Melyiket befektetés a jobb és Miért? Budapesten 57m2 Panel 3 szobás vásárlása vagy 43m tőkét állampapírban kockázatmentesen garantált közel +16m/2év kamatot?
-Egy budapesti saját tulajdonú albérletkiadás már van.
A 2. kiadott lakás lenne befektetés célból.
/ugyanakkor saját életvitelből is jobban tetszik mint a meglevő, mert nagyobb, mert világos/
-A két lakás albérletkiadása tartós befektetési keresetkiegészítést jelentene számomra.
Befektetés szempontjából melyik a jobb?
Az ingatlan szerintem reál áron van, -~6% alku alap is benne van.
Jó állapotú, redőny, klíma, szúnyogháló, szép burkolatok, csempék, izléses kialakítással, bevésett vezetékekkel.
Ez az állapmpapír varázs addig jó, amíg parkol a pénzed, és nem tudod valami kezzel foghatóba fektetni.
De hosszú távon masszív bukó lesz az ingatlanhoz képest így is.
A HIVATALOS infláció 25%, az állampapír meg csak 16%-ot fizet.
Rengeteg pénze van most a lakosságnak állampapírban, az szinte mind arra vár, hogy a megfelelő ingatlanba ugorjon.
Ha venni akarsz, most vegyél szerintem, de jövőbe nem lát senki.
43m lakás, kiadva 150-220e/ho -ingatlanos 1havi költség - ado kiadas utan,
1x volt problémás lakoim masik ingatlanba utana covid alatt inkabb üresen hagytam a helyet. Náluk jó volt a mindenfele bejelentett körülmény, ha haver lakja az más, de vele szigorubb szerződést kötöttem előbbiből tanulva..
Mérleg nyelve az hogy az allami kamat 2év alatt kb 8,3 évnyi bérleménnyel ér fel kinlódás nélkül. Miközben ugy mond kézpenzem van es barmikor bonthatom.
Vétel esetén lesz egy 50éves panelem, ami 30év alatt termeli ki magát kb, és akkor 80éves lesz, így se biztos hogy jó vétel. Nagyon tetszik nekem, de ez minden pénzem és szülői besegitést is elviszi
Valahol mérlegelem azt is kamatbol hányévig nem kellene dolgoznom teszem azt.
Hajlok az állampapir felé, diverzifikáció kapcsán megint nem okos a döntés.
Kompenzálhatom hogy a havi megtakaritásom tőzsdei tanulás részvények vásárlására használom fel, mégse a 43at rakom a pirosra.
Azt is számold bele, hogy 8-10 év alatt kb. meg fog duplázódni a lakás piaci ára.
Ahogy előttem is írták, ha a kamatok lejjebb mennek, akkor kiáramlik a pénz az álomkötvényből és keresletként megjelenik az ingatlanpiacon, azonnal megnyomva 15-30%-kal az árakat. Ha addig álompapírba rakod a pénzed, pont ott fogsz tartani, hogy "ugyanezt" a lakást veszed meg, de kb. annyival drágábban, mint amennyi kamatyjövedelmed lett az álomkötvényből.
Kockázat meg mindenben van, egyikben is, másikban is.
Viszont sokan szívesen cserélnének veled ebben a dilemmában. 😂
Az inflációról ilyenkor azok a hivatásos okoskodók beszélnek előszeretettel, akiknek ugyan nincs pénzük lakásra, de akarnak mondani valami frappánsat, hogy odaszúrjanak annak, akinek van.
Kérdező, tök mindegy melyiket választod a két jó megoldás közül, csak irigyelni tudlak érte. ✌
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!