törcsiszárító.
Amúgy nem nagy a rezsink, villany eddig havi 11e, gáz tavasszal nyáron 0, télen a legtöbb 35e volt, víz 8e. Nincs szigetelve a ház, 30-as tégla+gázbeton 1995ös építés, nyáron olyan mintha légkondi lenne, télen meg meleg alig fűtéssel is. Ezért a szigetelésen agyaltunk is kell e nem e..hajlunk a nem felé. Már csak kint akarunk majd térkövezni meg egy két dolgot, udvart 2 év alatt rendbetettük, van amúgy 7 gyümölcsfánk. 13 volt de felét kivágtuk, 500 negyzetmeter a kert, egy dzsungel volt, ami van jól terem, tavaly még adtam is el csomót
Tankolasra valóban figyelünk, én vonattal járok dolgozni, férjem kocsival de 40 ft/km kap és ő másképp nem tudna, be kellene mennie Bp-re vonattal es onnan másik vonat 2 óra oda 2 vissza kb kocsival meg 25 perc, mikor szerelőnél volt az autó pár napig megtette, neki nagyon húzós úgy , amúgy igyekszünk helyben bicajozni, gyalogolni sokat, nem vagyunk nagy kocsisok (20 ezres város)
Amire sok megy el az valóban az hogy bemegyek sokat boltba és összevissza veszek sok "felesleges" dolgot, erről kell leállnom tudom.
Évente 2-3* nyaralunk külföldön, erre nem sajnáljuk egyedül, de nem luxus helyeken (Görögo., Bulgária, Spanyol, Ciprus kb ezeken voltunk mostanában) és saját szervezésben jó áron megyünk mindig.
#4 vagyok,
Ezek alapján tényleg a vásárláson látom amin visszább lehetne venni, de olvasva a bővebb leírásod ezután a 400.000Ft havi megtakarítás abszolút korrekt, még úgy is hogyha eddig nem feltétlen merült fel bennetek a spórolás.
Ha tényleg boltra megy el sok, ruhavásárlás esetleg, vagy egyéb kevésbé szükséges dolgok ezen vissza lehet venni szerintem. Tényleg csak a nyugtákat tegyétek egy helyre 1 hónapig, majd nézzétek át közösen mi az amire nem feltétlen volt szükség.
Biztos vagyok benne, hogy legalább 30.000Ft össze fog jönni, amit megspórolhattatok volna.
Utazáson is pár ezret biztos meglehet spórolni egy részletesebb tervezéssel, akár napi beosztásban hogy hova mentek az adott helyszínen, de nem szabad hogy az élmény kárára menjen.
Szóval a kérdésre ezekután azt tudom válaszolni, hogy nem feltétlen szükséges spórolnotok, ténylegesen a vásárlásban lehetne érzékelhető eredményt elérni.
Szerintem teljesen jol raktok felre. Ha a hiteleket levonjuk marad 810 ezer forint, ebbol 400 ezret elraktok, ez tobb, mint jo szerintem. Sot, nekem most remenyt is adtal, hogy 1 gyerekkel meg 1 nagy kutyaval ki lehet jonni 400 ezerbol.
Maximum tenyleg a vasarlason lehet sporolni, esetleg a kajan, ha jobban nezed az akciokat/muncholsz. Ha ezeket betartod es a diakhiteled is lejar siman el tudjatok rakni a bevetel 50%-at tartosan, ami mar nagyon szep szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!