Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Milyen esetekben kobozhatják...

Milyen esetekben kobozhatják el valakinek a vagyonát? Pl. egy bankrablót ha elfognak, de nem találják meg a rabolt pénzt, elkobozzák a tuajdonát, hogy abból fedezzék a kárt?

Figyelt kérdés
Viszont ha valaki úgy okozott kárt, hogy egy fillért sem kapott, de aláírásával hozzájárult hogy valamely cég megkapjon egy rendelést, és utólag kiderül, hogy az a bizonyos cég nem felelt meg minden feltételnek, akkor az illetőtől elkobozhatják a vagyont úgy, hogy ő semmilyen anyagi haszonhoz nem jútott, nem kapott érte fizetést soha egy fillért sem?

2023. jan. 30. 10:22
 1/7 anonim ***** válasza:

Ha a bankrablot elfogjak de nincs meg a penz, nem vagyonelkobzas van, hanem a bank polgari perben ervenyesiti az igenyet es behajtjak. Gondolom a whiskeystol is vonnak rendesen.

Munkavalallo akkor felel a rabizott vagyonra,eszkozre ha az o hibajabol, ha neki felrohato hanyagsag miatt esik kutba egy uzlet vagy tor össze egy autot.

Ha van egy ceges autód és télen balesetet szenvedsz mert nincs a kocsin teligumi mert a munkaltato nem akart penz kolteni a cserere es mondjuk fenyeget hogy kirug ha nem hasznalod igy az autot akkor nyilvan nem felelsz az okozott karert.

Ha ittasan ulsz volan moge es ugy okozol balesetet es totalkaros a kocsi akkor meg igen. Vagy levonjak a fizetesedbol vagy megegyezel veluk valhahogy. Itt se lesz vagyonelkobzas.

A volner schadl vesztegetedi ugyben viszont van vagyonelkobzas.

2023. jan. 30. 15:11
 2/7 anonim ***** válasza:

Vagyonelkobzás általában akkor játszik, ha valamilyen bűncselekmény által vagyongyarapodásod volt és ezt a büntetést ítéli meg a bíróság. Amilyen példákat Te felhoztál, az nem vagyonelkobzás kategória.

Ha a vagyongyarapodás fizikailag létező dologban ölt testet (ingatlan, gépjármű, stb.), akkor azt kobozzák el, és az állam tulajdonába kerül. Ha fizikailag nem mutatható ki, akkor számszerűsítik, és pénzbeli vagyonelkobzás lesz a dologból. Nyilván ezt előtte egy mindenre kiterjedő vagyonfeltárás előzi meg a nyomozóhatóságok részéről.

Ezeket törvényszéki eljárások előzik meg, tehát a vagyonelkobzás végrehajtása utána már a NAV feladata.

