GYED után hogy mehetek vissza dolgozni?
A kérdés kicsit bonyolultabb, mint ahogy röviden megfogalmaztam. Szóval, eljöttem csedre-gyedre egy állami cégtől ahol határozatlan közalkalmazotti jogviszonyom volt. Viszont visszamentem egy projektbe, ami ugyan ezen cég alá tartozik, de külön EU-s pályázat, határozott idejű, ami most lejár. (gyed már 3 éve lejárt, elvileg fizetés nélküli szabin vagyoik ott... )
A fő-főnök mind a két esetben ugyan az a személy, aki azt mondja, nekem a határozatlan idejű státuszom még ugyan úgy megvan a főcégnél, mivel gyedre jöttem el, ők határozott időre "kölcsönadtak" a projektbe, de nekem a továbbiakban, a program lejárta után helyem van náluk. A kérdésem, hogy ez valóban így működik? Valószínűleg leváltják a főnököt, és ezért érdekelne, hogy jól tudja és ezt a következő főnöknek is előadhatom, vagy ez nem így működik? Szerintem itt valami félrement és nem így van, de eddig nem feszegettem a témát, hisz nekem így lenne a jó, ha visszavenne egyből, csak nem tudom, hogy ez MT szerint is így működik-e...
Ja és a plusz egy kérdés, hogy ilyen esetben kell hivatalos levelet írjak, hogy február 1től akkor mennék vissza, vagy hogy működik?
"elvileg fizetés nélküli szabin vagyoik ott.."
Csak elvileg, vagy valóban? :)
Ha fizetés nélküli szabadságon vagy ott, akkor azt valószínűleg kérvényezted a cégnél, aki ezt engedélyezte. Tehát van egy kezdő és végdátumod hozzá. A végdátumot követő napon feléled a munkavégzési kötelezettséged, tehát fel kell reggel kelni és elindulni munkába. :)
"Ja és a plusz egy kérdés, hogy ilyen esetben kell hivatalos levelet írjak, hogy február 1től akkor mennék vissza, vagy hogy működik?"
Ha végdátumban nem egyeztetek meg, akkor nyilván jelezned kell a cég felé, hogy mikor óhajtasz munkába állni. Az MT szerint az erre vonatkozó nyilatkozatod közlését követő 30. napon szűnik meg legkorábban a fizetés nélküli szabadság, tehát a 30. napon térhetsz vissza a munkába.
Véleményem szerint Te már nem vagy fizetés nélküli szabadságon, hanem a GYED lejárta után a munkáltatód más munkavégzési helyen, más munkakörben foglalkoztatott tovább bizonyos ideig. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról egyébként a munkavállalót tájékoztatni kell. Ugyanannál a foglalkoztatónál nem tudsz egyszerre fizetés nélkülin lenni, és munkát is végezni. Ez különböző foglalkoztatóknál járható út.
Én úgy látom, hogy véget ért az a munka, amiben a szerződésedtől eltérően foglalkoztatott a munkáltató a GYED-ről történő visszatérésed után, így a megszokott munkavégzési helyedre kerülsz vissza automatikusan és ott dolgozol tovább.
Nekem ez a véleményem a helyzetedet illetően.
Jelezd, ha van valami kanyar az utadon, és valamiért rossz lehet a gondolatmenetem. :)
"Akkor gondolom automatikusan kedden lejár az egyik, szerdán megyek a másik helyre és majd kapok újra határozatlan szerződést."
Most már végképp nem tudom, hogy mi a helyzet veled.
Ezt írtad: "Szóval, eljöttem csedre-gyedre egy állami cégtől ahol határozatlan közalkalmazotti jogviszonyom volt."
Attól, hogy CSED, GYED ellátást kaptál, még nem szűnt meg a közalkalmazotti jogviszonyod, csak fizetés nélküli szabadságot engedélyeztek erre az időre kötelező jelleggel.
Itt jön be az a dolog, amit nem értek. Miért kellene új határozatlan időre szóló szerződés, amikor még mindig él a határozatlan időre szóló jogviszonyod? Vagy úgy mentél el CSED-re, GYED-re, hogy valójában megszűnt alatta/közben a jogviszonyod? Ez egy fontos információ lenne...
"elvileg fizetés nélküli szabin vagyoik ott.."
Most akkor valójában mi a helyzet veled? Ezt tényleg nem tudod? Csak azért kérdezem, mert olyan ellentmondásos dolgokat írsz.
Megpróbálom egyszerűen leírni, a gyakorlatban miként működik egy ilyen eset.
Van egy határozatlan időre szóló jogviszonyom. Szülési szabadságra megyek, majd élek a GYED adta lehetőséggel. Ehhez fizetés nélküli szabadságot kell igényelnem a munkáltatómtól, aki ebben az esetben köteles azt engedélyezni. Általában 3 évig szokás gyermekgondozás miatt fizetés nélküli szabadságon lenni. CSED + GYED + GYES.
A fizetés nélküli szabadság miatt nem szűnik meg a jogviszony, az továbbra is fennáll az eredeti feltételeknek megfelelően, csak a munkavégzési kötelezettségem nincs meg a fizetés nélküli szabadság idejére. Ha az letelik, akkor fel kell vennem újból a munkát.
Mielőtt újra munkába állnék az adott munkáltatónál, a fizetés nélküli szabadság megszüntetéséről nyilatkoznom kell felé. A fizetés nélküli szabadság legkorábban a nyilatkozat közlését követő 30. napon szűnik meg. Ebből kiindulva legalább 30 nappal előbb közölnöm kell a nyilatkozatot, mint ahogy szeretném újra felvenni a munkát, mert addig nem köteles újból munkát biztosítani részemre a munkáltató.
Tehát ahhoz, hogy újra dolgozhass, a fizetés nélküli szabadságot meg kell szüntetni. Ilyenkor nem a gyermek utáni ellátásokról mondasz le, hanem a cégnél lévő fizetés nélküli szabadságodat szünteted meg.
A cég a szerződéstől eltérően átmeneti jelleggel bármikor foglalkoztathat más munkakörben, munkahelyen, más munkáltatónál. Tehát nem más vagy új szerződéssel, hanem az élő szerződésedtől eltérően és ideiglenes jelleggel, nem véglegesen. A véglegeshez már szerződésmódosításra lenne szükség.
A szerződéstől eltérő foglalkoztatás esetén az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződésed szerinti alapbérre vagy jogosult.
Ez az átmeneti foglalkoztatás naptári évenként összesen a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhat meg.
Ha ez "lejárt", akkor visszaáll minden a régi rend szerint -> A régi munkakörödben, munkavégzési helyeden, a hatályos szerződésed szerinti munkáltatónál dolgozol tovább.
A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatnia kell a munkáltatónak.
Ha a jogviszonyod az ellátások folyósítása alatt valamiért megszűnt, akkor nyilván más a helyzet.
Akkor marad az, amit írtam.
Van egy élő jogviszonyod az önkormányzattal, az alatt egy másik munkát végeztél, másik helyen meghatározott időben, ami most lejár.
Hogy miért kötöttek erre egy külön szerződést, azt nem tudom, de valószínűleg ezt kívánta meg az EU-program.
"Papírt arról nem kaptam semmit, hogy az eredeti munkaviszonyommal mizu. "
Azért nem, mert nyilván nincs vele kapcsolatban semmi változás, fennáll...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!