Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Igaz hogy a kezességgel...

Igaz hogy a kezességgel nagyon vigyázni kell?Hallotam hogy sokan emiatt nagyon megszorultak anyagilag,majdhogynem utcára kerültek emiatt?

Figyelt kérdés
A testvérem aki szeret lehúzni,ő követeli tőlem hogy legyek a kezese,én nem fogok neki semmit aláírni,ti hogy gondoljátok?

2022. dec. 27. 16:18
 1/9 anonim ***** válasza:
96%

Követeli??? Ezt maximum kérni lehetne, de ha nemet mondanak, akkor sem szabad megsértődni.

Kezességet csak az vállaljon, akinek nem okoz gondot, ha az adós fizetés képtelenné válik és akár tartósan is helyette kell kifizetni a részleteket, vagy akár a teljes adósságot.

Sajnos rengeteg a meggondolatlan, tudatlan, felelőtlen ember.

Azt se felejts el, hogy a kezesség bekerül a KHR-be és ha pl. Te szeretnél majd később valamire hitelt felvenni, rontja a hitelképességedet a havi részlet akkor is, ha nem te fizeted.

A szakmám során időnként előfordul, hogy adóstársat kell bevonni egy hitelbe, de nagyon fontos tudni, ez milyen felelősséggel jár. A legtöbb esetben a szülők szoktak besegíteni a gyerekeiknek ezzel, de sokkal jobb, ha erre nincs szükség.

2022. dec. 27. 16:31
 2/9 anonim válasza:
89%

Most mi a kérdés?

Ahogy az első írja, ilyet maximum kérni lehet, nem követelni. Ha meg nem vagy teljesen egyszerű ember akkor érted mit jelent a kezesség és érted miért nem vállalod be olyan iránt akiben magad sem bízol.

2022. dec. 27. 17:00
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Jobban jársz ha nem leszek kezes. Inkább egy olyan testvér akivel rosszban vagy, mint hogy más helyett fizesd a milliós hitelt.

Tanulj meg NEMet mondani.

2022. dec. 27. 17:02
 4/9 anonim ***** válasza:
91%
Kezességet max a szülő a gyerekének szokott vállalni, de még azt is jól át kell gondolni.
2022. dec. 27. 17:07
 5/9 A kérdező kommentje:
(Y)
2022. dec. 27. 17:19
 6/9 krwkco ***** válasza:
90%

"Igaz hogy a kezességgel nagyon vigyázni kell?"

Nem kell egyáltalán vigyázni.

Csak tudomásul kell venni, hogy ha a dolgok rosszra fordulnak, akkor gyakorlatilag odaajándékoztad a hitelfelvevőnek az összeget, de Te fogod törleszteni.

Ha ez részedről rendben van, akkor hajrá!

2022. dec. 27. 17:21
 7/9 anonim ***** válasza:
91%

A kezességvállalás azt jelenti, hogy az alapügyletből származó haszon mindenképpen azé, akiért kezességet vállalnak, a kezes pedig csak károsultja lehet az alapügyletnek.

A kezes éppúgy felel saját vagyonával is a más által vállalt kötelezettségért, mint az adós.

Ha ő nem fizet bármely okból, ezért beüt a ménkű, a te ingatlanod is elúszhat.

Kezességet csak akkor vállalj kötelezettségéért, ha ismered őt annyira, hogy te magad sokkal több információval rendelkezel a hitelfelvevőről, mint a bank, ezért te bizonyos vagy abban, hogy ő nem csak képes, de hajlandó is lesz minden te elkövetni a felvett hitele visszafizetéséért.

Ha benned tehát nincs meg a teljes bizonyosság fentiek tekintetében, csak a rokoni vonulat okán társadalmi elvárásnak való megfelelés ösztökél az elvárás teljesítésére, akkor inkább romoljon meg az a testvéri viszony.

2022. dec. 27. 17:36
 8/9 A kérdező kommentje:
6-os a kérdésemmel a gyanúmat igazolom....
2022. dec. 27. 18:11
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Én vállaltam kezességet rokonnak "nyomás" hatására, pedig rossz előérzetem volt. Természetesen nem fizette, jött a bérem letiltása. Felkerestem, és elmeséltem neki, hogyan fogom a fogait kiverni, ha nem rendezi a sorait. Rendezte.

Pár év múlva mindenféle rossz előérzet nélkül vállaltam kezességet egy kollégámnak. Nem is kicsi összegre. Vele például nem volt gond, kifizette időben a teljes tartozást és hozta is róla a papírt, hogy megmutassa.

Cserébe ő is jött kezesnek nekem, de én végül mégsem vettem fel kölcsönt/hitelt.

A kollégával bezártam minden ilyen ajtót. Senkinek nem vagyok hajlandó kezesnek menni, legyen az akár rokon, akár barát...

2022. dec. 28. 06:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!