2023. jan. 31. 05:27
 3/7 A kérdező kommentje:
A kérdező vagyok, köszönöm az eddigi válaszokat, röviden megpróbálom leírni a helyzetemet. Önkormányzatnál dolgozom hivatalnokként, ilyen minőségben be voltam téve egy bízottságba, ami azt kellett eldöntse, hogy egy bizonyos cégnek megítéljük-e a szolgáltatást. Ezért egy fillér kompenzálást sem kaptam soha, kaptam tovább a rendes fizetést a hivatalnokként végzett munkámért, ezt a munkámon kívüli de a munkahellyel járó kötelességként értelmeztem. Négy év után pert inditottak ellenünk, jobban mondva első sorban a kivitelező cég ellen, mert utólag kiderült, hogy még okmányokat is hamísitott. Mi tettestársak vagyunk a bűn elkövetésében, vádolnak hamis okmányok használatáért (amiről nekünk fogalmunk sem volt) mellesleg mi csak a hitelesített fénymásolatokat kaptuk meg, az eredetit nem is láttuk. A cég képviselője nem vett részt az elbíráláson, csak elküldte az ajánlatot és a szükséges okmányokat. Utánunk viszont még két hivatalos szerv is ellenőrízte és láttamozta, (ahol felkészített, tapasztalattal rendelkező szakemberek dolgoznak és nap mint nap ezt végzik jó nagy fizetésért!). Ők elfogadták, hogy minden rendben van és utólag minket vesznek elő, hogy ezt nem vettük észre. Azonkívül felróják, hogy favorizáltuk ezt a bizonyos céget, holott az egyedüli jelentkező volt. És ezenkívül azzal vádolnak, hogy rosszhiszeműleg írtuk alá. Fogalmam sincs ezt mire alapozzák. Tény, hogy már tavaly májustól minden vagyonra jelzálogot tettek egy esetleges elkobzás végett. Tehát én egy fillért sem kaptam ezért, nem volt kenőpénz (ezzel nem is vádolnak), de valahogy mégis rejtetten benne van a vádban, hogy előre megegyeztünk ezzel a céggel, hogy támogatjuk őket, ha nem is felelnek meg bizonyos követeléseknek. Nem tudom ki lenne az a hűlye, hogy ezt megtegye semmi anyagi haszon nélkül. Mai napig fogalmam nincs kik azok a személyek, akik ezt a céget képviselik (a nevüket tudom a vádból), de azóta sem találkoztam soha velük, soha egy telefon, egy e-mail vagy semmi ilyesmi, akkor hogy egyezhettem volna meg velük előre? Szinte nevetséges a vád, viszont halálkomoly. Sokszor csak gondolkozok rajta, hogy is júthattam ide, úgy, hogy szándékosan semmi rosszat nem követtem el. Persze öt év után könnyű mindenbe belekötni, de azt vegyék én - én (vagy mi a többi munkatársaimmal együtt) gyakorlatilag laikusként semmi ilyen tapasztalattal, ilyen irányú felkészültséggel - mit láthattam akkor az egészből? Az a bizonyos cég a kivitelezés közben is követett el több szabálytalanságot, trükközött ezzel azzal, alvállalkozókkal végeztette a munkát, holott a szerződésben ő volt szerződő a fél, de ezt én honnan tudhattam előre, és mivel vagyok ebben hibás? Végül is a pályázatból ez a cég az élelmezést végezte, (emellett volt több másírányű szolgáltatás is főleg pszihológiai és pedagógiai, de csak az élelmezésbe kötöttek bele) bizonyos hátrányos helyzetü gyerekek felé, ha trükközve is, a szolgáltatást elvégezte a szerződést betartva, időben, megfelelő mennyiségben és minőségben biztosította az étkeztetést hónapokon keresztül, amiből valami két hét az amibe bele kötöttek, mégis kár okozásáról beszélnek és nem csak a két heti vitatott szolgáltatást fizettetik velünk vissza ha a bíróság vétkesnek talál, hanem a teljes periódusra a teljes étkeztetési költséget, holott egy étkezés sem maradt ki, még csak nem is késett. Milyen alapon beszélnek akkor károkozásról? Nem tudom, az egészet nem értem, de lassan rámegy a vagyonom az ügyvédekre és az egészségem az aggódásra, és várhatólag ez még évekbe telik amíg tisztázódik, ráadásul a munkahelyem is elveszthetem, ha bíróságra kerül a dolog, amig tart a per külföldre se nagyon mehetek dolgozni (mert ha hívatnak jelentkezni kell a bíróságon, ha külföldre megyek ez nehezen megoldható) itthol ki vesz fel bárhova míg per folyik ellem, az ügyvédet fizetni kell valamiből, ezenkívül van egy egyetemista lányom más városban, ott fizetni kell a költségeket, a családba viszont én vagyok az egyedüli kereső, ha én is elvesztem a munkát teljesen jövedelem nélkül maradunk, ezt ezt leszarja bárki is? Azt már nem is említem, hogy mi is kell legalább néha együnk valamit, legalább 10-15 fokig kifűteni a lakást, a számlákat fizetni, mert egyéb igény eszembe sem jút (kirándulás, szórakozás vagy bármi efféle). Az ügyünk úgy áll, hogy gyanusitottból vádlattok lettünk, de még nem került a bíróságra a perünk, egy csekély esély állítólag van még rá, hogy per előtt felmentsenek megalapozatlan vád miatt, de esélyesebb, hogy bíróságra kerül az ügy és csak ott tisztázódik, talán évek alatt. Nem tudom, hogy megérem e a végét, minden esély megvan rá, hogy felmentéssel végződik, de ha hamarabb elvisz egy agyvérzés, egy szivinfarktus vagy valami ilyesmi, akkor mit érek vele? Ha felmentenek is senkitől sem várhatok egy fillér kárpótlást vagy kompenzálást utólag, azonkívül, hogy ha felfüggesztik a munkahelyet és utólag teljesen felmentenek, akkor állítólag a kimaradt fizetéseket utólag kifizetik - talán. Miért van az, hogy csak úgy tönkretehetik bárki életét minden vétkesség nelkül? Valaki csak úgy játszadozhat a mások vagyonával, életével, egészségévél, jóhírnevével, becsületével minden következmények nélkül? Nem égbekiáltó ez az egész? De tehetek bármit azonkívül, hogy mindenen spórolok, de nem az ügyvéden, ha többe is kerül, de értse a dolgát? Ti hogy tudnátok ezt feldolgozni, vagy elfogadni?
2023. jan. 31. 07:54
 4/7 anonim ***** válasza:

