Milyen esetekben kobozhatják el valakinek a vagyonát? Pl. egy bankrablót ha elfognak, de nem találják meg a rabolt pénzt, elkobozzák a tuajdonát, hogy abból fedezzék a kárt?
Ha a bankrablot elfogjak de nincs meg a penz, nem vagyonelkobzas van, hanem a bank polgari perben ervenyesiti az igenyet es behajtjak. Gondolom a whiskeystol is vonnak rendesen.
Munkavalallo akkor felel a rabizott vagyonra,eszkozre ha az o hibajabol, ha neki felrohato hanyagsag miatt esik kutba egy uzlet vagy tor össze egy autot.
Ha van egy ceges autód és télen balesetet szenvedsz mert nincs a kocsin teligumi mert a munkaltato nem akart penz kolteni a cserere es mondjuk fenyeget hogy kirug ha nem hasznalod igy az autot akkor nyilvan nem felelsz az okozott karert.
Ha ittasan ulsz volan moge es ugy okozol balesetet es totalkaros a kocsi akkor meg igen. Vagy levonjak a fizetesedbol vagy megegyezel veluk valhahogy. Itt se lesz vagyonelkobzas.
A volner schadl vesztegetedi ugyben viszont van vagyonelkobzas.
Vagyonelkobzás általában akkor játszik, ha valamilyen bűncselekmény által vagyongyarapodásod volt és ezt a büntetést ítéli meg a bíróság. Amilyen példákat Te felhoztál, az nem vagyonelkobzás kategória.
Ha a vagyongyarapodás fizikailag létező dologban ölt testet (ingatlan, gépjármű, stb.), akkor azt kobozzák el, és az állam tulajdonába kerül. Ha fizikailag nem mutatható ki, akkor számszerűsítik, és pénzbeli vagyonelkobzás lesz a dologból. Nyilván ezt előtte egy mindenre kiterjedő vagyonfeltárás előzi meg a nyomozóhatóságok részéről.
Ezeket törvényszéki eljárások előzik meg, tehát a vagyonelkobzás végrehajtása utána már a NAV feladata.
Ez nagyon durva történet, az biztos.
Abból, amit leírtál, nekem az jön le, hogy itt egy hibás teljesítésről van szó az általatok megjelölt szolgáltató részéről. Nem is értem a vádat. Ki volt a "feljelentő"?
" Tény, hogy már tavaly májustól minden vagyonra jelzálogot tettek egy esetleges elkobzás végett. "
Ezt nem értem. Jelzálogot? Biztos? A saját vagyonodra?
Nem Magyarországi eset, a feljelentő az országos korrupcióellenes szerv, akinek talán valami számvevő szék tett jelentést valami gyanus rész miatt a pályázatból. Minden vagyonomra jelzálogot tettek, házra, összes földekre, autóra stb. (gondolom az a jelzálog amikor nem adhatsz vagy adományozhatsz semmit senkinek), hogy ne hiányozzon semmi, mire el akarják kobozni, ha erre sor kerül. Én is abba reménykedek, hogy túlreagálták a helyzetet, és ezt nem is tehetik meg, elsősorba mert mi semmit nem csináltunk rossz szándékkal, ha téves megitélés vagy hiba volt aláírni, akkor is ez miért bűncselekmény, méghozzá ennyire súlyos? Ha minden tévedést ennyire megtorolnának, akkor kipusztulna az emberiség! Másodsorban az itteni törvények alapján is azokban az esetekben kobozhatnak el vagyont ha:
- büncselekményből származik a vagyon
- ha valamilyen vagyoni tárgyat (mondjuk haszonjárművet vagy más eszközt) büncselekmény elkövetésére használnak
- ha valami vagyontárgyat menekülésre, a büncselekmény elrejtésére használnak fel vagy büncselekmény elkövetésére köcsönöznek
-ha az adott vagyontárgy illegális vagy tiltott a birtoklása.
"Nem Magyarországi eset, "
Ezt a fontos információt előbb is leírhattad volna.
Ugyanis én az itthoni jogszabályokat ismerem, nem tudom, hogy az országunkon kívül milyen törvények vannak.
Már az gyanús volt, hogy jelzálogot tettek a vagyonodra. A jelzálog nem ezt a célt szolgálja ugyanis.
Itthon zárolnák a vagyonodat, nem pedig jelzálogot tennének rá. Zárolnák addig, amíg az ügy végére nem érnétek, és ha megállapítják az ártatlanságodat, akkor feloldják a zárolt vagyontárgyakat.
Itthon egy jelzálogjoggal terhelt ingatlant bármikor értékesíthetsz. Egy zár alá vettet már nem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!