Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Azzal fordulok hozzátok, hogy...

Azzal fordulok hozzátok, hogy a következôben segítsen akinek van benne tapasztalata vagy éppen nagyon tájékozott és kiismeri magát a témában. A NAV tartozás mikor évül el?

Figyelt kérdés

Ítéletben benne van, hogy majd a nav külön felhívására fizessek meg..... Ft feljegyzett illetéket.

A mai napig semmi sem jött a NAV-tól.

Az ítélet a kezbesítéssel jogerôs. Az én átvételemtôl számít az idô, vagy az alperesétôl?

Amúgy ítéleteket a bíróságok meddig ôrzik meg?

Mi az elévülés az esetemben, hogy semmit sem küldött a NAV? Az összeg hogyha számít 2 millio. Hogyha a jogerôsség kétséges és teszem fel a bíróságnak sincs már meg az iratanyag, akkor honnan számolják? tértivevényt a feladó kapja. Ha esetleg valami kérdés merül fel, tedd fel és megválaszolom.

Az eset 2019. novemberi jogerôs kúriás ítélet. Az esetben az alperes az ítéletnek megfelelôen már végrehajtott egy kis követeslést, amit a végrehajtásom miatt én megelôlegeztem. Más nincs, sem munka, ingatlan, autó, számla.

2022. dec. 10. 08:12
 1/8 anonim ***** válasza:
56%

NAV tartozás 4 év alatt évül el. Ha a NAV végrehajtást kezdeményezett a hátralék behajtására, akkor ez a 4 év 6 hónappal meghosszabbodik.

Az elévülést sok minden befolyásolja. Egyenlőre azt sem látom tisztán, hogy ez a tartozás adótartozás lenne, vagy valami köztartozás.

Azért azt jó lenne tudni, mert eltérő elévülési idő is lehet az ügyek között.

" Az én átvételemtôl számít az idô, vagy az alperesétôl"

A tartozás esedékességétől indul mindig az elévülés számítása, nem pedig a jogerőtől, vagy az átvétel napjától.

Lehet, hogy elvesztél az éterben, és rólad megfeledkezett a NAV. Ha elkésve szólít fel, és írja elő a kötelezettséget, attól még az elévülési idő telik. Ha ez a tartozás 2019. évben esedékes, és adótartozásnak minősülne, akkor az 2023. december 31-én elévül. Ha addig megtalál a NAV, és felszólít fizetésre, akkor erre még számolj rá 6 hónapot, akkor fog elévülni.

2022. dec. 10. 21:32
 2/8 A kérdező kommentje:

szia.

jogerős ítéletben vesztettem a pert.

van 1. és 2. fok valamint kúriai ítélet.

ez majd mindösszesen 3 millió Ft. Az ítéletben az van, hogy NAV külön felszólítására fizessen meg az eljárási illetéket.

ugye a kúriai ítéletnek az átvételétől kezdődik a jogerő.

a NAVtól meg nem jött semmi.

azért érdekel, hogy az ítélet után akár 10 év elteltével is felszólíthat az illeték megfizetésére? (holott azt már ugye korábban meg kellett volna tennie.)

mivel eddig nincs fizetési felszólítás, semmi sem, így telik az elévülés a kúriai ítélet átvételétől, vagy addig semmi sem évül, mivel a NAV még nem küldött semmit.

Az összeg fontos tényező, mivel 3 millió elég nagy összeg.

ugye csak az érdekel, hogy ha esetleg jönne egy fizetési felszólítás az eljárási illeték ügyében akkor hivatkozhatok-e hogy elévült, mivel az eset már 2018.-ban jogerős lett (de fizetési felszólítás a NAVtól nem jött). Az ellenoldali fél, felperes végrehajtást indított a saját követelésére, melyben egy bírósági letétet foglalt csak le. Az eljárási illetéket adó módjára kell behajtani, ennyit olvastam. Felszólítás nem jött, így melyik adó évet kell figyelembe venni? 2018.-ban jogerős az ítélet, akkor amennyire kibogóztam 2019. év végéig kellene befizetni és a 2019. évet 2020. májusáig kell benyújtani (adóbevallás, az adott adóév), vagy mivel 2018. év a jogerő éve, így 2019. június 1.-től megy az elévülés?

icy az elévülést 2020. júniusától kell számolnom? tonna tudhatom meg, mi a helyes és a megfelelő?