Ez nagyon durva történet, az biztos.

Abból, amit leírtál, nekem az jön le, hogy itt egy hibás teljesítésről van szó az általatok megjelölt szolgáltató részéről. Nem is értem a vádat. Ki volt a "feljelentő"?

" Tény, hogy már tavaly májustól minden vagyonra jelzálogot tettek egy esetleges elkobzás végett. "

Ezt nem értem. Jelzálogot? Biztos? A saját vagyonodra?

2023. febr. 1. 04:13
 5/7 A kérdező kommentje:

Nem Magyarországi eset, a feljelentő az országos korrupcióellenes szerv, akinek talán valami számvevő szék tett jelentést valami gyanus rész miatt a pályázatból. Minden vagyonomra jelzálogot tettek, házra, összes földekre, autóra stb. (gondolom az a jelzálog amikor nem adhatsz vagy adományozhatsz semmit senkinek), hogy ne hiányozzon semmi, mire el akarják kobozni, ha erre sor kerül. Én is abba reménykedek, hogy túlreagálták a helyzetet, és ezt nem is tehetik meg, elsősorba mert mi semmit nem csináltunk rossz szándékkal, ha téves megitélés vagy hiba volt aláírni, akkor is ez miért bűncselekmény, méghozzá ennyire súlyos? Ha minden tévedést ennyire megtorolnának, akkor kipusztulna az emberiség! Másodsorban az itteni törvények alapján is azokban az esetekben kobozhatnak el vagyont ha:

- büncselekményből származik a vagyon

- ha valamilyen vagyoni tárgyat (mondjuk haszonjárművet vagy más eszközt) büncselekmény elkövetésére használnak

- ha valami vagyontárgyat menekülésre, a büncselekmény elrejtésére használnak fel vagy büncselekmény elkövetésére köcsönöznek

-ha az adott vagyontárgy illegális vagy tiltott a birtoklása.

2023. febr. 1. 07:12
 6/7 anonim ***** válasza:

"Nem Magyarországi eset, "

Ezt a fontos információt előbb is leírhattad volna.

Ugyanis én az itthoni jogszabályokat ismerem, nem tudom, hogy az országunkon kívül milyen törvények vannak.

Már az gyanús volt, hogy jelzálogot tettek a vagyonodra. A jelzálog nem ezt a célt szolgálja ugyanis.

Itthon zárolnák a vagyonodat, nem pedig jelzálogot tennének rá. Zárolnák addig, amíg az ügy végére nem érnétek, és ha megállapítják az ártatlanságodat, akkor feloldják a zárolt vagyontárgyakat.

Itthon egy jelzálogjoggal terhelt ingatlant bármikor értékesíthetsz. Egy zár alá vettet már nem.

2023. febr. 2. 03:56
 7/7 anonim ***** válasza:
Tippre Romania lehet. Ott van korrupcioellenes hivatal.
2023. febr. 2. 10:00

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!