Előre is köszönöm a segítséget.

júl. 29. 19:36
 3/8 A kérdező kommentje:

olvastam olyat hogy 4, 4 év 6 hónap és olyat is hogy 6 év a NAV elévülési ideje, most melyik a helyes, mert egyes ügyvédi irodák 4-re hivatkozik, másik pedig 6 évre. Ez annyira megkavaró!

Nálam a NAV nem indított végrehajtási eljárást, a jogerő 2018. évben volt, így a 4, és már a 4 év 6 hó is lejárt. 2023. január első munkanapján, illetve júliusban. Jól gondolom?

júl. 29. 19:54
 4/8 A kérdező kommentje:
meg egy kérdés: az ítélkezési szünetet figyelembe kell venni az elévülés számításánál?
júl. 29. 19:57
 5/8 anonim ***** válasza:
56%

NAV tartozás elévülésére nincs hatással az ítélkezési szünet.

Hatással az van rá, amikor a bíróság felfüggeszti a végrehajtási eljárást valamilyen oknál fogva. A felfüggesztés időszaka nyújtja az elévülést.

júl. 30. 04:13
 6/8 A kérdező kommentje:

köszönöm válaszát.

mennyi az elévülés? a fenti évek közül a helyes?

júl. 30. 09:44
 7/8 anonim ***** válasza:
56%

NAV tartozások esetén a végrehajtáshoz való jog elévülése alapból 4 év. Ha végrehajtási cselekményt is foganatosítottak a tartozás behajtása érdekében, akkor ez a 4 év 6 hónappal meghosszabbodik.

A 6 hónapon kívül más is hosszabbíthatja az elévülést. Például a COVID ideje alatti eljárások szünetelése, amit a kormány rendelt el annak idején. De például egy ingatlanra bejegyzett jelzálogjog időtartama is tolja az elévülést.

Törvényszéki követeléseknél minden egyes cselekmény, ami a tartozás behajtására irányul, újraindítja az elévülés idejét. Ez például nem "kitolja" azt, hanem újraindítja > kezdődik előlről a 4 év számítása.

Hatással lehet rá a benyújtott fizetési kedvezményi kérelem is. Más a szabály a 2017. július 01-je előtti kérelemre, és más a szabály az utána benyújtott kérelemre.

"Nálam a NAV nem indított végrehajtási eljárást, a jogerő 2018. évben volt, így a 4, és már a 4 év 6 hó is lejárt. 2023. január első munkanapján, illetve júliusban. Jól gondolom?"

A NAV nem köteles külön értesíteni arról, hogy elindítja az eljárást vagy sem. Ha van egy lejárt esedékességű tartozásod, onnantól bármikor elindíthatja. Fő szabály szerint fizetési felszólítást kell küldenie róla. Elég egyszer ezt meglépnie.

Az eljárási illeték fizetési kötelezettség dátuma nem az ítélet jogerőre emelkedésének dátuma. Amit leírtál, az alapján az elévülés várható ideje véleményem szerint 2024. október 10., ha egyébként nem volt semmi más esemény, ami kitolná ezt a dátumot.

Ha biztosra akarsz menni, akkor írásban kérd a NAV-ot, hogy a tartozásoddal kapcsolatban vizsgálja felül az elévülést és írásban értesítsen annak eredményéről. Megírják majd, hogy mikor várható az elévülés, ha még nem évültették el.

júl. 31. 05:17
 8/8 A kérdező kommentje:

Kedves anonim.

Köszönöm szépen válaszod.

Megkeresném az adóhivatalt, de ha még nem évült el (ugye nem tudom, honnan számítódik az elévülés) , akkor küldözgetné a fizetési felszólítást, és hát hogy őszinte legyek, nem szívesen akarnám megfizetni. Tudom, hogy önzőnek hangzik, de sajnos a bírósági eljárás (bár jogerős) de nem szabályosan zajlott le, és hát nem én lettem volna a pervesztes. Csak ismerős meg ilyenek voltak a másik félnek és így annak a javára döntött. Sajnos a másik fél így is félrevezetett és anyagi károm lett (ugye ezért is lett peres eljárás). Így ezek alapján én nem kívánom soha megfizetni az illetéket.

remélem azért hátha tudsz még segítő választ adni.

ha nem akkor egyszerűen kénytelen vagyok várni még 1-2 évet, addigra biztosan felbukkan olyan irat ami alapján az adóhivatal tudott róla, csak nem dolgozta fel, és akkor kérhetem az elévülést. Persze a peres eljárás után félve állok neki (sok kiskapu, kibújás minden alól) és találnák valami törvényt valami másból ami alapján azt mondják nem évült el.

aug. 21. 22:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!